Het voetbaltij kan snel keren. Op 20 mei 2000 redt FC Lisse tegen Marken het vege lijf in een zinderend beslissingsduel om degradatie uit de Hoofdklasse. Dat gebeurde overigens pas nadat er een verlenging en een bloedstollende penaltyreeks aan te pas was gekomen. Plaats van handeling: Sportpark Duinwetering in Noordwijk. Precies 357 dagen later legt FC Lisse in de allerlaatste competitiewedstrijd tegen thuisploeg Noordwijk op dezelfde locatie beslag op de titel in de Hoofdklasse A. Saillant detail: dat gebeurt met dezelfde trainer en grotendeels dezelfde spelersgroep.

Aanstaande zaterdag staan beide regioclubs, weliswaar op Ter Specke, voor het eerst sinds het seizoen 2013-2014 weer officieel tegenover elkaar. Ook nu zijn er belangen, maar die die liggen dit keer een tikkeltje anders dan ruim zeventien jaar geleden.

Op zaterdag 12 mei 2001 omringen 2.800 toeschouwers het ‘oude’ hoofdveld op Sportpark Duinwetering. Daar heeft FC Lisse aan een puntendeling voldoende om de enig overgebleven concurrent voor de titel, Ter Leede, van de hoofdprijs af te houden. Regerend kampioen Katwijk is op dat moment al afgehaakt.

Daarnaast speelt het nieuwe seizoen nog een bijrol tijdens deze ontmoeting. Ruud Bröring verlaat Noordwijk na er zeven seizoenen met succes hoofdtrainer te zijn geweest. Zijn volgende werkgever heet…. FC Lisse. ‘De Bro’ was bovendien bijna tien jaar eerder ook al als oefenmeester op Ter Specke actief.

Dip
Wim Schaap, bezig aan zijn tweede seizoen bij FC Lisse, verkast na deze voetbaljaargang naar Rijnsburgse Boys. Uitgerekend die ploeg kan Ter Leede in het laatste competitieduel de voet nog flink dwars zetten. Weliswaar twee bijkomstigheden rond het duel in Noordwijk, maar die leveren in de aanloop daar naartoe wel de nodige stof tot schrijven en spreken op.

Dat FC Lisse de titel tegen Noordwijk voor het oprapen heeft, is vooral te danken aan het feit dat regerend kampioen Katwijk na de winterstop in een enorme dip belandt. Bij het ingaan van de winterstop zijn de oranjehemden nog de onbetwiste lijstaanvoerder.

,,Zingen doet geen pijn, maar het is vele malen erger dan op een te hete voetbalmiddag onder een koude douche te worden gezet door je spelers.”

Een enorme dip in het voorjaar maakt Katwijk vervolgens kansloos voor prolongatie van de titel. Voor aanvang van de laatste competitiewedstrijd staat de teller op De Krom op ‘slechts’ 44 punten. Met negentien punten uit de laatste vijftien duels heeft Katwijk dat voorjaar de kampioensrace verlaten.

FC Lisse daarentegen vindt het geloof in eigen kunnen dat voorjaar steeds meer terug. In twaalf duels worden 29 punten behaald. De bloemen en de platte kar staan zaterdag 12 mei in het bloemendorp dan ook al klaar als beide ploegen zich in Noordwijk opmaken voor de aftrap.

FC Lisse beleeft een droomstart. Uitblinker Jerrel Linger bedient Robert Hoever in de tweede minuut op maat. Noordwijk heeft nog nauwelijks balbezit gehad als het al op een 0-1 achterstand komt. Kort hierop vergeet diezelfde Hoever de score te verdubbelen.

Linger, de onbetwiste smaakmaker aan FC Lisse-zijde is die middag actief, terwijl hij eigenlijk een schoring tegemoet kan zien. Door het wedstrijdformulier een week eerder wat langer vast te houden is het nog niet zover. Linger speelt. Het risico dat Lisses gangmaker een eventuele beslissingswedstrijd tegen Ter Leede hierdoor misloopt, wordt in Lisse op de koop toe genomen.

