Iedereen kent het moment van de scorende ADO-keeper Martin Hansen nog wel, aan het begin van het seizoen tegen PSV. Voormalig Go Ahead Eagles-doelman Erik Cummins lukte het in 2014 ook. Hillegommer Daan Ruigrok voegde zich in het rijtje van scorende keepers.

SV Hillegom won de Bollenstreek-derby tegen FC Lisse met 5-0. De ploeg van Bas Naber deed hele goede zaken, want koploper BMT verloor bij VUC. Het duel op de Zanderij kenmerkte zich door een aantal hoogtepunten van hoog niveau. Een van de spelers die opzien baarde was de keeper van SV Hillegom. Een verre uittrap van Ruigrok ging over de te ver voor zijn doel staande Lisse-keeper Sander Hogervorst heen en betekende de veilige 3-0 voorsprong. De wedstrijd was vijf minuten voor rust definitief beslist.

Ruigrok was zeer blij met zijn treffer. ,,Ik zag Nick van Staveren 1 op 1 staan en dacht: ik peer hem er overheen en misschien kan Nick er wat mee. Tot mijn verbazing ging de bal met veel vaart hoog over de Lisse-keeper heen. Nick ging er nog achteraan, maar liet gelukkig de bal lopen tot-ie over de lijn was en gaf toen nog een nazet. Ja, een heel bijzonder moment.”

Daan 3-0 -1    Het moment: Lisse-goalie Hogervorst ziet de uittrap van collega Ruigrok over zich heen zeilen

Voorafgaand aan de wedstrijd had FC Lisse-coach Stephan Spruijt nog alle hoop op een goede afloop. Een puntje zou helemaal geen slecht resultaat zijn tegen Hillegom. Binnen tien minuten konden Spruijts illusies de koelkast in. Een van de andere attracties bij Hillegom was weer ‘slangenmens’ Aiden Ryan. Na een aftastend begin kwam de flankspeler na zes minuten door en liep Hoejenbos er uit. Hogervorst kon Ryans inzet nog verwerken tot corner, maar het bleek uitstel van executie. Topscorer Nick van Staveren maakte luttele seconden later de 1-0.

Vier minuten later viel de 2-0. Mitchell van der Paard schoot van 22 meter raak uit een vrije trap, die van richting werd veranderd. Iedereen ging er eens goed voor zitten en rekende op nog meer goals. Dat viel tegen. Ook omdat aanjager Ryan na een paar overtredingen niet meer kon brengen wat hij eigenlijk graag wilde: acties maken. In de tweede helft werd hij dan ook vrij snel vervangen.

Ongelukkig
FC Lisse-speler en oud-Hillegommer, Stefan Tibboel, baalde van de snelle achterstand en de forse nederlaag. ,,Ik denk wel dat de uitslag aardig geflatteerd is. Natuurlijk is Hillegom een beter voetballende ploeg. Wij moeten het meer van strijd hebben. Het probleem was dat we te snel achter kwamen. Vooral de tweede goal viel ongelukkig. Na de 2-0 kwamen wij beter in de wedstrijd, gingen we beter voetballen en kregen we mogelijkheden op de aansluitingstreffer. Als we voor rust op 2-1 hadden kunnen komen, had dat de wedstrijd nog kunnen kantelen.”

Maar de goal viel niet aan de kant van Lisse, ondanks het harde werken van de ploeg en de kansjes die er wel degelijk kwamen. Voor de wedstrijd en de spanning had een Lisse-doelpunt interessant geweest. Het kwam er niet van, omdat Ruigrok had hele andere plannen had. Door hem was de wedstrijd gespeeld.

De tweede helft werd een formaliteit. Wat Lisse ook probeerde, een tegentreffer zat er niet in, het lukte niet. Hillegom kon op zijn lauweren rusten, gezien de comfortabele marge. Het wachtte geduldig op mogelijkheden om meer afstand te nemen. Naber kon het zich veroorloven om jonge spelers in te brengen: Bas Tebbens en Mike Sobhi, beide 20 jaar. Zij voegden zich in het veld bij leeftijdsgenoot Van Staveren, inmiddels een vaste waarde.

Voorhoede van de A1
,,De jeugd komt eraan. Deze drie spelers vormden twee jaar geleden de voorhoede van de A1”, glom coach Bas Naber van trots. Mike Sobhi scoorde koud in het veld de 5-0, nadat hij zijn broer Joey had afgelost. Enige tijd daarvoor had Joey Sobhi de 4-0 achter Hogervorst gedeponeerd.

Ruigrok was dik tevreden met de 5-0 overwinning.  ,,Ik vond het niet echt een derby waar het hard tegen hard ging. Zij probeerden na de 2-0 gas te geven, maar we zijn niet echt in de problemen gekomen.  Er waren wel een paar dreigende momenten, maar voor mij was dat niet verontrustend. Een nuttige en zakelijke overwinning van ons. Dat ik de 3-0 maakte, was voor mij een uniek moment. Er gebeuren weleens aparte dingen in derby’s. Dit was er zeker eentje.”

De goalie gaf ook zijn visie op de titelrace. ,,We gaan nu helemaal in de achtervolging na het verlies van BMT. Ik heb het al een paar keer aangegeven dat BMT zeker nog punten zou gaan verspelen. Wij weten dat we elke week volle bak moeten spelen. Ik ben heel benieuwd hoe BMT de rug gaat rechten na de nederlaag tegen VUC, dat volgende week onze tegenstander is. We gaan er vol tegenaan en moeten onze slag slaan.”

SV Hillegom-FC Lisse 5-0 (3-0). 6. Van Staveren 1-0, 10. Van der Paard 2-0, 40. Ruigrok 3-0, 81. Sobhi 4-0, 84. M. Sobhi 5-0.

SV Hillegom: Ruigrok, Van den Berg, De Goot, Van der Neut, Van Leeuwen, Van der Paard, Pijpers, Ryan (55. Maitan), Van Staveren, J. Sobhi (83. M. Sobhi), Dedel (72. Tebbens)

Foto’s: Dirk van de Reep