Eén keer per maand zoeken we een naar een bijzonder duel. Een derby, een affiche of een competitietreffen met een apart verhaal. Aan de hand van die wedstrijd kijken we naar een editie van vroeger. In deze allereerste aflevering: FC Rijnvogels – Noordwijk.

Een lange voetbalhistorie hebben FC Rijnvogels en vv Noordwijk niet met elkaar. Pas in het seizoen 2014-2015 treffen beide clubs elkaar voor het in competitieverband.

In de eerste officiële derby eind oktober 2014 wordt er zesmaal gescoord. Later dat seizoen vallen er acht doelpunten in de return. Met veertien treffers in twee wedstrijden en een steeds wisselend spelbeeld komt het publiek tot tweemaal toe volop aan haar trekken.

Zaterdagmiddag staat deze derby op De Kooltuin opnieuw op het programma. Van de eerste twee edities was Dogan Corneille getuige: eerst als aandachtig toeschouwer en later als trainer. De heenwedstrijd in Noordwijk als kandidaat-opvolger van de vroegtijdig ontslagen Oscar Alkemade, op De Kooltuin als hoofdtrainer van de rood-witten.

John van Veen
Op zaterdag 29 oktober 2014 staan Noordwijk en hoofdklassedebutant FC Rijnvogels voor het eerst officieel, een losse bekerwedstrijd daargelaten, tegenover elkaar. Bij rood-wit is de per 1 juli 2014 aangestelde trainer Oscar Alkemade enkele dagen eerder van zijn taak ontheven.

Op de tribune namen Dogan Corneille en Paul van der Zwaan, beiden beoogd opvolger van de vertrokken oefenmeester gebroederlijk naast elkaar plaats op de tribune. De thuisploeg, onder leiding van interim-trainer John van Veen, won die middag met maar liefst 5-1. Anders dan de uitslag doet vermoeden had het die middag echter ook heel anders kunnen aflopen voor de thuisploeg.

,,Onze wederopstanding begon met het inbrengen van Marios Lomis. Hij tekende met nog acht minuten te gaan de 4-2. Toen roken we bloed.”

Twee dagen na deze derby wordt Dogan Corneille aangesteld bij vv Noordwijk. De huidige assistent-trainer van Willem II haalt die wedstrijd drie jaar na dato nog vlot terug. ,,FC Rijnvogels was in het eerste halfuur de heersende ploeg. Ze lieten drie honderd procent kansen liggen. Daarna sloeg Noordwijk toe. Vervolgens werd het geflatteerd 3-0. Met daarbij een benutte penalty en een rode kaart voor FC Rijnvogels. Die ploeg kwam voor rust nog wel tot 3-1 terug, maar de koers was toen al gelopen.”

De rode kaart die Pieter Guijt deze middag van van arbiter Roelof Luinge krijgt voorgehouden wegens het veroorzaken van een strafschop blijkt daarmee achteraf  beslissend voor het duel. Daarmee krijgt het door Noordwijk gewenste schokeffect gestalte. De thuisploeg voegt na de pauze nog twee treffers aan haar totaal toe (5-1). De weken erna zet Corneille met zijn ploeg een knappe serie neer waardoor het uit de Topklasse gedegradeerde Noordwijk weer omhoog mag kijken.

Radio
Ruim vier maanden later, op de eerste lentedag van 2015, vindt de return plaats op De Kooltuin. Na de 2-1 halverwege loopt FC Rijnvogels vlot en verdiend weg naar 4-1 door twee goals van Martin Onderwater. Daarna ligt een scenario, waarin de thuisploeg de eerdere 5-1 competitienederlaag met gelijke munt terugbetaalt, voor de hand.

De gelopen koers, zowel gezien het scorebord als het spelbeeld, krijgt echter een heel andere wending. Daar is een flink aantal Noordwijk-supporters geen getuige van. Zij zoeken de uitgang van het sportpark al ver voor het verstrijken van de negentig minuten gedesillusioneerd op. Nog op weg naar huis en haard kunnen zij zich de haren wel uit het hoofd trekken als zij via de autoradio vernemen dat Noordwijk na een uiterst spectaculaire slotfase toch nog op gelijke hoogte is gekomen.

