Als DOVO en Noordwijk aanstaande zaterdagmiddag op sportpark Panhuis aantreden voor hun eerste onderlinge ontmoeting in de Derde Divisie, zullen de gedachten van veel Noordwijk-supporters nog wel even afdwalen naar bijna anderhalf jaar geleden. Toen versperden de Veenendalers in de play-offs Noordwijk na verlenging de weg richting Derde Divisie.

Maar ook in de decennia daarvoor stonden er tal van belangwekkende potjes tussen beide zaterdaggrootmachten op het voetbalmenu. Bijvoorbeeld op 5 juni 1999. Samen met IJsselmeervogels strijden de twee overige Hoofdklasse kampioenen, te weten Noordwijk en DOVO om de zaterdagtitel.

Daarin start Noordwijk overtuigend door op de Westmaat de ‘Rooien’ dik verdiend met 0-3 te kloppen. Vervolgens vergaat het de formatie van Ruud Bröring in eigen huis een stuk minder. DOVO keert met een 1-2 zege huiswaarts, in een wedstrijd waarin de thuisclub al na een minuut via Patrick van Dam op een 1-0 voorsprong was gekomen.

Gebeten hond
Vervolgens levert de return tegen de Spakenburse-formatie een 1-1 remise op. Tussen die laatste twee bedrijven door wint IJsselmeervogels op haar beurt met 2-3 bij DOVO.

In Veenendaal kan Noordwijk op die zonovergoten zaterdag voor 3.500 toeschouwers desondanks een reuzenstap zetten richting de zaterdagtitel als het DOVO de baas blijft. Het wordt een zaterdagmiddag om niet snel te vergeten. De emoties laaien gedurende het duel meermalen hoog op. Waarbij met name arbiter John Kamphorst niet alleen het middelpunt, maar vooral de gebeten hond is.

,,Als jij mij een eikel vindt, vind ik jou een klootzak.”

Aan de andere kant mag Noordwijk het ook zichzelf aanrekenen dat het na afloop volkomen gedesillusioneerd de kleedkamer dient op te zoeken. In wat van Noordwijk-zijde een galavoorstelling mag worden genoemd rijgen de kansen zich gedurende negentig minuten aaneen. Vriend en vijand zijn het er over eens dat een 1-7 overwinning die middag niet zou hebben misstaan. Hoe anders ziet het scorebord er na negentig minuten uit.

Het gebrek aan scorend vermogen breekt Noordwijk die middag dan ook duidelijk op. Een fenomeen dat zich ook al in de competitie openbaart. Weliswaar wordt de titel in de Hoofdklasse A in de wacht gesleept, maar de 52 gescoorde doelpunten in 26 duels zijn niet echt kampioenswaardig.

Lege doel
Haal daar de dertien treffers in de twee duels tegen degradant Rozenburg vanaf en dan blijven er nog slechts 39 doelpunten in 24 wedstrijden over. Neem daarnaast in ogenschouw dat het duo Patrick van Dam en Marco Klein in totaal 25 goals voor hun rekening nemen. Dan valt het op dat het scorend vermogen bij de overige spelers bepaald niet hoog is in die voetbaljaargang.

Aantallen die overigens in schril contrast staan tot het huidige seizoen. Met 27 goals in zeven duels heeft Noordwijk de smaak (voorlopig) duidelijk te pakken. Hoewel dat overigens geen enkele garantie biedt voor aanstaande zaterdag.

De narigheid voor Noordwijk begon destijds in Veenendaal al in de tweede minuut. Op het moment dat Jelle Korbee op weg is naar de goal van Barry Diteweg belandt er een rookbom in de DOVO-zestien. Na Diteweg omspeeld te hebben is Jelle Korbee in de doelmond elk zicht kwijt. Met alle gevolgen van dien. ,,Ik dacht de bal in het lege doel te schuiven. Maar ik zag de goal niet. Net als de tegenstander die plotseling uit het niets bij mij opdook. Weg kans, weg doelpunt”, vertelt Korbee na afloop.

Rocky Pitti ontwijkt een tackel in het duel tegen de Veenendalers in 1999

Nadat dezelfde speler hierna nog een kans aan zich voorbij heeft laten gaan, ontploft heel Noordwijk kort voor de pauze. De doorgebroken Patrick van Dam wordt door oud-prof Michel Boerebach in een uiterste poging van achteren naar de grond getrokken.

