Ajacied Petra Hogewoning heeft haar kicksen letterlijk aan de wilgen gehangen. Na 25 jaar heeft de Rijnsburgse (30) besloten te stoppen met voetballen. In haar carrière speelde ze naast Ajax onder andere voor Duisburg en het Russische Zvezda Perm. Daarnaast kwam ze meer dan honderd keer uit voor het Nederlands elftal.

,,Het is een weloverwogen besluit”, begint Hogewoning haar relaas. ,,Ik had geen plezier meer in het voetbal. Ben inmiddels ook al zeven keer geopereerd aan mijn knie en heb geen leuk WK achter de rug.” Dat allemaal bij elkaar opgeteld maakt dat Hogewoning tot deze beslissing is gekomen. Dat het WK tot een vervelende herinnering is geworden komt volgens Hogewoning door een akkefietje met toenmalig bondscoach Roger Reijners: ,,Een vervelend incident waar ik mentaal nog veel hinder van ondervind”, is alles wat ze er over kwijt wil.

Hoogtepunten zijn er gelukkig genoeg te vinden in een carrière zo rijk als die van Hogewoning. ,,Maar als ik er eentje moet noemen is het wel het EK in Finland.” Nederland overleefde toen een poule met het gastland om in de kwartfinale Frankrijk na penalty’s te verslaan. In de halve finale was Engeland na verlenging met 2-1 te sterk.

Nieuw contract
De keuze om te stoppen is dus niet impulsief genomen en is volgens Hogewoning ook definitief. ,,Ik had nog een jaar door gekund, Ajax bood me nog een contract aan. Maar je moet ook stoppen op je hoogtepunt, niet dat ze later zeggen ‘op het eind was het niet best meer’. Het is goed zo geweest.”

Clubs uit de regio, de Rijnsburgse woont tegenwoordig in Noordwijk, hoeven niet te hopen dat Hogewoning hun gelederen komt versterken.,,Nee, mijn keuze is definitief, die schoenen hangen letterlijk in de wilgen hè. Ik ga me nu richten op mijn maatschappelijke carrière.”

Dat het damesvoetbal, net nu Hogewoning stopt, aan een niet te stuiten doorbraak bezig lijkt doet daar niks aan af. ,,Als meisje droomde ik ervan om voor het Nederlands elftal uit te komen en te kunnen leven van het voetbal. Uiteindelijk heb ik het allemaal nog net meegepikt en ik kan ik zeggen dat ik meegeholpen heb dit allemaal op te bouwen.”

Foto: Instagram account Petra Hogewoning


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude