Als er op één wedstrijd in de Bollenstreek het labeltje ‘Klassieker’ mag worden gespeld is het Rijnsburgse Boys – Quick Boys wel. De derby tussen deze twee ‘amateurgiganten’ werd  al op 20 september 1930 voor de allereerste keer gespeeld. Inmiddels is de teller de honderd ruimschoots gepasseerd.

In die allereerste competitiewedstrijd tussen beide clubs neemt het een halfjaar eerder opgerichte Rijnsburgse Boys het in Katwijk op tegen Quick Boys. Het wordt een bizar duel. Halverwege leiden de Rijnsburgers in Katwijk na een 0-4 voorsprong met 1-4. Na de thee draait Quick Boys de rollen snel om. Met de harde wind in de rug rekent het ervaren Quick Boys met 6-5 af met de nieuwkomer.

Doelpuntenmakers aan Rijnsburgse zijde zijn die middag Bram van der Vijver, Arie Ravensbergen, Floor van Duijn en Cas Hogewoning. Laatstgenoemde neemt die middag zelfs twee treffers voor zijn rekening. Aan Van der Vijver komt de eer toe dat hij het eerste officiële doelpunt voor Rijnsburgse Boys op zijn naam heeft staan.

Grootmacht
Dat er hierna meer dan honderd keer, officieel of officieus, tegen elkaar wordt gespeeld, is intussen historie. Waarbij er uiteraard een flink aantal zeer memorabele burenruzies terug te vinden zijn in de archieven. Vanuit blauw-wit perspectief gezien is het een successtory geworden.

Mede omdat de Katwijkse formatie zowel in de dertiger jaren van de vorige eeuw als in de eerste twee decennia na de Tweede Wereldoorlog gewoonlijk te sterk bleek. Veel succes viel er destijds niet te behalen tegen de Katwijkse grootmacht. Dat gold ook voor ‘de Uien’, waardoor de totaalbalans nog altijd duidelijk doorslaat in het voordeel van Quick Boys. Pas sinds de afgelopen drie decennia zijn beide clubs min of meer in evenwicht.

Mistwedstrijd van Henk de Mooij
Op 18 februari 1961 wint Rijnsburgse Boys voor de allereerste keer op Nieuw-Zuid. Voor die tijd slaagde geel-zwart er, ook op de andere accommodaties waar Quick Boys ooit speelde, nooit in om de volle buit in het hol van de leeuw in de wacht te slepen. Die middag staat bekend als ‘de mistwedstrijd van Henk de Mooij’.

Na een 0-1 voorsprong halverwege keert Quick Boys de rollen na de thee om. Bij een 2-1 tussenstand mist de legendarische Arie van den Oever namens Quick Boys echter een penalty. Het houtwerk staat een derde Katwijkse treffer in de weg en dat zorgt ervoor dat Rijnsburgse Boys er weer in begint te geloven. In de steeds dichter wordende mist ontvouwt er zich voor het publiek op Nieuw Zuid een schimmenspel.

,,In Rijnsburg kan ik wel een woning krijgen.”

In de mist, vanaf de tribunes valt er nauwelijks iets van de wedstrijd waar te nemen, helpen twee strafschoppen de bezoekers aan een nieuwe voorsprong. Klusjes waar De Mooij zich vakkundig over ontfermt (2-3). Daar blijft het bij, waarbij de misère in het blauw-witte kamp compleet is als Leen Aandewiel in de slotminuut van het veld gestuurd wordt. Saillant detail: een jaar later verdedigt dezelfde De Mooij de blauw-witte kleuren! Zijn overgang valt op Middelmors niet in goede aarde.

Woning
Veertien jaar later staan de verhoudingen tussen beide clubs helemaal op scherp als spits Leo Pluimgraaff en Piet ‘de Flap’ Haasnoot in de zomer van 1975 Nieuw Zuid verruilen voor Middelmors. Met die overgang zet trendsetter Rijnsburgse Boys de professionalisering in gang.

Pas een kleine tien jaar later volgen de meeste andere amateurclubs. Die ‘transfers’ maken de tongen in beide dorpen flink los. De verhoudingen staan vervolgens jarenlang op scherp. Bestuurlijk accepteert men elkaar, maar in beide supporterskampen ligt dat in die jaren toch een tikkeltje anders. Dat wordt er allemaal niet beter op als Huug Aandewiel medio 1983 diezelfde, in blauw-witte ogen, zeer omstreden stap maakt. ,,In Rijnsburg kan ik wel een woning krijgen”, luidt de simpele verklaring van Quick Boys’ troetelkind.

Veldslag op Middelmors
Op 5 maart 1981 past de derby in dat verhitte plaatje. De veldslag zoals die buiten de lijnen wordt uitgevochten, is nog zelden vertoond op de Nederlandse amateurvelden. Beide clubs gaan op dat moment aan kop in de Eerste Klasse. Met 4500 toeschouwers is het die dag druk op Middelmors, waar de thuisploeg halverwege met 2-1 leidt.

