[slideshow_deploy id=’45842′]

Hij was de sensatie van de voorbereiding dit seizoen. Ayoub Boukhari werd op het laatste moment nog vastgelegd door Noordwijk toen bleek dat de 19-jarige voetballer bij Excelsior Rotterdam geen contract aangeboden kreeg. Met zijn doelpunten en assists deed hij Jaap van Duyn al snel vergeten. Maar daarna werd het vreemd stil rondom de spelmaker. Zelden stond hij meer op het wedstrijdformulier, en een paar weken geleden maakte Noordwijk bekend dat Boukhari na de winterstop niet meer zou terugkeren. Wat is er gebeurd op de Duinwetering?

,,Er zijn best wat dingen gebeurd”, is de eerste zin uit de mond van Boukhari. Het broertje van oud-prof Nourdin Boukhari stemde gelijk in met een interview over zijn plotselinge vertrek. Hij wil maar wat graag zijn kant van het verhaal vertellen.

,,Waar het me uiteindelijk om gaat is, dat ik mij wil focussen op het betaalde voetbal. Dat is namelijk nog steeds mijn ambitie en dat heb ik ook direct uitgesproken toen ik bij Noordwijk bij de selectie kwam. Ik wilde bijvoorbeeld dat ik op stage kon als er zich een BVO zou aandienen. Het risico was dan dat ik op de bank zou belanden omdat ik trainingen zou missen. Daar ben ik toen akkoord mee gegaan.”

Vervolgens schoot Boukhari in de voorbereiding de ballen uit alle standen in het doel en zette hij medespelers met vernuftige acties vrij voor de goal. Maar ook de jongeling werd meegezogen in de neerwaartse spiraal die de ploeg kende tijdens het begin van de competitie. ,,De eerste twee duels liep het niet zo. Ik ben de eerste om dat te erkennen. Maar ik geloof dat dat bij iedereen zo was.”

,,Net daarvoor had ik in de voorbereiding tegen SC Feyenoord een kleine blessure opgelopen. Noordwijk wilde het risico nemen en ik heb op hun aandringen toch gespeeld. Ik had die eerste twee wedstrijden niet moeten spelen. In een iets later stadium was ik in verband met een ziekte binnen de familie ook even uit de running.”

,,En als je merkt dat je niet vooruit komt maar misschien zelfs achteruit gaat is het dan wel goed om bij Noordwijk te blijven en vier keer per week voor vijftig euro per maand aanwezig te zijn, ongeacht aan wie of wat dat ligt, vroeg ik mezelf kritisch af.”

Niet meer opdagen
Geert-Jan Bakker, technisch manager van Noordwijk, stelt dat Boukhari daarna op een gegeven moment helemaal niet meer kwam opdagen. Dit had ook te maken met een financiële afspraak die door Boukhari in het mondelinge gesprek verkeerd bleek te zijn geïnterpreteerd en in de daarop volgende bevestigingsmail ook niet door hem en zijn broer is opgemerkt.

Boukhari tijdens de voorbereiding in actie tegen VVSB

Bakker geeft toe dat Noordwijk in de winterstop de vergoeding niet heeft verhoogd. Ook omdat de prestaties van Boukhari niet meer waren zoals aan het begin van het seizoen.

,,Als hij nog steeds de pannen van het dak had gespeeld, hadden wij misschien wel naar een manier gezocht om dat te doen. Bovendien kon hij met ons premiestelsel door middel van basisplaatsen, invalbeurten en het halen van punten nog steeds het door hem gewenste bedrag bij elkaar spelen. De motieven van Boukhari om dan niet het seizoen af te maken waren grotendeels gebaseerd op het krijgen van een hogere vaste vergoeding. Hiermee wilde hij het risico van weinig verdienen indien weinig premies, waar dan ook door, er uithalen.

,,De manier waarop hij is omgegaan met het misverstand en de teleurstellingen in de eerste seizoenshelft hebben ook meegespeeld in de beslissing om niet in te gaan op de eis op een hogere vergoeding.”

