"bannerEr was pure ontlading te zien bij de spelers van Hillegom na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen JOS Watergraafsmeer. Lachende gezichten, gejuich en een kleedkamerdeur die open bleef met daarbij uit volle borst gezang van de spelers op de muziek. In plaats van een goal om de oren krijgen in de slotfase, scoorde het team van trainer Arend Jan Kranenburg nu zelf in de slotminuut de winnende 2-1.

Het strijdplan tegen de bezoekers uit Watergraafsmeer was duidelijk. Hillegom wist dat de Amsterdammers veel meer de bal zouden hebben en daarom koos Kranenburg ervoor om op de counter te spelen. Dat lukte vrij aardig, want in de eerste helft was kansenverhouding vrijwel gelijk. Alleen liep de thuisploeg in de eerste helft wel tegen een goal op van Renaldo Jongebloet, waarbij gezegd moet worden dat de Hillegom-verdediging er niet goed uitzag.

Dat kon ook Kranenburg beamen. „Je weet dat zij veel verder zijn in het aanvallen. Je moet daarom zorgen dat je net zo goed verdedigt als zij en proberen stand te houden. Zij zijn op de 0-1 na niet gevaarlijk geweest voor onze goal. Bij die tegengoal gaven wij te weinig druk op de bal en konden ze zo door het centrum heen voetballen. Ze hadden veel de bal, maar dat was te verwachten.

,,De omzetting van de trainer is achteraf ook de juiste gebleken.”

,,Dan moet je zorgen dat je de ruimtes klein houdt en in je achterhoofd houden dat er op een gegeven moment ruimtes gaan komen in de tweede helft waar wij een paar jongens hebben die daar heel goed gebruik van kunnen maken.”

Tactisch plan
Het wedstrijdverloop pakte precies zo uit zoals de coach van Hillegom al bij voorbaat in gedachten had. Vanaf de vijftigste minuut werden de ruimtes groter en kwam er meer ruimte om er via de counter uit te komen. Dat resulteerde al snel in een uitbraak waarin Aidan Ryan door Ronald Turenhout werd weggestuurd. De snelle buitenspeler omspeelde de keeper, maar schoot vervolgens veel te zacht binnen, waardoor aanvoerder Richmond Bossman de bal voor de lijn kon weghalen. Ryan had de bal moeten spelen naar Jasper van Trigt die er nog veel beter voor stond dan hijzelf.

Halverwege de tweede helft deed Kranenburg een goede tactische omzetting, zo bleek later. Hij wisselde Ronald Turenhout voor de pijlsnelle Calvin Arendse en Jasper van Trigt werd vervangen door Joost Meiland, zodat zijn elftal in een 5-3-2 opstelling op het veld stond. JOS wist alleen nog maar meer druk uit te oefenen op de defensie van Hillegom, maar Kranenburg zag zijn tactische plan goed uitpakken.

,,Door dit systeem te hanteren hoefde dat al veel minder en pakte het nu goed uit.”

Linie
„We zijn met vijf man achterop gaan spelen. Dat doe je omdat je bang bent dat ze er anders makkelijk doorheen komen. We konden voorin niet echt drukken, dus daardoor kom je automatisch in de positie dat je moet gaan verdedigen in je laatste lijn. Dan kan je beter die linie versterken. Mijn buitenspelers werden in de eerste helft de hele tijd naar achteren gedwongen door hun opkomende backs. Door dit systeem te hanteren hoefde dat al veel minder en pakte het nu goed uit.”

Nog voor de dubbele wissel wisten de Hillegommers gelijk te maken. Uit een corner van Jim Pijpers kopte Turenhout goed binnen: 1-1. Daarna moest JOS komen, omdat ze samen met Legmeervogels, DEM en Fortuna Wormerveer een kans maken op de titel. Daardoor kon Hillegom er af en toe heel snel uit komen en in de allerlaatste minuut was het uiteindelijk raak. Na een sprint door de verdediging heen van Arendse kon Ryan de 2-1 scoren.

Complimentje
De ontlading was groot. Heel de bank sprong uit de dug-out om de flankspeler te bejubelen. „Het zit een keer mee, is ook wel een keer lekker”, zei een van oor tot oor stralende Turenhout. ,,We weten dat dit er een keer aan zat te komen, doordat we keihard zijn blijven werken. We hebben al een aantal keer dit soort wedstrijden gespeeld, maar we hebben de wedstrijd nu veel beter gelezen.”

,,De sleutel bij ons zit ‘m altijd in het laatste half uur. Dan is het een kwestie van de juiste mensen aanspelen en dat hebben we vandaag wel gedaan. De omzetting van de trainer is achteraf ook de juiste gebleken. Een complimentje daarvoor. Nu kunnen we een extra biertje drinken.”

Hillegom – JOS Watergraafsmeer: 2-1 (0-1) 34. Renaldo Jongebloet 0-1, 57. Ronald Turenhout 1-1, 90. Aidan Ryan 2-1

Opstelling Hillegom: Rahim Gök, Danny van de Berg, Frank de Groot, Tom ten Have, Peter van Leeuwen, Mitchell van de Paard (87. Didier Haagmans), Aidan Ryan, Jim Pijpers, Ronald Turenhout (67. Calvin Arendse), Joris van Dongen, Jasper van Trigt (67. Joost Meiland).

Tekst: Roy van der Meij

Foto: Dirk van der Reep

Lees ook: ‘Terugkeer van Kuyt kan Quick Boys niet tot grootse daden aansporen (plus video)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)