Spitsen voelen het hoe dan ook: doelpuntendroogte. Tom Duindam lijkt voor het oog stoicijns. Hij is het misschien ook. Geen jongen die hoog van de toren schreeuwt. Maar het gevoel dat een doelpunt losmaakt bij een aanvaller is onbeschrijfelijk. Duindam maakte tegen Hollandia zijn eerste treffers in dienst van SJC. Hij won met zijn club met 2-3 in Hoorn.

,,Wel lekker om van die nul af te zijn”, klonk het toch stiekem opgelucht van de Noordwijker. Hij zag in Hoorn een matige eerste helft van zijn club. Het baltempo lag veel te laag en de hoofdklasser speelde onnauwkeurig. De twee ploegen gingen met een 1-0 voorsprong voor Hollandia rusten.

,,Het ‘niet scoren’ voelde niet als een last, echt niet.”

,,In de eerste helft zette de jonge ploeg van Hollandia goed druk op ons. Daar kregen we in het eerste half uur geen vat op. In de rust hebben we besproken hoe we het recht zouden zetten. Dat is gelukt.” Dankzij twee goals van Duindam en een doelpunt van Rick van Dijk kwam de ploeg van Sjaak Polak langszij.

Juk
Een prettige middag uiteindelijk voor de nieuwkomer bij SJC, die dus zijn doelpuntentotaal bij de club van nul, naar twee wist te brengen. ,,Vorige week lukte het net niet tegen Sneek, nu wel. Het ‘niet scoren’ voelde niet als een last, echt niet. Maar vaak is het bij mij zo dat wanneer ik eenmaal mijn eerste goal in het seizoen heb gemaakt, dat ik dan los kom. Dat riepen die jongens ook naar me toen we de goals vierden.”

Tom Duindam probeert zijn directe tegenstander uit te pakken

Z’n komst naar SJC lijkt in de eerste paar weken een succes. De aanvaller voelt zich prettig op de Lageweg en maakt z’n minuten. Vooral dat laatste liet hem besluiten de overstap te maken van vv Noordwijk naar buurman SJC. In het laatste seizoen aan de Duinwetering kreeg de spits steeds meer minuten in Noordwijk 1, maar nog steeds niet voldoende.

,,Hier bij SJC lagen voor mij veel meer kansen. Onder Andries Wendt werd ik in mijn slotseizoen bij Noordwijk nog wel regelmatig gebruikt in de beker en mocht ik invallen in de competitie. Maar hier bij SJC kan ik me echt ontwikkelen als basisspeler.”

,,Weet je, ik moet gewoon even mijn draai vinden binnen een elftal. Dan kan ik belangrijk worden.”

Duindam werd belast met de erfenis van Sten Goosen. Vanwege z’n drukke werk besloot die spits om vorig jaar het prestatievoetbal in ieder geval voor dit moment even vaarwel te zeggen. Goosen was niet alleen belangrijk met zijn goals (15+) het afgelopen seizoen. Ook zijn manier van spelen, als kapstok van het elftal, kon in Noordwijk op veel waardering rekenen.

Is Duindam dan zo’n zelfde soort spits? ,,Ik ben wel balvast, ja. Dat is wel één van mijn kwaliteiten. Maar verder hoor ik vooral dat ik vrij allround ben. Dat ik niet een specifieke kwaliteit heb, ofzo. Weet je, ik moet gewoon even mijn draai vinden binnen een elftal. Dan kan ik belangrijk worden. Volgens mij is dat aardig gelukt. Ik heb kunnen scoren en de drie puntjes zijn binnen. Een prima middag dus.”

Hollandia – SJC 2-3 (0-1) 16. Deen 1-0, 68. Duindam 1-1, 79. Van Dijk 1-2, 80. Duindam 1-3, 83. Zwagerman 2-3

SJC: Schelvis, Sloos (61. Verweij), Van Duijn, Verhoek, Al Tamimy (54. Van Dijk), Broekhuizen, Groot, Van der Zalm, Dedel, Duindam, Steenvoorden (89. Den Elzen)

Foto’s: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom