Na een onderbreking van precies één seizoen is de zaterdagklassieker tussen Katwijk en Spakenburg weer terug op de speelkalender. Aanstaande zaterdag staan beide grootmachten op sportpark De Westmaat weer tegenover elkaar. Na de degradatie van ruim een jaar geleden herpakten de ‘blauwen’ zich het afgelopen seizoen. Als kampioen van de Derde Divisie is het blauw-witte gezelschap weer terug op het niveau waar het van oudsher thuishoort.

Duels tussen vv Katwijk en sv Spakenburg hebben altijd een special tintje. De onderlinge rivaliteit is groot, Dat geldt zowel binnen als buiten de witte lijnen. Dat zal zaterdagmiddag opnieuw zo zijn en dat was in het verleden niet anders. In die lange reeks wedstrijden springen er echter een paar duels nog een stukje extra bovenuit.

Allereerst de twee duels in de kampioenscompetitie in 2000 en ook het duel op 25 april 2013 op De Westmaat waarin Katwijk zich tot kampioen van de Topklasse kon kronen, maar dat in een avondwedstrijd naliet. Het werd die avond na een 4-0 tussenstand uiteindelijk 4-1 voor de thuisploeg. Daarbij namen onder andere Jaap van Duijn en Raily Ignacio ieder een doelpunt voor hun rekening.

,,Onbegrijpelijk dat dit Spakenburg voorlaatste staat op de ranglijst.”

Katwijk vond pas in de 88ste minuut het net via Jordy Zuidam. Niet alleen voor de ploeg van Cees Bruinink, maar ook voor de elfhonderd meegereisde supporters werd het die donderdagavond een lange terugreis. Bruinink kon er na afloop niet bij: ,,Onbegrijpelijk dat dit Spakenburg voorlaatste staat op de ranglijst. We hebben ons in de eerste helft laten aftroeven op het fysieke vlak. Een goede les voor deze jonge ploeg, maar ik ben ervan overtuigd dat we het alsnog gaan afmaken.”

Kampioen zonder te spelen
Twee dagen later was het alsnog feest op De Krom. Daar werd echter niet gevoetbald op 27 april. Via een mega-scherm konden selectie en supporters daar op het hoofdveld het duel tussen GVVV, de enig overgebleven gegadigde voor de titel, en HHC Hardenberg live bekijken. GVVV moest winnen om haar titelkansen intact te houden. 

In Hardenberg won de thuisploeg echter met 6-2 waardoor de kloof met GVVV na afloop van dat duel nog altijd acht punten bedroeg. Katwijk was daardoor met nog twee duel te gaan onbereikbaar geworden voor de achtervolgers. Dat betekende kampioen worden zonder te spelen. Het feest was er echter niet minder om. Enkele weken later zou in Groesbeek tegen Achilles ’29 de de vierde algehele amateurtitel in de wacht gesleept.

Ook de strijd om de zaterdagtitel na afloop van het seizoen 1999-2000 staat veel Katwijk-supporters nog helder voor ogen. Op De Krom staat direct een knaller op het programma. Op 13 mei, de dag van de vuurwerkramp in Enschedekomt Spakenburg op een afgeladen sportpark op visite. 

De ploeg van Tijs Schipper aast vijftien jaar na dato op een volgende landstitel. Voor 5.000 toeschouwers wordt het een echte kraker, waarin beide ploegen elkaar fysiek niet schuwen. Na ruim een halfuur opent topscorer Barry Dubbeldeman de score. De 1-0 is tevens de ruststand. Karim Hajji doet er na 68 minuten nog een schepje bovenop.

Zeven minuten later is het aan de overzijde uit een hoekschop raak. Via enkele hoofden, waarbij Katwijk-verdediger Edwin Robbers als allerlaatste de bal raakt, is het 2-1. Goalie Hugo van Duijn beleeft hierna nog enkele spannende ogenblikken. Zeker als Spakenburg-spits Hilmi Mihci twee minuten voor tijd na een duel met Eric Bouwmeester als een stervende zwaan in de Katwijk-zestien neergaat. Heel Spakenburg gilt om een strafschop.

Beste fluitsignaal
Doelman Van Duijn is woedend en uit zijn frustratie 
direct na dit voorval verbaal op topscorer Mihci. Arbiter Vos ziet eveneens geen heil in een elfmeter trap. Trainer Schipper is daar woedend overDe oefenmeester heeft na afloop geen goed woord over voor de arbiter. ,,Het laatste fluitsignaal van hem was meteen zijn beste van de middag”, deelt de cynische oefenmeester zijn gehoor na afloop mee.

Als ook Urk er in slaagt Spakenburg te verslaan en Katwijk in een meer dan hectische wedstrijd op het voormalige eiland bij Urk wint, heeft Katwijk de zaterdagtitel voor het oprapen op De Westmaat. Dat loopt echter anders. De maatregelen rond dit duel zijn aangescherpt.

De Katwijk-fans hebben alleen toegang via een combikaart en er is een leger aan stewards en een flink aantal agenten opgetrommeld om alles in goede banen te leiden. Temeer omdat er op internet berichten signaleren dat een vijftigtal Katwijk-supporters de reis naar Spakenburg op eigen gelegenheid willen maken. 

,,We hebben elkaar in de rust eens goed in de ogen gekeken. Dat is de basis van deze overwinning geweest.”

Het loopt vanuit Katwijks perspectief gezien met een teleurstelling en een sisser af. Het duel in Spakenburg eindigt voor Katwijk in een nachtmerrie. Met 3-0 houden de blauwen de punten thuis. Katwijk mag de klus thuis tegen Urk alsnog zien te klaren.

Een terugblik richting de kampioenscompetitie 1999-2000 maakt duidelijk dat Katwijk de zaterdagtitel tegen Urk inderdaad veiligstelde. De ploeg van Wim van Zwam legt op 3 juni beslag op de zaterdagtitel. Drie goals tussen de 66e en 71e minuut zijn goed voor een 3-0 overwinning. Naast Spakenburg is ook dat andere vissersdorp overwonnen. 

Geluk
In een dubbel wordt 
hierna ook zondagkampioen Achilles verslagen in de strijd om de algehele landstitel. Achilles 1894 uit Assen welteverstaan. De derde ster is binnen. Marco van der Plas, één van de dragende spelers van Katwijk, is na afloop duidelijk in zijn analyse.

,,We hebben elkaar in de rust eens goed in de ogen gekeken. Dat is de basis van deze overwinning geweest. Terugblikkend op de duels met Urk en Spakenburg kun je constateren dat we het met negen punten uit vier duels zelf hebben afgedwongen. Het geluk dat we daarbij ook gehad hebben, hebben we zelf afgedwongen. Zo simpel is het.”

Archieffoto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)