Ingetapete auto
Als Ralph Polman in de 21ste minuut bij een botsing een scheurtje in zijn voorhoofd oploopt is het lang wachten voordat de verdediger per brancard kan worden afgevoerd. Direct na de spelhervatting profiteert de thuisploeg van de verwarring aan Lisse-zijde, als Carl Roest de gelijkmaker achter Peter Kromhout deponeert.

Een solo van Edwin de Graaf, die na dit seizoen naar RBC vertrekt, betekent op slag van rust de 1-2. Voor Noordwijk valt de schade op dat moment mee omdat Linger de lat boven Joost terol raakt.

Als Hoever met zijn tweede van de middag kort na de thee de 1-3 het levenslicht laat zien, lijkt het duel al snel beslist. Nog binnen het uur doet Roest op aangeven van Michael van der Laan opnieuw iets terug (2-3). Voor Lissenaar Van der Laan, spelend in Noordwijkse dienst, een kleine revanche op de supporters van de aanstaande kampioen. Zij hadden zijn auto in de nacht voorafgaand aan de wedstrijd namelijk met geel-blauwe tape keurig ‘ingepakt’.

Uiteindelijk is het aan Linger om het duel in de 82ste minuut in het slot te gooien. De 2-4 komt van zijn voet, waarna Hoever met zijn derde van de middag het geel-blauwe feest compleet maakt. Na de 2-5 zetten de FC Lisse supporters een plagend ‘Bröööring-bedankt’ in.

,,Zingen doet geen pijn, maar het is vele malen erger dan op een te hete voetbalmiddag onder een koude douche te worden gezet door je spelers. Hetgeen FC Lisse-trainer Wim Schaap overkwam”, vermeldt het wedstrijdverslag in het Leidsch Dagblad.

,,Ik ben maar een beetje voorin gaan lopen om verdere problemen te voorkomen.”

Uitblinker Linger zelf, dat seizoen de gevierde man bij FC Lisse, wil na het behalen van de titel niets weten van een speciale vermelding in het kampioensboek. ,,Dit is het kampioenschap van de hele ploeg. Dit jaar is van het collectief. Iedereen scoorde”, vertelt de linkerspits na afloop.

FC Lisse-captain Leon van der Zwet komt die middag bij een veilige 2-5 in blessuretijd nog even in actie. ‘Mister FC Lisse’ neemt na dit seizoen afscheid als speler. Een chronische knieblessure houdt hem echter aan het einde van de competitie aan de kant.

Aan de Duinwetering komt Van der Zwet toch nog een paar minuten in actie. ,,Leuk om dit als speler toch nog mee te maken natuurlijk. Ik ben maar een beetje voorin gaan lopen om verdere problemen te voorkomen”, verklaart Van der Zwet zijn inbreng.

‘Zoon van’
FC Lisse legt vervolgens beslag op de zaterdagtitel door Be Quick’28 en ASWH het nakijken te geven. De door blessures en schorsingen geteisterde kampioen van de Hoofdklasse A legt het in de strijd om de algehele amateurtitel echter af tegen De Baronie, waar Van der Zwet op 23 juni 2001 alsnog voor de allerlaatste maal in actie komt voor de ploeg waarvoor hij jarenlang verreweg de meeste duels speelde. De overige duels in de kampioenscompetitie gaan aan zijn neus voorbij.

De link met het huidige FC Lisse, dat momenteel eveneens een waslijst aan blessures kent, is daarmee gelegd. Dat Kevin van der Zwet, zoon van, er aanstaande zaterdag wegens een afgescheurde kruisband niet bij zal zijn bij FC Lisse, maakt de cirkel helemaal rond.

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Hoe is het met: Pascal Zoet’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)