‘Dan gaat het mis als een kleine groep blauw-witte supporters zich op en rond het veld en in de kantine ‘vermaken’ door vernielingen aan te richten’, meldt de Leidse Courant twee dagen later. ‘Nadat de politie met de wapenstok het veld heeft schoongeveegd kan arbiter Van Oevelen tien minuten later dan gepland de tweede helft op gang fluiten. Maar ook na rust blijft het onrustig. De versterkte politie moet langs de zijlijn blijven patrouilleren om erger te voorkomen. De geschatte schade bedraagt ruim 4000 gulden. Zes toeschouwers worden voortijdig van het sportpark afgevoerd’, valt er te lezen.

Gevoetbald wordt er ook nog. Cas Zwaan zet de thuisploeg na ruim een uur met zijn tweede doelpunt op 3-1, maar omdat Henk van der Zwan zo ongelukkig is om zijn eigen doelman Wijnand Sloos te passeren, wordt het weer spannend. Na 84 minuten staat de 3-3 eindstand op het scorebord.

Mart van der Plas ziet zijn kopbal eerst nog gestuit worden. Invaller Jaap Heerikhuizen is er echter als de kippen bij om de gelijkmaker binnen te werken. Een ontgoocheling voor Rijnsburgse Boys-trainer Herman Wijnands. Diens collega Arie Lagendijk ziet de 3-3 als een enorme meevaller. Uiteindelijk levert het beide clubs niets op. Noordwijk ontfermt zich dat seizoen over het kampioenschap.

Bedroevend
Heel wat rustiger gaat het er in de vijftigste editie, gerekend vanaf 1945, aan toe. Quick Boys won daarvan 27 ontmoetingen. Voor Rijnsburgse Boys waren slechts tien overwinningen weggelegd. De overige dertien duels hielden de aartsrivalen elkaar in evenwicht.

Rijnsburgse Boys – Quick Boys in 1989

In een seizoen waarin beide clubs azen op de titel, wordt het op 11 maart 1989 in een tamme, maar wel uiterst spannende derby 1-1. Na de 0-0 halverwege brengt uitblinker Kees Varkevisser de blauw-witte aanhang na 63 minuten in extase door voor de 0-1 te zorgen. Dat lijkt voldoende voor de winst, maar Gijs Collé beslist anders door op aangeven van Emiel Wajer in de voorlaatste minuut de gelijkmaker binnen te koppen.

Voor even is Rijnsburgse Boys koploper, omdat concurrent Heerjansdam die middag verrassend verliest. De resultaten van zowel Rijnsburgse Boys als Quick Boys zijn de weken die volgen echter zo bedroevend dat Heerjansdam aan het einde van de rit alsnog met de titel aan de haal gaat.

Andere naam
Nu, ruim 30 jaar later, staan beide clubs in competitieverband opnieuw tegenover elkaar. De laatste keer was op 8 april 2017 in een seizoen waarin er voor Quick Boys weinig eer te behalen viel in de onderlinge confrontaties. Op Middelmors kreeg de promovendus op 5 november 2016 een ongekend pak slaag (7-1).

,,Van de wedstrijd herinner ik me dat de debuterende Arie de Vreugd ook nog scoorde. We spelen nu samen bij FC Rijnvogels.”

De return wordt eveneens een prooi voor geel-zwart, dat bijna twee maanden later via de nacompetitie ten koste van Spakenburg promoveert naar de Tweede Divisie. Joost Leonard staat in de boeken als laatste doelpuntenmaker voor Rijnsburgse Boys. Max van Steen zorgt namens Quick Boys nog wel voor de 3-4, maar daar blijft het bij.

,,Ja, nu je het zegt”, reageert Van Steen als hij geconfronteerd wordt met het bovenstaande. ,,Natuurlijk volg ik Quick Boys nog. Ik heb er heel wat jaren gespeeld en veel jongens ken ik nog. Van de wedstrijd herinner ik me dat de debuterende Arie de Vreugd ook nog scoorde. We spelen nu samen bij FC Rijnvogels.”

,,Natuurlijk kijk ik zaterdagmiddag na afloop even snel wat de stand is bij Rijnsburgse Boys – Quick Boys. En tja, achter dat laatste doelpunt zal na zaterdagmiddag wel een andere naam staan. Laat het dan maar een blauw-witte naam zijn als het zover komt. Rijnsburg is op papier de favoriet, maar in een derby telt dat allemaal niet zo mee. Dan spelen er ook andere belangen een rol.”

Debutantenbal
Op Middelmors beginnen beide teams na ruim twee jaar met een schone lei. Met nog slechts een handjevol spelers die er destijds ook bij waren. Tweevoudig doelpuntenmaker die middag, Joël Tillema en daarnaast Roderick Giellisse en Jeffrey Jongeneelen maken naar verwachting hun opwachting in de selectie van de thuisploeg. Bij Quick Boys kwamen destijds Mohamad Mahmoed en Joey Ravensbergen in actie. Dat betekent voor zaterdagmiddag een waar debutantenbal op Middelmors. Het spektakel en de onderlinge rivaliteit zal er echter niet minder om zijn.

Archieffoto: Hans Heemskerk

Lees ook: Alkemade houdt doel schoon bij EK-kwalificatiewedstrijd
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)