Arbiter Kamphorst is mild voor de boosdoener en volstaat met geel, waarna de rapen gaar zijn. Noordwijk-captain Arnold Reinders, die verhaal gaat halen bij de leidsman, wordt door de fluitist vervolgens voor ’eikel’ uitgemaakt. ,,Als jij mij een eikel vindt, vind ik jou een klootzak”, is het vinnige antwoord van de aanvoerder. Gedane zaken nemen echter geen keer, behalve dat Reinders na afloop door Kamphorst, zonder verdere gevolgen overigens, nog wel op het matje wordt geroepen.

Baard
Na de pauze neemt de Noordwijkse druk buitengewone proporties aan. De kansen rijgen zich opnieuw aaneen, gescoord wordt er niet. Aan Noordwijk-zijde tenminste. Na zeventig minuten gebeurt wat er in een dergelijke situatie altijd gebeurt. DOVO neemt tegen alle verhoudingen in via Arne van den Berg, die later nog voor FC Lisse zal spelen, de leiding.

En ook hierna blijft het kansen regenen aan de overzijde. Met name het aanvalstrio Korbee, Van Dam en Rocky Pitti weet de roos niet te vinden. De lat en een aantal reddingen op de doellijn staan rood-wit succes daarbij ook nog eens in de weg. Noordwijk-trainer Ruud Bröring, ooit zelf een gevreesde en veel scorende spits, herkent dat syndroom.

,,Zelf heb ik dat ook meegemaakt. Op een gegeven moment heb ik mijn baard laten staan, met het idee me pas weer te scheren als ik gescoord zou hebben. Nou, dat heeft vier maanden geduurd. Het enige dat ik er aan over heb gehouden is mijn meissie. Die vond die baard wel leuk”, vertelt de oefenmeester.

,,Waarom geven scheidsrechters toch altijd het voordeel van de twijfel aan de verdedigende partij?”

Die anekdote doet echter niets af aan de teleurstelling van ‘De Bro’. Een teleurstelling die hij ook vandaag de dag nog altijd enorm noemt. ,,We waren echt de beste ploeg in die kampioenscompetitie. Achteraf gezien is die 1-0 nederlaag bij DOVO de meest teleurstellende verliespartij in mijn hele carrière geweest.”

,,Echt ongelooflijk dat het zo kan lopen. Wie die wedstrijd gezien heeft zal dat ook vandaag de dag nog beamen. Want naast zaterdagkampioen hadden we toen ook de landstitel kunnen winnen. Zulke kansen krijg je niet zo vaak.”

Heilige
In Veenendaal heerst bij Noordwijk na afloop een mengsel van woede over de gang van zaken op het veld en teleurstelling over de eigen prestatie. Bröring steekt daarbij ook de hand in eigen boezem. ,,Het scorend vermogen is bij ons inderdaad een probleem. Volgend seizoen gaan we daar via individuele trainingen hard aan werken. Dit moet gewoon beter.” Waarna de oefenmeester een laatste duit in het zakje doet richting Kamphorst.

,,De ‘heilige’ Boerebach mag blijkbaar alles en komt er nog mee weg ook”, briest Bröring. ,,Er zouden nog twee verdedigers hebben kunnen ingrijpen. Tja, ze zouden ook Van Dam z’n achillespezen nog hebben kunnen afzagen. Waarom geven scheidsrechters toch altijd het voordeel van de twijfel aan de verdedigende partij?”

Een week later gaat de hoofdprijs alsnog naar IJsselmeervogels dat DOVO met 2-1 verslaat. De landstitel gaat echter voorbij aan de neus van de ploeg van Erik Assink. Bij HSC’21 wordt het in Haaksbergen 2-2. Een week later stelt de formatie uit Overijssel echter orde op zaken door op de Westmaat met 3-4 aan het langste einde te trekken.

Foto’s: Voetbal in de Bollenstreek & Archief Leidsch Dagblad

Lees ook: ‘Vergeten verleden: ingooi voor wie? Wedstrijd gestaakt!’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
SJC14.00Olympia Haarlem
Hillegom14.00DEM
Foreholteafg.Velsen
VVH/Velserbroek14.00Van Nispen (zon.)