Frans van Seumeren, eigenaar van FC Utrecht, is er klaar mee. Na de boete van € 10.000 wegens antisemitische spreekkoren bij de wedstrijd tegen Ajax werden er tegen FC Twente racistische liedjes gezongen toen Twente aanvaller Agyepong een blessurebehandeling kreeg. Dit keer komen de kosten neer op zo’n € 150.000 (lege tribune en extra maatregelen) en heeft Van Seumeren aangekondigd dat als het zo doorgaat,  hij ermee stopt.

Gecombineerd met het gegeven dat FC Utrecht een gat van ongeveer drie miljoen euro heeft, kun je rustig concluderen dat het nogal dure liedjes zijn die de ‘supporters’ ten gehore brengen. Van Seumeren is de suikeroom van FC Utrecht en heeft in zijn eentje ongeveer de club overeind gehouden.

Het is helemaal opmerkelijk als je bedenkt dat de topscorer en publiekslieveling van FC Utrecht Sébastien Haller ook een donkere huidskleur heeft. Ik kan me niet voorstellen dat hij dat soort teksten kan waarderen. Bovendien heeft Utrecht in de laatste transferperiode een paar aanbiedingen op Haller afgeslagen, omdat ze niet zoals in de laatste twee seizoenen een beetje in de middenmoot willen prutsen. De volgende transferperiode komt eraan en ik kan me zomaar voorstellen dat Haller en Utrecht het geen slecht idee zullen vinden dat hun wegen gaan scheiden.

Spreekkoren in het amateurvoetbal
In het amateurvoetbal komen spreekkoren ook met enige regelmaat voor. Dat kan ik u uit ervaring vertellen. Als keeper sta je maar een beetje rond je doel, niet al te ver van toeschouwers vandaan, en over het algemeen blijf je daar ook wel in de buurt. Kortom, goede kans dat als een supporter een liedje gaat zingen de keeper dit prima hoort. Regelmatig kreeg ik door zowel gehele supportersgroepen als individuen de nodige ziektes en verwensingen naar me toegeschreeuwd. Eerlijk is eerlijk, er zaten ook wel eens grappige teksten bij, maar over het algemeen was de humor ver te zoeken.

Ik kan u vertellen, ik begrijp er helemaal niets van. Ik vraag me dan ook af hoe het gaat als zo’n iemand thuis komt na een middagje voetbal kijken.

Vrouw: ,,Hoi schat, hoe was het bij de voetbal?”

Man: ,,Ja goed hoor, was weer gezellig.”

Vrouw: ,,Wat hebben ze gedaan?”

Man: ,,Verloren.”

Vrouw: ,,Oh, dat is wel jammer!”

Man: ,,Ja zeker, maar wel lekker biertjes gedronken met die gasten en we hebben ook nog de keeper verrot staan schelden, dus was prima.”

Vrouw: ,,Oh…”

Man: ,,Ja joh, weet je wat trouwens irritant was, hij reageerde nergens op. Dus toen zijn we maar over zijn moeder begonnen.”

Vrouw: ,,Euhm…?”

Man: ,,Ja dat hielp ook niet echt. Toen zijn we maar dingen naar hem toe gaan gooien, muntjes, aanstekers enzo.”

Vrouw: ,,Lieverd toch.”

Man: ,,Ja, het was een prima middagje!”

Vrouw: ,,Nou, biertje dan maar?”

Man: ,,Ja lekker, zet de frituur ook even aan, ik heb zin in bitterballen…”

Zou het zo gaan? Ik heb geen idee. Ik ben namelijk echt benieuwd wat mensen bezielt om dit soort dingen te doen. Ik denk niet dat ik het ooit zal begrijpen. Ik weet wel dat het een krankzinnige bezigheid is. Het is namelijk heel raar wanneer je als individu of met een groep iemand een ziekte toewenst. Het is ook niet zo dat jouw favoriete team beter gaat spelen als je met zijn allen de tegenstander gaat staan uitkafferen. Daarnaast dupeer je jouw club. Is het niet in financieel opzicht, dan beschadig je wel het imago. En tot slot: je maakt jezelf compleet belachelijk.

Thomas Waasdorp was als keeper van Ter Leede dertien jaar op het hoogste amateurniveau actief. Hij stopte in 2010 en speelt nu nog regelmatig mee als keeper van vierdeklasser LSVV in zijn woonplaats Leiden 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)