Bloedstollender kun je het niet bedenken: aan degradatie ontsnappen in de zesde minuut van de blessuretijd. Nadat de gelijkmaker van de tegenstander in de slotminuut degradatie betekende voor SJC, richtte zwart-wit zich nog één keer op. SJC kreeg het op dinsdagavond 12 juni 1984 voor elkaar door diep in de extra tijd aan de Lageweg de winnende 2-1 op het scorebord te toveren. Het slachtoffer die middag is FC Lisse. Blauw-geel heeft aan een puntendeling genoeg om zich tweedeklasser te mogen blijven noemen. Dat predicaat blijft na afloop echter in handen van de Noordwijkse-formatie.

Beide clubs staan aanstaande zaterdag op dezelfde locatie voor het eerst sinds jaren voor de competitie opnieuw tegenover elkaar. In een setting die echter heel anders is dan ruim 34 jaar geleden. Niet alleen wordt het nieuwe (kunstgras)hoofdveld aan de Lageweg in gebruik genomen, destijds kwamen beide teams nog uit in de zondag Tweede Klasse.

Na de fusie tussen Lisser Boys en Sportclub Lisse in 1981 lag de nadruk op Ter Specke al snel op de zaterdagmiddag. Het niveau waarop beide elftallen destijds acteerden, was toen nog identiek. De zaterdagtak mocht zich toen nog tweedeklasser noemen.

,,Zo’n vuil, klein, kolere balletje… je weet dat’ie alle kanten op kan rollen.”

SJC ging tot de huidige voetbaljaargang nog gewoon als zondagclub door het voetballeven. De promotie naar de Derde Divisie ging gepaard met de (tijdelijke?) overstap naar de zaterdagmiddag. FC Lisse deed na een seizoen Tweede Divisie noodgedwongen een stapje terug. Om die reden is de derby na decennia terug op de speelkalender.

Het haasje
Terug naar het seizoen 1983-1984. In de Tweede Klasse maken beide elftallen een lastig seizoen door. Degradatie loopt voor de twee clubs als een rode draad door deze voetbaljaargang. Pas op de allerlaatste speeldag wordt duidelijk hoe de kaarten liggen. Op Ter Specke delen FC Lisse en SJC de punten (1-1), terwijl het Goudse GSV met 0-4 wint bij Alphense Boys.

,,Meer dan duizend toeschouwers langs de lijn maakten het er nog spannender op.”

Conclusie: deze drie clubs eindigen met met twintig punten gelijk op de voorlaatste plaats. Een halve nacompetitie moet gaan uitmaken wie van de drie het volgende seizoen in de Derde Klasse uitkomt. VELO, dat op negentien punten strandt is dan al het haasje.

Degradatiekraker
Als SJC in het eerste nacompetitieduel bij GSV kansloos met 3-0 verliest lijkt degradatie al bijna onafwendbaar. De Gouwenaren stellen zich daarna via een 1-1 gelijkspel op Ter Specke veilig. Voor SJC zit er hierna in het slotduel aan de Lageweg niets anders op dan winnen tegen FC Lisse om het vege lijf te redden. Piet Alders herinnert zich die avond 34 jaar later nog altijd goed.

De centrale middenvelder van SJC en huidige trainer van het tweede elftal maakte deze degradatiekraker als speler mee. Twee teams bestaande uit louter Noordwijkse en Lissese jongens maakten er een spektakel van. Waarbij het venijn duidelijk in de staart zat.

,,Meer dan duizend toeschouwers langs de lijn maakten het er nog spannender op. Van goed voetbal was geen sprake. Dat viel ook te verwachten bij dergelijke duels waarbij de belangen groot zijn. Wij wisten dat we moesten winnen en dat verhoogde de druk bij ons nog meer.”

Voor gezien
Uiteindelijk kwam zwart-wit na 21 minuten op voorsprong via een afstandsschot van Ben van der Zalm. Een tussenstand die heel lang op het scorebord bleef staan. SJC gooide het vervolgens over de fysieke boeg. Tot ergernis van Lisse, waarbij arbiter Boer in de ogen van de bezoekers te vaak een oogje dichtkneep.

