Het affiche Noordwijk – De Treffers van aanstaande zaterdag kan serieus onder de noemer ‘historische duels’ worden geplaatst. Beide clubs ontmoetten elkaar op woensdag 10 november 2010 voor de eerste en voorlopig laatste keer. Iets meer dan negen jaar later staat pas het tweede officiële duel tussen beide grootmachten uit het amateurvoetbal op de agenda.

Dat eerste onderlinge duel vond plaats in de derde ronde om de KNVB-beker, seizoen 2010-2011. Om zover te komen had Noordwijk respectievelijk FC Lienden (3-2) en Voorschoten’97 (3-1) aan de Duinwetering klop gegeven. Met opnieuw een amateurclub als tegenstander was er een gerede kans om ook de laatste zestien van het bekertoernooi te bereiken. Geen gemakkelijke opgave overigens.

Het duel op Sportpark Zuid in Groesbeek tussen twee clubs die zich allebei tweemaal tot landskampioen bij de amateurs wisten te kronen, vond voor Noordwijk vier dagen plaats na het 1-0 verlies tegen Quick Boys, waarmee het in de Hoofdklasse A streed om een plekje in de toenmalige Topklasse.

De Treffers, net als Noordwijk overigens, won tweemaal de landstitel bij de amateurs. De Groesbeekse grootmacht behaalde die titels in 1991 en 1998. Voor Noordwijk moest er dieper in het verleden worden gegraven. De club uit de badplaats toonde zich in 1973 en 1980 de sterkste amateurclub. Om die avond bij De Treffers te winnen was er wel het een en ander nodig. De Treffers, op dat moment tweede op de ranglijst, was regerend kampioen en verwachtte als cupfighter het nodige van deze bekerwedstrijd tegen Noordwijk.

Taaie soort
Onder leiding van een nog piepjonge Dennis Higler (25) werd het een duel waarin beide ploegen elkaar weinig ontliepen. Robert Spaan verdedigde die avond het Noordwijk-doel in de ploeg van Robbert de Ruiter. ,,Bekerwedstrijden waren als tweede doelman dat seizoen voor mij en het werden er heel wat”, vertelt de voormalig doelman die Michel van Kasteren dat seizoen voor zich moest dulden.

,,Wat ik me nog goed herinner was dat het een hele reis was. Normaal gesproken speelden we nooit in die regio. Bovendien was het op een doordeweekse dag en dat was ook wel bijzonder. De wedstrijd zelf was van het taaie soort. De Treffers beschikte over een goede ploeg, maar creëerde niet echt veel. Wij trouwens ook niet.”

Curieuze slotfase
Dat de thuisploeg na de rust tot negen man werd gereduceerd doet na ruim negen jaar bij Spaan weer een lampje branden. ,,Nu je het zegt, inderdaad. Maar we haalden daar nauwelijks profijt uit. Het bleef allemaal aardig in evenwicht.” De eerste rode prent was die avond na 58 minuten na een slaande beweging voor aanvaller Said Echargui. Na 85 minuten werd de thuisploeg zelfs tot negen man gereduceerd toen ook middenvelder Robin Janssen na een degelijk vergrijp de kleedkamer mocht opzoeken.

,,We werden vaak ‘mooi weer voetballers’ genoemd. Die avond was het koud en guur.”

Het zei wellicht iets over de frustraties bij de thuisploeg, die desondanks op weg leek naar strafschoppen. Uiteindelijk werd Bas Bakker de grootste schlemiel van de wedstrijd. De verdediger veranderde in de 90ste minuut een inzet van Kevin van der Geest zodanig van richting dat goalie Erik Makaay op slag kansloos was (0-1). ,,Daarna zette De Treffers nog drie minuten aan. Bijna in het eindsignaal kon ik nog even flink aan de bak, maar ook die situatie overleefden we. Wat volgde was een feestje met de supporters. We zaten bij de laatste zestien”, blikt Spaan terug op die curieuze slotfase.

