In de aanloop naar de bekerderby tussen VVSB en vv Katwijk, die a.s. dinsdag op de rol staat, blikken twee geboren Noordwijkerhouters, die ooit de overstap van De Boekhorst naar De Krom maakten, vooruit naar dit nu al beladen bekerduel. Daarnaast komt ook hun carrière bij beide clubs en hoe het hen hierna verder verging in deze aflevering van ‘Hoe is het met’ aan de orde.

Voor zowel Martin Aanhane als Erik Bouwmeester, beiden geboren in 1978, is VVSB ook vandaag nog dagelijkse kost. Beide leeftijdsgenoten maakten rond de eeuwwisseling de overstap van VVSB naar vv Katwijk. Voor de voormalige rechterspits Aanhane bleef het avontuur bij de oranjehemden tot slechts één seizoen beperkt. Bouwmeester, die vier jaar eerder in 1998 de overstap naar De Krom maakte, legde in het seizoen 1999-2000 samen met zijn teamgenoten beslag op de algehele amateurtitel. Een ernstige knieblessure gooide ruim een jaar later zoveel roet in het eten, dat hij al op 24-jarige leeftijd definitief een streep diende te zetten onder zijn voetbalcarrière. Aanhane keerde terug naar De Boekhorst waar hij met de paarsgelen in 2009 tot de Topklasse reikte om als jeugdtrainer aan de paarsgelen verbonden te blijven.

Overeenkomsten

De overeenkomsten tussen beide spelers zijn legio. Zo speelden zij niet alleen samen in de jeugd en in het eerste elftal van VVSB, ook op school kwamen zij elkaar al op jonge leeftijd tegen. Bovendien speelden zij in de jeugd ook al met elkaar. ,,En omdat we Katwijk als een warm nest hebben aangevoeld ,pikken we daar samen een of twee keer per jaar ook nog weleens een wedstrijdje mee”, Aanhane. De rechterspits, die het met name van zijn snelheid moest hebben, had bij zijn overkomst naar de senioren zijn acht jaar oudere broer Theo bij zijn entree in de A-selectie als concurrent voor zich. ,,Nee, samengespeeld hebben we nooit. Wel is het voorgekomen dat ik als vervanger voor hem in het veld kwam. Stond er toch negentig minuten een Aanhane binnen de lijnen.”

Bouwmeester, die als A-junior door Paul van der Zwaan tussentijds naar het eerste werd overgeheveld, maakte anderhalf seizoen vol bij (destijds) tweedeklasser VVSB om in 1998 naar De Krom te verkassen. ,,Katwijk had me al eerder benaderd, maar toen achtte ik de tijd nog niet rijp. Ik kwam daar in een selectie met gevestigde namen als Hans Zwaan, Marco van der Plas, Marco de Ridder en Pim Langeveld terecht. Het duurde even maar op een geven moment had ik een basisplek te pakken. Als rechtsback moest ik het van strijd en inzet hebben. De creativiteit liet ik aan anderen over.”

Einde carrière 

Bouwmeester pakte dus de titel als hoogtepunt. Niet lang na dat kampioenschap ging hij bij Barendrecht door zijn knie.

,,Ik ben echt geen mietje, maar het voelde verschrikkelijk. Na diverse scans en operaties bleek zo’n beetje alles wat stuk kon in die knie ook kapot. Na drie jaar revalideren heb ik het uiteindelijk opgegeven.”

,,In 2004 heb ik besloten nooit meer te spelen. Dat kon ook niet meer. Nooit meer mijn voetbalschoenen aangetrokken. En nu nog word ik dagelijks aan die blessure herinnerd. Het is altijd een zwakke plek gebleven. Als 24-jarige is dat keihard. Er lagen nog zoveel mooie voetbaljaren in het verschiet”, blikt Bouwmeester met weemoed terug, om er aan toe te voegen. ,,Als eigenaar van een bouwbedrijf kon ik mijn ei vanaf dat moment in mijn werk kwijt. Dat vergoedde veel, maar het bleef heel lang een gemis. VVSB ben ik blijven volgen. Ik ben er tegenwoordig sponsor en omdat mijn zoon Finn er in de F1 voetbalt en ik bij dat team als begeleider fungeer, ben ik tegenwoordig weer wekelijks op het voetbalveld te vinden.”

Aanhane verdween om andere redenen vrij snel van De Krom. Zijn kortstondige avontuur in de Hoofdklasse bleef beperkt tot slechts één seizoen. ,,Ik wilde er dolgraag heen. Kijken waar mijn plafond lag. Mijn vader speelde ooit voor KRV, de voorganger van FC Rijnvogels. Dus met Katwijk heb ik sowieso wel iets. Onder Alfons Groenendijk kwam ik in het 4-3-3 systeem goed tot mijn recht, maar na zijn tussentijds vertrek en de komst van John Eelman, die met twee spitsen ging spelen, was het einde oefening voor mij. Jammer, want ik had het best naar mijn zin bij Katwijk. Bankzitten was echter niets voor mij en eigenwijs was ik toen ook wel een beetje dus ben ik al snel teruggekeerd naar VVSB. Ooit begon ik bij FC Lisse omdat ik daar eerder dan bij VVSB kon gaan spelen in de jeugd. Nu ging ik voor de tweede keer naar De Boekhorst. Daar heb ik nog twee promoties meegemaakt, hoewel er in het jaar dat de promotie naar de Topklasse in 2009 werd afgedwongen slechts een bijrol voor me was weggelegd. Wegens mijn gezin en werk ben ik toen gestopt met voetballen. Wel ben ik toen als jeugdtrainer begonnen en tot op de dag van vandaag betrokken gebleven bij de club. Zo heb ik dit seizoen de C-selectie onder mijn hoede. Ik geloof dat ik al aan mijn vijftiende seizoen als jeugdtrainer ben gestart.”

Samen naar wedstrijden

Bouwmeester en Aanhane komen elkaar nog met de regelmaat van de klok tegen. Zo pikken zij in elkaars gezelschap jaarlijks nog weleens een thuiswedstrijd mee bij Katwijk. ,,Daar terugkeren voelt altijd goed”, klinkt het bijna in koor. Bouwmeester: ,,Er lopen nog heel veel oud-spelers, bestuursleden en supporters rond die je kennen en je herinneren aan met name dat ene succesjaar. Hartstikke leuk natuurlijk”, verduidelijkt Bouwmeester zijn warme gevoel bij de Kromclub.

Naar het bekerduel van dinsdag kijken beide oud-spelers reikhalzend uit. Waarbij Bouwmeester de debatten opent. ,,In mijn tijd gaapte er nog een flink gat tussen beide clubs. Dat is intussen verleden tijd en dat vind ik als VVSB’er natuurlijk geweldig. Natuurlijk hoop ik op een overwinning van VVSB, hoewel ik Katwijk nog altijd een warm hart toedraag. Aanhane heeft voor de verandering een diplomatiek antwoord in huis. ,,Laat VVSB maar winnen. Het bekersucces van vorig seizoen smaakt hier naar meer. Katwijk zal haar huid echter duur verkopen. In de competitie mogen beide ploegen dan wat mij betreft er ieder één keer met de volle buit vandoor gaan.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)