"banner

Marc Hogervorst eiste afgelopen zondag in de met 2-3 verloren wedstrijd tegen HVV een een hoofdrol voor zich op. Al in de achtste minuut hield de keeper van Hillegom een penalty tegen en leek hij op weg naar een succesvolle middag. Maar aan het eind van het duel leverde hij de bal na een uittrap zomaar in. Het was de inleiding voor de derde treffer van de ploeg uit Den Haag en uiteindelijk ook de overwinning van de bezoekers.

„Dat was duidelijk mijn schuld’’, verschuilt de goalie zich er niet achter. „Dat is heel simpel, want die terugspeelbal moet ik gewoon anders verwerken. Een fout is een fout, maar het is wel ongelooflijk zuur. Die penalty kan me dan ook gestolen worden, want voor mijn gevoel heb ik nu gewoon een slechte wedstrijd gespeeld.’’

Wennen
Zo werd het niet alleen voor Hogervorst zelf, maar ook voor de hele ploeg van Ron Bouman een frustrerende middag. De 39-jarige keeper had zijn handschoenen al een aantal jaar geleden aan de wilgen gehangen.

De goalie was druk bezig met het ondernemerschap en vond het destijds mooi geweest. Maar toen de Hillegommers hem aan het einde van het vorige seizoen vroegen om weer te gaan keepen, twijfelde hij geen moment. Ondanks dat de ex-keeper van VVSB eigenaar is van twee sportscholen in Hillegom, moest Hogervorst wennen aan het feit dat hij zijn handschoenen weer uit het vet had getrokken.

„Het gevoel van een bal tegenhouden is toch even weggeweest.’’

„Ik mag dan wel fit zijn, maar trainen in de sportschool is heel anders dan op het voetbalveld staan. Ik kon merken dat ik weer even ritme moest opdoen. Het gevoel van een bal tegenhouden is toch even weggeweest.’’ Nu gaat het naar eigen zeggen weer de goede kant op. Al ontbreekt de absolute scherpte nog volgens de doelman.

„Dat is een bepaald gevoel. Dat zit hem in de kleine details, maar dat valt de mensen op de tribune waarschijnlijk niet heel erg op. Ik heb geen idee hoeveel ik op deze leeftijd nog kan verbeteren. Tot nu toe ben ik redelijk tevreden over mijn eigen spel, maar het kan altijd beter.’’

Collectief
Over de ploeg van Bouman zou hetzelfde kunnen zeggen. In de eerste zeven competitiewedstrijden werden er veertien punten behaald. Vorig seizoen lag het pijnpunt voor de degradant achterin en dus werd de ervaren Hogervorst gehaald om de rust in de defensie terug te laten keren.

Tot nu toe heeft Hillegom alweer tien tegendoelpunten geïncasseerd en dat is te veel voor een club die direct weer terug wil naar de Eerste Klasse. „Dat ligt niet alleen aan de verdediging’’, countert de keeper. „Wij zijn als team zijnde heel sterk en moeten het dus ook met zijn allen doen. Neem de wedstrijd tegen HVV. Daarin geven we als collectief te weinig druk naar voren waardoor we in de problemen komen.’’

„Ik kan nog steeds naar dezelfde muziek luisteren als die gasten.’’

De 39-jarige keeper probeert zijn ploeg daarin zo veel mogelijk te coachen, zodat de verdedigende taken en het druk zetten goed worden uitgevoerd. Maar soms valt er gewoon niks tegen te doen. Een goed voorbeeld daarvan is volgens Hogervorst de gelijkmaker van de ploeg uit Den Haag die vlak voor rust viel.

Leidersrol
„Ik zei al een paar keer dat we geen overtredingen meer mochten weggeven tot het einde van de eerste helft, maar toch lieten we onszelf uitlokken. Uit de daaropvolgende vrije trap kon die gozer de bal zo vrij inkoppen. Dat was een enorm frustrerend moment. In de rust kan ik daar ook even kwaad om worden, maar daarna is het ook klaar.’’

De goalie merkt sowieso wel dat er veel naar hem wordt geluisterd. „Ik word geaccepteerd, omdat ze weten dat ik iemand ben met veel ervaring. Of ik zelf nog wat merk van dat enorme leeftijdsverschil? Nee hoor. Ik kan nog steeds naar dezelfde muziek luisteren als die gasten’’, sluit Hogervorst met een knipoog af.