Geen waardering en vertrouwen
Carlos Tavares de Barros is de zaakwaarnemer van Boukhari en stelt dat zijn pupil geen waardering en vertrouwen meer voelde van de club. ,,Hij speelde daar bijna voor niets, als je ook niet speelt en dan ook geen premies kan binnen halen, mis je ook een stukje voldoening en uitdaging.”

,,Er zijn zat amateurspelers, ongetwijfeld ook bij Noordwijk, die wel tien keer meer aan vergoeding krijgen dan wat Ayoub kreeg. Dat soort jongens ziet het bestuur en de sponsors liever niet op de bank zitten. In mijn ogen een bijna onoverkomelijke barrière voor een jong talent dat van een BVO afkomt zoals Ayoub.”

,,Noordwijk had het geld niet om iets erbij te geven. Dat geloof ik niet helemaal, maar dit zeg ik uiteraard met alle respect voor de begroting van de club. Zij moeten helemaal zelf weten waar ze geld aan willen en kunnen uitgeven. Maar als je als sponsor wordt gevraagd te sponsoren om bepaalde spelers te kunnen halen en ze vervolgens op de bank ziet zitten, kun je je afvragen of een sponsor de volgende keer dan weer sponsort. Zo gaat dat nog steeds bij veel amateurclubs toch?”

,,Het kon niet op in het begin. Jaap van Duyn was al vergeten. Hij is niet opeens een slechtere voetballer geworden. Dus dan ga je zoeken naar andere redenen…”

Bakker verwijst dat verhaal naar het rijk der fabelen. ,,Sponsoren betalen inderdaad mee aan een goede speler, zoals dat bij iedere club gebeurt, als je met z’n allen een begroting bij elkaar raapt. Maar die hebben absoluut geen invloed op de opstelling. Dat kan ik je verzekeren. De technische staf wel.”

Iets meer krediet
Boukhari zelf vindt het vooral zonde dat hij niet meer heeft kunnen laten zien. ,,Ik draaide een waanzinnige voorbereiding en was de smaakmaker. Dan verwacht je toch dat je iets meer krediet hebt? Maar ik koester ook zeker geen wrok. Alles was goed geregeld. Noordwijk wil goed voetbal spelen. Er zit structuur in. En van trainer Dogan Corneille kun je als jonge speler veel leren. Hij is niet voor niets oud-prof en een goede trainer.”

,,Maar ik word niet beter als ik niet speel of, met alle respect, voor het tweede van Noordwijk moet spelen. En als ik zowat geld moet bijleggen om dat te doen, kan ik beter voor mezelf gaan trainen. Met professionele individuele trainers en m’n conditie op peil houden bij een BVO hoop ik in 2017 en anders in 2018 in het betaalde voetbal terecht te komen. Ik zie mijn toekomst niet bij de amateurs. Ik ben nog te jong om m’n droom op te geven.”

Zijn zaakwaarnemer zou z’n pupil graag een niveau hoger willen zien. ,,Ik zou Ayoub voor de tweede seizoenshelft bij een tweede- of derdedivisieclub of een beloftenelftal willen onderbrengen. Maar wel waar hij echt zicht heeft op speeltijd. Anders heeft het geen zin om dat te doen. Dat zou een mooie tussenstap zijn in zijn carrière.”

,,Hij is nog jong, ondanks dat hij goed is aan de bal moet hij fysiek nog wat sterker worden, voetballend is hij misschien wel een van de beste in Nederland in zijn leeftijdscategorie. Zoveel beter dan veel van zijn concurrenten in ieder geval en jongens die ik wekelijks zie spelen bij BVO’s. Het niveau bij Noordwijk lag al wat lager dan hij gewend was. Hoe meer voetbal er in de ploeg zit, hoe beter hij tot z’n recht komt. Ayoub is een rasvoetballer, een voetballer waarvoor je als liefhebber naar het stadion komt.”

Foto’s: Ron van der Linden

POPULAIRE BERICHTEN