SJC en FC Lisse spelen een degradatieduel in 1984

Kort voor de 1-0 was om dubieuze redenen al een Lisse-goal geannuleerd en ook dat leverde de nodige wrevel op. FC Lisse zette SJC na de openingstreffer onder druk. Kansen voor Wim Bouckaert en Ron Mesman leidden niet tot succes. Een kopbal van verdediger Mat Meiland teisterde na de rust de SJC-lat.

,,Veel mensen hielden het al voor gezien op dat moment en gingen op weg naar huis.”

De thuisploeg kon daar niet veel meer tegenover stellen dan keihard te werken en vaak dito te voetballen. Totdat in de 90e minuut een voorzet van Wim van Beek bij Bouckaert belandde en de 1-1 een feit was. Jos Alders miste namens SJC hierna een reuze kans waardoor de hoop bij SJC vervlogen leek.

Piet Alders: ,,Veel mensen hielden het al voor gezien op dat moment en gingen op weg naar huis. Pas later werd het hen duidelijk dat we het toch gered hadden. Een wonderbaarlijke ontsnapping. Met de moed der wanhoop gooiden we het na de 1-1 over de opportunistische boeg. We hadden toch niets meer te verliezen op dat moment. Uiteindelijk belandde een voorzet van Oscar Alkemade op het hoofd van onze verdediger Jaap Smit, die raak kopte. We waren gered.”

Walking voetbal
Dat een FC Lisse-goal kort hierna wegens het omver lopen van SJC-doelman Ted van der Meer terecht werd afgekeurd deed er niet meer toe. De stemming in en rond het veld was door de 2-1 in beide kampen in één tel honderdtachtig graden gedraaid . Jaap Smit werd daarmee de held van SJC.

De oer-SJC’er overleed deze zomer na een kort maar hevig ziekbed op 65-jarige leeftijd. De verdediger, die drager was van de SJC-waarderingsspeld bleef zijn hele leven actief betrokken bij SJC als onder andere trainer en leider bij de jeugd. Tot zijn overlijden verrichtte hij nog steeds vrijwilligerswerk voor zijn club waar hij sinds enige tijd weer actief was op de velden bij het ‘Walking Football’.

,,Hitchcock had dit niet beter kunnen verzinnen.”

FC Lisse-trainer Andre Wahlen kon de 2-1 nederlaag na afloop allemaal nog altijd niet bevatten. ,,Zo’n vuil, klein, kolere balletje… je weet dat’ie alle kanten op kan rollen. Een ramp. Het is niet te pruimen dat je zo de boot ingaat. Het is belachelijk dat wij degraderen.”

Waarbij de oefenmeester niet alleen doelde op het bizarre slot, maar ook op de harde wijze waarop SJC zich had verweerd. Plus het feit dat arbiter Boer daar in zijn ogen veel te weinig tegen optrad. Diens collega en ras-Noordwijker Arie Duijndam vatte het anders samen. ,,Hitchcock had dit niet beter kunnen verzinnen. Daarbij moet ik erkennen dat we vandaag heel gelukkig zijn weggekomen.”

In het teken van handhaving
Voor Piet Alders telt nu vooral het heden Dat levert een vooruitblik op naar de derby van aanstaande zaterdag. Een duel zoals tegen FC Lisse brengt volgens hem altijd iets extra’s. ,,We hebben voor de KNVB-beker onlangs al tegen ze gespeeld. Weliswaar verloren we met 2-0, maar de krachtsverschillen waren toen klein.”

,,Ik vond ons zeker voor de rust de betere ploeg. Door een lucky goal kamen we op achterstand en toen we op het einde de deur achterin noodgedwongen moesten openzetten, viel de tweede treffer. We ontliepen elkaar niet veel die vond. Dat biedt zaterdag dus mogelijkheden.

,,Een week later spelen we uit bij Ajax-amateurs. Dat zijn twee duels waarin we punten moeten pakken, want daarna krijgen we echt een paar pittige tegenstanders. Alles staat dit seizoen in het teken van handhaving. Als we dat weten te bereiken zal dat aan het eind van de rit aanvoelen als een kampioenschap.”

Foto: Johanna Wever & archief LD

Lees ook: ‘Kurbegovic duikt op bij Valken ’68: ,,Ik hoop van waarde te kunnen zijn”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude