De 3-1 overwinning van SV Hillegom op UDO was op het oog een doodnormale uitslag. Makkelijk ging het allesbehalve, maar dat had zo zijn redenen.

Toen de ploeg van Bas Naber het veld opliep voor de warming-up trad een rampscenario in werking. Zoals gebruikelijk wilde Naber met zijn vaste basiself beginnen, waarbij uiteraard plaats was voor Jasper van Trigt en Aidan Ryan. Maar de coach kreeg te horen dat van beide spelers de spelerspas was verlopen. Te laat ingediend, zo bleek. Naber mistte in een klap twee van zijn belangrijkste spelers in de voorste linie. Tot overmaat van ramp keek zijn ploeg binnen vijf minuten tegen een 0-1 achterstand aan.

Naber was allerminst blij met deze onverwachte situatie. ,,De jongens hebben een paar weken geleden hun pasfoto ingeleverd. Het is intern vervolgens niet goed opgepakt.” Het verhaal was dat de passen te laat waren ingeleverd.

Balende Naber

,,Stel dat het een week te laat was gedaan, dan had er gewoon een tijdelijke pas aangevraagd moeten worden”, vervolgt Naber. ,,Dan had het opgelost geweest. Ik wist er niets van, anders had ik er bovenop gezeten. Als hoofdtrainer moet ik mij hier niet mee bezig hoeven houden. Daarom baalde ik er behoorlijk van. We zijn de hele week bezig om op een bepaalde manier te spelen en dan mis ik opeens twee van mijn belangrijkste spelers. Het is niet zo gek dat mijn ploeg de eerste helft zoekende was.”

Na de snelle achterstand werd het spel van Hillegom er niet beter op. De ploeg dicteerde wel, maar kwam aan weinig kansen toe. Vooral de snelheid van Ryan werd node gemist. Toch kwam Hillegom langszij rond de 40e minuut. Verdediger Frank de Groot werd bediend door Ruben Beentjes en bracht de gelijkmaker op het bord.

In de tweede helft nam Jeroen Dedel zijn ploeg bij de hand. Afgelopen week op de training had de aanvaller al lachend aangegeven dat hij twee keer zou scoren tegen UDO. Dedel stond al een tijdje droog, dus was het tijd om op te staan en zijn ploeg op sleeptouw te nemen. Dedel zou woord houden. Hij was daar niet alleen verantwoordelijk voor, want ook Jim Pijpers (zie foto) en De Groot speelden een uitstekende wedstrijd.

Weergaloos

De tweede helft bracht Naber Bart van Saase en kort daarna Tim Mai Tan. Dat gaf Hillegom gelijk meer stootkracht. De momenten kwamen en rond de 72e minuut was het raak. Dedel schoot weergaloos een vrije trap binnen en de voorsprong was een feit: 2-1. UDO was gebroken en leeg. Dat Dedel vlak erna een grote kans onbenut liet, was snel vergeten. Want rond de 84e minuut stuurde hij drie man het bos in en scoorde beheerst de 3-1. De veertiende overwinning was een feit. De voorsprong groeide tot twaalf punten. Teylingen won de kraker tegen Van Nispen en staat nu op de tweede plaats.

Na afloop was middenvelder Pijpers deels tevreden. ,,We hadden een vreemde start vandaag. Twee spelers mochten plots niet spelen en dat was een heel raar gevoel. Alle afspreken die je vooraf maakt kunnen de prullenbak in. Dat was ook duidelijk te zien de eerste helft. Gelukkig kwamen we voor de rust nog gelijk. Dat was wel lekker, want in de rust konden we ons strijdplan bijstellen. Het ging vervolgens stukken beter.”

Zelf kon Pijpers zich naar eigen zeggen ‘goed uitleven’. ,,Ondanks de mindere eerste helft van de ploeg heb ik lekker gespeeld. Met Frank de Groot achter mij is het ook heerlijk voetballen. We kunnen elkaar makkelijk vinden. Frank coacht me bij allerlei situaties in het veld, waar ik mijn voordeel mee kan doen. Ik pak veel tweede ballen en krijg veel ruimte voor de passing. Ik ben tevreden met de overwinning. We bewijzen dat we ook kunnen anticiperen op onverwachte zaken.”

SV Hillegom – UDO 3-1 (1-1). Witteman 0-1, 40. De Groot 1-1, 72. Dedel 2-1, 84. Dedel 3-1

SV Hillegom: Ruigrok, Angevaare (45. Van Saase), Van den Berg, De Groot, Van Leeuwen, Van de Paard, Sobhi (80. Staats), Pijpers, Van Staveren (53. Mai Tan), Beentjes, Dedel.

Archieffoto: Huub Slingerland