Boost
Daar waar Bakker de schlemiel van de wedstrijd mocht worden genoemd, raakte goalie Makaay, broer van ex-spits en international Roy, nauwelijks een uur later betrokken bij een eenzijdig verkeersongeval. Zijn bestelwagen sloeg over de kop sloeg, waarbij hij uit de auto werd geslingerd en onder het voertuig terechtkwam. ,,Erik was al snel na afloop vertrokken hoorden we later. Wij stonden als spelersgroep nog bij De Treffers in de kantine toen dat bericht binnenkwam. Dat was wel even schrikken geblazen. Gelukkig herstelde hij voorspoedig.”

,,Al met al is het door al die gebeurtenissen een bijzonder memorabele avond geworden. Gelukkig is het met Erik zelf allemaal goed gekomen. Als ploeg waren we apetrots dat we de laatste zestien hadden bereikt. Dergelijke potjes waren vaak niet aan Noordwijk besteed.”

De Treffers ‘won’ op Teletekst, maar Noordwijk bekerde door

,,We werden vaak ‘mooi weer voetballers’ genoemd. Die avond was het koud en guur. Door onze tanden er echt in te zetten hebben we het weten te redden. Dat heeft ons voor de rest van het seizoen echt een boost gegeven. Het was de aanzet tot nog veel meer moois. We lootten vervolgens opnieuw een amateurclub. Sparta Nijkerk-uit, de vierde op rij. Dat bood mogelijkheden om nog minimaal een ronde verder te komen. ”

Wondergoal
Bestond het Noordwijk-legioen in Groesbeek uit niet veel meer dan een handjevol meegereisde supporters, dat was in de volgende ronde bij medehoofdklasser Sparta Nijkerk wel anders. Op een afgeladen Ebbehorst was het mini-legioen uitgegroeid tot ruim 500 aanhangers.

Dit keer was het de beurt aan Spaan om zich te onderscheiden. Na negentig enerverende minuten stond er een 2-2 eindstand op het scorebord. ,,In de verlenging kwamen we eerst met 3-2 achter waarna Mo Fazouzi voor de 3-3 zorgde. Een wondergoal van hem en een prachtige ingestudeerde vrije trap die via Marcel Akerboom een doelpunt opleverde, waarna Mo ook voor de 3-3 zorgde.”

,,In de daaropvolgende strafschoppenreeks ging tot 3-3 gelijk op, waarna we op 3-4 kwamen. De vierde Spartaanse pingel keek ik over zal ik maar zeggen. Daarna klaarde Kevin van der Geest de klus”, herinnert Spaan zich die avond.

Die begon op 25 januari 2011 in de kwartfinale in Waalwijk tegen RKC, destijds koploper in de Eerste Divisie, voor Spaan dramatisch. Nadat Noordwijk in de beginfase enkele keren gevaarlijk voor de RKC-goal was opgedoken zag Spaan na acht minuten RKC-spits Donny de Groot bij een spelhervatting volkomen over het hoofd.

,,Toen heb ik mijn fout in Waalwijk aardig rechtgezet.”

,,Ja, nu kan ik er wel om lachen, maar op zo’n moment kan je wel door de grond zakken. Hij stond min of meer verscholen achter een speler van ons. Toen ik de bal wilde neerleggen om hem uit te trappen had Donny hem gewoon voor het intikken. Uitgerekend Donny met wie ik bij FC Utrecht ooit nog een paar seizoenen heb samengespeeld. Dan moet je als keeper de knop wel even omzetten.”

,,Uiteindelijk werd het 6-0 en zat ons bekeravontuur erop. We hadden toch maar mooi de laatste acht weten te bereiken. Wat hierna nog volgde was het restant van de competitie waarin we na een historisch beslissingswedstrijd tegen Quick Boys kampioen werden. Dat was mijn afscheidswedstrijd en toen heb ik mijn fout in Waalwijk aardig rechtgezet”, vertelt Spaan met een brede grijns op het gelaat.

Daarmee zegt Spaan niets te veel. Wie de beelden van dat bloedstollende duel terugkijkt moet die uitspraak beamen. Afscheid nemen na zo’n seizoen voelt dan ook een stuk gemakkelijker. Met dank aan die avond in Groesbeek waarop Noordwijk alvast een voorschot nam op één van de meest aansprekende seizoenen in haar geschiedenis.

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Roffelsen debuteert voor Jong Sparta: ,,Eerste stap is gezet”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)