De functies die Theo Guijt (59) al bijna vier decennia lang bij Quick Boys vervult zijn te veel om op te noemen. Nieuw Zuid loopt trouwens al bijna zijn leven lang als een rode draad door het leven. Al tijdens zijn actieve carrière werd de voormalige sluitpost jeugdtrainer bij de blauw-witten, om vandaag de dag als lid van het Technisch Hart van de club nog altijd dagelijks zijn bijdrage te leveren aan de successen van de derdedivisionist.

 Dat Guijt op Nieuw Zuid terecht kwam was te danken aan Guijt senior. Maar zoals het zoveel Katwijkse families betreft  zijn er wel degelijk links naar De Krom. ,,Daar speelden mijn neven Kees, Wim, Piet en Alt op een gegeven moment tegelijk in het eerste elftal. En ook Hugo van Duijn, een neef van me, keepte jarenlang bij Katwijk. Dat keepen heeft hij vast van mij”, vertelt Guijt met een knipoog.

,,Daarnaast is er natuurlijk nog mijn achterneef Danny. Ook geen onbekende in de voetbalwereld. Ik kan me trouwens nog goed herinneren dat ik in mijn jeugd bij thuiswedstrijden de ene zaterdag op Nieuw Zuid te vinden was en een week later bij thuiswedstrijden van vv Katwijk.”

,,Maar mijn hart is altijd blauw-wit geweest. Quick Boys is en blijft mijn club. Ik kan echter heel goed over het muurtje heen kijken. En zo hoort het ook”, vertelt de vader van Yuri en Arwin die later bij Quick Boys eveneens hun sporen hebben verdiend.

Allround keeper
Afkomstig uit een echt voetbalnest debuteerde Guijt op 19-jarige leeftijd onder Arie Lagendijk in het vlaggenschip om zijn plek onder de lat zo’n tien seizoenen vast te houden. ,,In die tijd was een keeperstrainer nog een onbekend fenomeen. Ik kan me nog herinneren dat Arie me buiten de gewone training om, apart nam om mij op een hoger peil te brengen. Daar heb ik veel van opgestoken. Zo werd ik van een lijnkeeper een allround doelman.”

Hoogtepunten in zijn carrière waren er genoeg, maar in dat decennium tussen de palen legde Quick Boys nimmer beslag op het kampioenschap. ,,We speelden altijd mee in de top. Maar liefst vijfmaal eindigden we in die periode als tweede. Het was echter of de duvel er mee speelde. Telkens was er een ploeg die het net een tikkie beter deed. Dat blijft natuurlijk jammer”, klinkt het met enige spijt in zijn stem.

,,Spelers als Arie de Vreugd, Dennis van de Plas, Ricardo Kuyvenhoven, Max van Steen en Joey Ravensbergen zijn daar momenteel het beste bewijs van.”

En over hoogtepunten gesproken, voegt Guijt daar een duel om des keizers baard aan toe dat ooit in Leiden werd gespeeld tegen een bijzonder sterk Leids team. ,,Dat was misschien wel beste wedstrijd van me ooit. Die dag voelde ik me echt onpasseerbaar. Alles lukte, we wonnen die dag met 2-0.”

Ook het duel op Ter Specke op 7 maart 1984 tegen het Nederlands Elftal waarin hij in de rust Peter van der Wal verving, zou met gemak in dat rijtje passen. Een bonte selectie voetballers uit de toenmalige Leidsche Voetbal Bond (LVB) versloeg die avond het grote Oranje met 2-1.”

Gras onder de voeten
Het (jeugd)trainerschap bij Quick Boys combineerde Guijt, die na zijn afscheid van het hoogste niveau overigens nog jarenlang in Quick Boys 5 het doel verdedigde, al in een vroeg stadium met keepen. In al die jaren was de blauw-witte jeugdopleiding zijn domein. Zoals dit tot op de dag van vandaag geldt.

Guijt: ,,Keeperstraining geven kwam midden jaren tachtig steeds meer in zwang. En met de jeugd werken heb ik altijd leuk gevonden. Ik ben er als het ware aan verknocht. Net als mijn zoons Yuri en Arwin overigens. Ook zij zijn nu bij de club actief in de jeugd. Toen zij gingen voetballen heb ik me als trainer vooral gefocust op de teams waarin zij speelden. Om daarna de draad weer als vanouds op te pakken.”

,,Het (kunst)gras onder mijn voeten voelen vind ik nog altijd heerlijk. Dat doe ik nog altijd graag op de doordeweeks trainingsavonden en op woensdag bij de Dirk Kuyt Voetbalschool.  Daarnaast variëren mijn werkzaamheden van vergaderen, overleg, sturen en wedstrijd tot het en van de jeugdwedstrijden in de diverse categorieën”, somt Guijt zijn Quick Boys-agenda op.

Belangrijk
Daar waar Dirk Kuyt momenteel bij Quick Boys onder andere als Hoofd Onderbouw fungeert, neemt Guijt bij de Quick Boys-jeugd de Bovenbouw, JO-19 tot en met JO-15, voor zijn rekening.

,,Als lid van het Technisch Hart, waar Gert Aandewiel als Hoofd Jeugdopleiding ook bij betrokken is, is het streven van de club om zoveel mogelijk eigens jongens naar de A-selectie te laten doorstromen een belangrijk item. Spelers als Arie de Vreugd, Dennis van de Plas, Ricardo Kuyvenhoven, Max van Steen en Joey Ravensbergen zijn daar momenteel het beste bewijs van.”

,,Samen met Cobie, mijn vrouw, die ook bij de club is als vrijwilligster betrokken, kan het bijna niet anders dan dat ik straks ook bij hem langs de lijn sta.”

Dat met die inzet wekelijks zo’n dertig uur gemoeid zijn deert Guijt geen moment, integendeel. De know-how en inzet van de geboren Quick Boyser zijn onbetwist. Voor de meeste voetballiefhebbers staat het eerste elftal op zaterdag centraal. Voor Guijt zelf gelden er andere normen. De voormalige keeper is op wedstrijddagen bijna een klokje rond op Nieuw Zuid te vinden.

,,Dat betekent zoveel mogelijk jeugdelftallen zien spelen. Dat is nodig om een goed beeld te vormen van de ontwikkeling van de spelers individueel en de teams zelf. Direct na de laatste wedstrijden nemen we in de jeugd-commissiekamer een aantal zaken door die we later verder evalueren.”

,,Het eerste elftal zie ik om die reden maar zelden spelen. Op zich jammer, maar mijn hart ligt nu eenmaal bij de jeugd. Voor het leveren van een bijdrage aan dat streven krijg je veel terug”, vertelt de in het dagelijks leven op het Ministerie van Financiën werkzame Guijt. ,,Dat is ook de basis om dit werk zo intensief te blijven doen.”

Trainer of opa
Waren verleden en heden al doorspekt met het blauw en het wit, dan blijft dat ook in de toekomst zo als het aan Guijt ligt. Vol trots sluit het voetbaldier zijn betoog af als de jongste generatie Guijt ter sprake komt. ,,Onlangs zijn we opa en oma geworden. Onze kleinzoon Art is nu de stamhouder. Geweldig.”

,,Samen met Cobie, mijn vrouw, die ook bij de club is als vrijwilligster betrokken, kan het bijna niet anders dan dat ik straks ook bij hem langs de lijn sta. Of dat als trainer is of alles opa? Ik hoop allebei!”

Lees ook: ‘Hoe is het met: Mark van Kesteren’

Foto: Wim Zandbergen

Theo Guijt staat naast Dirk Kuyt op de foto voor het complex van Quick Boys
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)