Op Middelmors staan aanstaande zaterdag de beide promovendi, Rijnsburgse Boys en FC Lisse, voor het eerst tegenover elkaar in de Tweede Divisie. De meest beklijvende editie van deze bollenderby vond ongetwijfeld plaats op 13 mei 2006. Met Ter Specke als decor streden beide titelkandidaten die dag om de hoofdprijs in de Hoofdklasse A. Thuisploeg FC Lisse had aan een remise voldoende om het kampioenschap in de wacht te slepen. Rijnsburgse Boys moest dus winnen om zich voor het eerst sinds 1990 weer eens tot kampioen van de Hoofdklasse te kronen.

Beide ploegen vertaalden de stand op de ranglijst op die zonnige voorjaarsdag op het veld. Goed was het zeker niet die dag, spannend wel. Kansen waren er over en weer voldoende, maar gescoord werd er niet. De negentig minuten stonden al op de klok, toen het scorebord nog altijd de beginstand vermeldde.

Onder de 5.000 toeschouwers waren er op dat moment nog maar weinigen die de ploeg van Ted Verdonkschot nog een kans op de titel toedichtten. Illustratief voor de ongekende spanning was daarbij dat de Lisse-aanhang ook op het moment dat de blessuretijd inging nauwelijks nog een verbaal voorschot durfde te nemen op het naderende kampioenschap.

Slikken
Ook Erwin van der Lugt herinnert zich dat duel ruim zestien jaar na dato nog als de dag van gisteren. De verdediger die in 2001 met FC Lisse kampioen werd om vervolgens successen te vieren bij Huizen en IJsselmeervogels, was lang niet zeker van zijn zaak. De op Middelmors neergestreken Van der Lugt had met zijn geel-zwarte ploeggenoten wel even moeten slikken toen een op het oog loepzuiver doelpunt van Frank Zinhagel nog voor rust om onduidelijke redenen werd afgekeurd.

,,‘Gooi Ascension er eerst maar in trainer, dan kan die alvast warmdraaien. Daarna gooi je mij er maar bij.'”

,,Eén ding was, we moesten winnen. En juist dat gegeven was achteraf in ons voordeel. Naarmate de tijd verstreek hadden we niets meer te verliezen. We moesten wel en daar speelden we ook naar”, aldus Van der Lugt.

Heldendaad
Die speelwijze leverde FC Lisse een aantal uitstekende mogelijkheden op. Rijnsburg-doelman Tim Orlowski keepte echter de wedstrijd van zijn leven en pareerde verschillende inzetten van Jeffrey Winter. De grootste Rijnsburgse heldendaad kwam echter op naam van Van der Lugt zelf, door een kwartier voor tijd een inzet van -opnieuw – Jeffrey Winter met een uiterste krachtinspanning op de doellijn te keren.

Van der Lugt: ,,Natuurlijk was dit voor mij een duel met een speciaal tintje. Allereerst omdat ik eerder voor FC Lisse had gespeeld en ook omdat mijn vriendin en dus ook mijn schoonfamilie in Lisse woonden. Dat was wel heel speciaal. Het werd een wedstrijd met alles erop en eraan. En toen kwam de ontknoping, die paste bij dè wedstrijd van het seizoen.”

Alvast warmdraaien
Op het moment dat de blessuretijd al was ingegaan beslisten twee invallers de wedstrijd. Vanaf de linkervleugel legde Djuric Ascension de bal met veel gevoel neer bij de tweede paal. Vervolgens deed Martijn Gootjes daar waar hij goed in was door van dichtbij de allesbeslissende 0-1 binnen te koppen.

,,Achteraf hebben we daar nog hartelijk om moeten lachen”, herinnert Van der Lugt zich. ,,‘Goot’ had op de bank tegen Ted (Verdonkschot red.) gezegd: ‘Gooi Ascension er eerst maar in trainer, dan kan die alvast warmdraaien. Daarna gooi je mij er maar bij. Zelf heb ik maar vijf minuten nodig.’ En laat dat ook zo uitpakken. Geweldig!”

Hoewel de onderlinge verschillen die middag binnen de lijnen niet heel groot waren, bestempelt Van der Lugt de overwinning van zijn ploeg als verdiend. ,,Over negentig minuten vond ik ons de bovenliggende partij. Onverdiend was het dus niet dat we wonnen. We namen risico’s en het had ook heel anders kunnen aflopen.”

Traantje gelaten
Voor Lisse-verdediger Roel de Goede, de enige speler die momenteel nog altijd actief is op het hoogste niveau, eindigde de middag dramatisch. De verdediger moest na een kopduel met een hoofdwond noodgedwongen naar de kant om vervolgens in de kleedkamer weer opgelapt te worden.

,,Aan Verdonkschot was eerder dat seizoen te kennen gegeven dat hij aan het einde van het seizoen moest vertrekken. En met hem werden we uiteindelijk kampioen.”

,,Daar volgde ik die match op de radio, terwijl ik tien hechtingen in mijn hoofd kreeg. Ik hoorde de verslaggever zeggen, dat FC Lisse kampioen ging worden. En toen kwam die voorzet, waaruit Gootjes de bal binnenkopte. Ik heb daarna wel een traantje gelaten”, liet een aangeslagen De Goede, inmiddels recordhouder bij FC Lisse wat het aantal gespeelde wedstrijden betreft, die middag optekenen.

Ontlading
Bij Rijnsburgse Boys was het feest op dat moment compleet. Van der Lugt voelt de emoties in het geel-zwarte kamp na het laatste fluitsignaal nog altijd. ,,Wat een seizoen. Aan Verdonkschot was eerder dat seizoen te kennen gegeven dat hij aan het einde van het seizoen moest vertrekken. En met hem werden we uiteindelijk kampioen.”

,,Het was ongekend. Na zestien jaar pakte Rijnsburgse Boys weer eens de titel. De ontlading was enorm. Een jaar later prolongeerden we de titel, maar dat voelde toch anders en toen we een jaar daarna tweede werden hadden we in de ogen van velen een ‘kloteseizoen’ gedraaid. Zo werkt het ook weer in de voetballerij.”

Niet nalaten
Zelf is Van der Lugt er zaterdagmiddag op Middelmors niet bij. De 41-jarige verdediger neemt het met een verteranenelftal van EDO die middag in eigen huis op tegen koploper BOL uit Broek op Langedijk. Inzet: de koppositie in de Tweede klasse A. In een selectie waarin naast Van der Lugt ook oudgedienden als Joost Kuhlmann, Joes Blackborn, Frank Zinhagel, Richal Leitoe, Ronald Breinburg en Jeroen Ketting spelen.

,,Als we winnen, nemen we de koppositie weer over van BOL. Ook een belangrijk potje dus. Het gaat bij ons nog altijd om winnen, hoewel de jaren gaan tellen. Zeker op dit niveau. Het is een selectie met een aardig Rijnsburgse Boys gehalte. In 2006 maakten we bij Rijnsburgse Boys iets dergelijks mee. Toen speelden we met bijna het halve elftal van Huizen waarmee we in 2002 zaterdagkampioen werden om een jaar later de landstitel te pakken. Zelf tegen een bal trappen blijft nog altijd het mooiste wat er is. En zo lang ik het kan bijbenen, zal ik het zeker niet nalaten!”

Lees ook: ‘Historisch duel: ‘Toriccelli’ ziet Katwijk vanuit dug-out kampioen worden’

Samenvatting FC Lisse – Rijnsburgse Boys (2005/2006)

Archieffoto: Orange Pictures

 

 
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)