De 80e minuut van de derby is al enkele minuten verstreken als de magische krachten in de sport hun werk doen. Na de 4-1 tracht Noordwijk eerst tevergeefs verandering in de stand aan te brengen. Die pogingen blijven in eerste instantie vruchteloos. Juist FC Rijnvogels had in die fase moeten scoren.

,,Op de counter vergaten we verder uit te lopen en het duel helemaal in het slot te gooien. We raakten na de 4-2 de grip op de wedstrijd weliswaar helemaal kwijt, maar ik blijf zeggen dat we dit niet hadden mogen weggeven”, treurde Hein van Heek na afloop als de onwaarschijnlijke 4-4 einduitslag in de blessuretijd alsnog op het scorebord is verschenen.

Lomis
Voor Dogan Corneille en zijn ploeg is het door de laat bewerkstelligde remise groot feest na afloop. ,,Dergelijke gelijke spelen vier je als ploeg”, blikt de oefenmeester ruim twee jaar later terug. ,,Onze wederopstanding begon met het inbrengen van Marios Lomis. Hij tekende met nog acht minuten te gaan de 4-2. Toen roken we bloed.”

Even later werd het 4-3 door Brayen Bröcker, waarna we nog een enorme kans misten. Uiteindelijk bepaalde opnieuw Marios Lomis in blessuretijd de eindstand op 4-4. Ongelofelijk en als het nog even had geduurd, hadden we zelfs gewonnen. Daar ben ik nu nog van overtuigd.”

Aan beide duels bewaart Corneille dan ook mooie herinneringen. Net als aan de periode waarin hij als trainer bij Noordwijk werkzaam was. Daarvoor was hij na zijn profcarrière als speler ook actief bij IJsselmeervogels om daar later ook (kortstondig) als trainer terug te keren. Bij ASWH, RVVH, Alphense Boys en Kozakken Boys vervulde hij dezelfde functie.

,,Ik kan veel dieper ingaan op het spelletje en het is logischerwijze ook allemaal net iets beter en professioneler geregeld.”

,,Natuurlijk volg ik al die clubs nog. Dat gaat nu eenmaal zo. Zeker Noordwijk, waar ik een mooie tijd heb beleefd. Die club zit echt nog wel in mijn hart, ondanks het vroegtijdige afscheid. Dat heeft er niets aan afgedaan. Ik hoop er in de toekomst als toeschouwer weer eens bij te zijn. Bij Willem II trainen we  op zaterdagmorgen, dus dat gaat we lukken.”

,,Mijn vertrek bij Noordwijk was abrupt, maar zoals ik toen al heb aangegeven maakte ik mijn entree er destijds via de voordeur en wil ik bij terugkomst ook weer door diezelfde deur naar binnen. Ik ben blij dat het goed gaat met het team. Er staat een goede groep heb ik de indruk.”

Willem II
Als assistent van hoofdtrainer Erwin van der Looij ruikt Corneille tegenwoordig dagelijks aan het grote werk. Met genoegen blijkt uit zijn woorden. ,,Je bent dagelijks met voetballers op het hoogste Nederlandse niveau bezig. Dat is echt heel mooi. Ik kan veel dieper ingaan op het spelletje en het is logischerwijze ook allemaal net iets beter en professioneler geregeld. Je hebt meer tijd voor het hele proces en juist dat maakt het zo leuk.”

,,Voor mezelf is het ook super leerzaam en ik denk dat ik me snel heb aangepast. Onze start is natuurlijk niet geweldig. Het eerste punt moeten we nog behalen na drie duels. Daar zitten wel uitwedstrijden bij FC Utrecht en Feyenoord bij, dus we zien het wel in dat perspectief. Dit weekend spelen we thuis tegen ADO en dan moet het maar gebeuren.”

Beelden van FC Rijnvogels – Noordwijk in 2015 (Bollenstreek Omroep)


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom