Ter Leede draait vooralsnog een soepele voorbereiding. Dinsdagavond werd tweededivisionist De Dijk met 4-1 aan de kant geschoven op De Roodemolen. Ook tegen sterke tegen standers als Koninklijke HFC, Rijnsburgse Boys en Katwijk lieten de Sassenheimers prima voetbal zien. In de oefencampagne verloor de ploeg van Henk Wisman dan wel twee duels tegen de tweededivisonisten, maar won het er ook twee. Tegen derdedivisionist Magreb’90 werd gelijk gespeeld. Vooral het combinatievoetbal lijkt goed tot zijn recht te komen bij de rood-gelen in de voorbereiding.

Tot op heden doet niks vermoeden dat de ploeg na het afgelopen seizoen bepalende spelers als Mitchell Kappenberg, Vincent Ammerlaan en Tomas Arroyo zag vertrekken. Achterin vullen Stefan Kraaijvanger en Rob Zandbergen moeiteloos de gaten in. Voorin is Mike Dam terug gekeerd en op het middenveld wist Ian van Otterloo zich de laatste wedstrijd op het scoreformulier te melden. Ook nieuw in de ploeg van Wisman is doelman Laszlo Sandor. De 25-jarige Hongaar kwam over van AFC waar hij anderhalf jaar speelde. Hij is de vervanger van Bogdan Constantin, die naar Swift vertrok.

Sandor deed in 2015 zijn intrede bij de Amsterdamse tweededivisionist. In zijn eerste jaar bij AFC viel de doelman gelijk met zijn neus in de boter. De twee keepers van dat moment in Amsterdam, Youssef El Abdallaoui en Tamba dos Santos waren geblesseerd. Sandor kon gelijk aan de bak en deed dat naar behoren. Maar na de aanstelling van de nieuwe coach bij AFC in 2016, Ton du Chatinier, was het afgelopen met de speelminuten van Sandor. De hoofdtrainer koos voor de nieuwe doelman Patrick Zonneveld.

,,Op een feestje in Boedapest kwam ik mijn huidige Nederlandse vriendin, Jorinde, tegen.”

Voordat de Hongaar zijn eerste wedstrijden keepte onder de lat in Amsterdam, had hij er al een flinke carriere op zitten. Als jonge voetballer begon hij z’n carrière bij de Puskas Academy. Na zijn jeugdjaren volgde Puskas FC, dat qua niveau vergelijkbaar is met een club uit de Jupiler League. Een droom leek uit te gaan komen toen hij werd gevraagd om bij de profclub Videoton te gaan keepen.

,,Voor mij was het een mooie stap vooruit, om bij de Hongaarse profclub Videoton in Székesfehérvár aan de slag te gaan. Maar helaas kwam ik in het tweede elftal terecht”, betreurt de nieuwe doelman van Ter leede. ,,Na twee jaar gaven ze op dat ik nog te jong was om de grote stap te maken. Mijn contract werd dan ook niet verlengd. Ik besloot toen om voor mijn maatschappelijke carrière te gaan. Profvoetbal en studeren gaat niet samen vind ik. Ik ben toen naar de Universiteit in Boedapest gegaan.”

Inburgering op de velden
Het lot bracht hem uiteindelijk in Nederland. ,,Het kan raar lopen in het leven, want op een feestje in Boedapest kwam ik mijn huidige Nederlandse vriendin, Jorinde, tegen”, glimlacht de doelman verliefd. ,,Na wat ontmoetingen met elkaar besloot ik om in Utrecht verder te gaan met mijn studie. Omdat Amsterdam onze thuishaven werd, ging Jorinde aan de slag met familieleden om een amateurclub te zoeken in Amsterdam. Dat werd dus AFC.”

De goalie maakt het spel op de Hollandse velden zich snel eigen. ,,Ik heb veel geleerd in Amsterdam bij AFC. In Hongarije is de opbouw veel trager dan in Nederland. Het gaat hier een stuk sneller en je moet veel meer mee voetballen en een goede communicatie met de spelers hebben. Ook in spelhervattingen moet je altijd meedenken.”

,,De jongens hebben me vanaf het begin gelijk gesteund daarin. Ook in het veld gaat het steeds beter en begrijpen wel elkaar goed.”

De Amsterdammer noemt zijn transfer naar Ter Leede nu een prettige samenloop van omstandigheden. Hij kan de trainingen in Sassenheim goed combineren met z’n stageadres in Leiden. Hij werkt daar bij een Amerikaans bedrijf dat in Nederland verschillende vestigingen heeft.

Niveau
Net als bij AFC weet Sandor dat bij Ter Leede hij volle bak de concurrentiestrijd aan moet gaan, in dit geval met Ruben van der Does. ,,Concurrentie is altijd goed en houdt je scherp. Uiteindelijk maakt de coach uit wie er speelt.” Dat de keeper nog niet vloeiend Nederlands spreekt ervaart hij niet als een achterstand, ook al zal hij veel moeten coachen. ,,De jongens hebben me vanaf het begin gelijk gesteund daarin. Ook in het veld gaat het steeds beter en begrijpen wel elkaar goed. Met mijn vriendin spreek ik zoveel mogelijk Nederlands om bij te leren.”

Dat hij in Sassenheim twee niveaus lager gaat spelen, is wel een forse stap achteruit. ,,Ik zie het niet als een degradatie om in de Hoofdklasse te gaan keepen. Natuurlijk ging iedereen er vanuit dat Ter Leede naar de Derde Divisie zou promoveren, ook ik. Geweest is geweest. Nu gaat de focus weer naar het nieuwe seizoen. Met een aantal nieuwe spelers die erbij is gekomen, hebben we een goede selectie die bovenin mee kan draaien, ook in dit nieuwe seizoen.”

Foto’s: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO