Zijn naam en verdiensten zijn niet vaak uitgelicht. Misschien ook logisch, omdat hij de minst gepasseerde doelman van de competitie is en hij op doel staat bij een ongeslagen koploper. Toch mag de naam van Sander Hogervorst genoemd worden. Drie seizoenen geleden kwam hij binnen bij Kagia van FC Lisse (zon.) en na een paar intense concurrentiestrijden is hij dit seizoen écht de eerste doelman in Lisserbroek. Op de zaterdagen heeft hij meestal de ballen in zijn handen, maar na de wedstrijd tegen ZSGOWMS (6-1) had hij eindelijk een schaal vast. 

De uitslagen van dit seizoen lijken te vermoeden dat hij een ‘gemakkelijk’ jaar keept bij Kagia, maar in de praktijk is dat niet de waarheid. Zowel in de wedstrijd tegen United/DAVO als tegen de Amsterdamse opponent van afgelopen zaterdag toonde Hogervorst zijn toegevoegde waarde in de geoliede machine van René Ras: de ballen tegenhouden op de momenten dat zijn elftal hem het meest nodig heeft. De ‘slechts’ negentien tegentreffers van dit seizoen voegen die daden kracht bij.

Baas
De Lisser is de baas tussen de palen in Lisserbroek en dat is iets waar hij hard voor heeft gewerkt en nog steeds voor aan het werk is. De goalie is er eentje die voor het uiterste gaat. Fouten maken, wat bij het leven een doelman hoort, wil hij uit zijn spel krijgen en daar traint hij hard voor. Met zijn keeperstrainer Dennis Veen lijkt dat steeds beter te gaan.

,,Mijn vader kijkt regelmatig bij mijn wedstrijden, maar mijn moeder bijna nooit. Dat zij er nu is maakt het ook wel extra speciaal.”

,,Ik denk dat dit wel echt mijn beste seizoen ooit is”, is Hogervorst meteen duidelijk. ,,Ik heb een goede band met Dennis. Hij voelt mij enorm goed aan en kent mijn goede punten als keeper. Daarnaast geeft hij mij nuttige instructies en stuurt hij mij een beetje. Ik kan ook echt alles bij hem kwijt. Niet alleen bij hem, maar ook bij meerdere mensen uit de technische staf. Ik heb ook wel eens een beetje ruzie met hem op een training, maar dat hoort erbij. Ik hou er namelijk van als mensen oprecht en eerlijk tegen me zijn.”

Betrouwbare doelman
Dit seizoen heeft de oud-speler van FC Lisse zondag zich ontpopt tot een betrouwbare doelman. Niet alleen zijn betrouwbaarheid valt op, maar ook de scherpte en passie waarmee hij wedstrijden beleeft. ,,Ik ben van mezelf vrij competitief ingesteld. Ik probeer mijn enthousiasme over te brengen op de groep en altijd mijn best te doen.”

Dat laatste lukte in de kampioenswedstrijd van de oranjehemden alleraardigst. Na een indrukwekkende vuurwerkshow stormde Kagia in de beginfase. Na een kwartier stond het 3-0 waarna er even een fase van verslapping in de ploeg sloop. Op dat moment moest Hogervorst een tegentreffer incasseren en kon hij aan de bak. Met succes overigens, want met een paar goede reddingen van zijn kant voorkwam hij dat de spanning in de wedstrijd terugkeerde.

Het vervolg is inmiddels bekend: na 24 jaar is de kampioensschaal weer terug in Lisserbroek. Het is een bekroning waar de sluitpost enorm van geniet. ,,Bij Lisse ben ik wel eens kampioen geworden met de zondag, maar toen was ik tweede doelman. Daarom voelt dit kampioenschap ook veel lekkerder aan. Dit voelt voor mij echt als een beloning voor dit seizoen. Kagia is ook een enorm mooie club om te voetballen. Het doet me goed om elke week weer zoveel supporters en vrijwilligers langs de kant te zien staan.”

Klaar voor de strijd
Met de schaal in de handen kon Hogervorst feest vieren. Het werd er eentje om nooit meer te vergeten. ,,Het is heel bijzonder. Allebei mijn ouders zijn er en nog wat meer familie. Mijn vader kijkt regelmatig bij mijn wedstrijden, maar mijn moeder bijna nooit. Dat zij er nu is, maakt het ook wel extra speciaal.”

,,Ik vind wel dat iedereen op ‘nul’ begint als we van start gaan met de voorbereiding.”

De doelman gaat met zijn club volgend seizoen naar de Tweede Klasse. Een grote uitdaging wacht. Niet alleen het niveau van de competitie zal een uitdaging vormen, maar ook de concurrentiestrijd die eraan zit te komen met nieuwkomer Aron Wijsman.

,,Ik verwacht een paar leuke wedstrijden volgend seizoen en kijk er naar uit. We gaan eerst dit seizoen afmaken en dan zien we het wel. Ik vind wel dat iedereen op ‘nul’ begint als we van start gaan met de voorbereiding. Misschien heb ik wel een streepje voor vanwege dit seizoen, maar zo werkt het niet. Misschien ben ik niet fit of raak ik geblesseerd. Je weet het maar nooit. Ik ben ieder geval klaar voor de strijd.”

Foto’s: Johanna Wever en Ruben Beukers

Lees ook:Het kampioenschap van Kagia er eentje van het collectief (plus audio)
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)