width=

Het is een paar minuten voor de wedstrijd tegen De Treffers als Jack Honsbeek z’n spelersgroep toespreekt. Of VVSB niet alleen voor zichzelf wil winnen, maar ook voor hem. Aan de gezichten van enkele spelers van de Noordwijkerhouters ziet hij dat het menens is. Dit zou wel eens de laatste wedstrijd kunnen zijn onder zijn leiding.

VVSB heeft daarvoor zes duels achter elkaar verloren. ,,En dan zie je dat er mensen zich gaan bewegen”, is Honsbeek zich bewust van de voetballerij. Hij wist ook wel hoe het zat. De Noordwijkerhouters kwamen nog gelukkig op voorsprong, maar verloren het duel uiteindelijk met 1-3. Een dag later zette VVSB hem op non-actief.

,,Uiteindelijk voel ik nu wel een soort berusting”, erkent de Leidenaar ruim een week later. ,,Het is een hectische week geweest, waarin je je eigen naam regelmatig terugleest in de media. Het merendeel was positief. Ook de reacties. Maar ik ben de eerste om te erkennen dat de resultaten tegenvielen.”

,,Rond deze tijd is het elk jaar hetzelfde liedje. Als het niet goed gaat, zijn de trainers de pisang. Vergeet alleen niet dat we het vorig jaar met VVSB ook hartstikke goed hebben gedaan. Oké, we hebben ook veel geluk gehad, geen tikkie-takka-voetbal gespeeld. Maar ik zag in die periode wel saamhorigheid, passie en discipline.”

Groepsdynamiek
VVSB eindigde achtste en wilde zich voor het nieuwe seizoen richten op een soortgelijke eindscore. Met zorg werd er een nieuwe groep samengesteld. Wel wetende dat er met Vladimir Jozic en Peet van der Slot twee jongens uit de selectie wegvielen die een positieve inbreng in de groepsdynamiek.

,,Maar we weten allemaal hoe de vork in de steel zit bij VVSB. Het budget is niet toereikend genoeg om jongens aan te stellen zoals het type Jozic.” Onder andere Jeffrey Rijsdijk stond op de radar van de Noordwijkerhouters. De dertiger koos uiteindelijk voor Kozakken Boys.

,,Dan speel je zaterdag, zoals je doordeweeks traint en dat was niet scherp.”

De trainer moest genoegen nemen met de groep die er nu staat. Hopende dat een speler de rol van Jozic natuurlijk over zou nemen. Tot overmaat van ramp sloeg het noodlot meerdere keren toe in Noordwijkerhout. Sterkhouders als Jelmer Vijlbrief en Frans van Niel bleven de ziekenboeg vullen. Ook Sven Verlaan, Guido Pauw , Loyd van der Wilden en Sonny Ten Hoope zaten met pijntjes aan de kant. Daarnaast moest Timo Ruigrok noodgedwongen zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangen. De langdurig geblesseerde Mo El Osrouti er nog niet eens bij gerekend.

,,Heel lang heb ik dat ‘excuus’ voor mij uit geschoven. Maar ik kon niet van de beschikbare jongens zomaar verwachten dat ze top zouden presteren in de Tweede Divisie. Ze kwamen van een ander niveau. Daar moet je voorzichtig mee omgaan en goed laten wennen aan het alles.”

‘Niet scherp’
,,Maar je moet door. Elke maandag ga je weer met elkaar aan de slag. Maar vanaf IJsselmeervogels uit, heb ik praktisch nooit teamtactisch kunnen trainen. En wellicht heb ik zelf ook verkeerde keuzes gemaakt in bepaalde trainings- en wedstrijdactiviteiten. Maar om met zes tegen zes of zeven tegen zeven tactisch te trainen, moet je wel de juiste samenstelling hebben.”

,,We trainden op een gegeven moment alleen maar om de boel heel te houden. Dat is niet goed. Dan speel je zaterdag, zoals je door de weeks traint en dat was niet scherp. Er komt ook een stuk zelfreflectie om de hoek kijken van spelers. We waren niet breed genoeg. Er is niet op de juiste posities met de juiste mensen doorgeselecteerd.”

Op dat moment hoopte Honsbeek een zelfredzaamheid te ontdekken in z’n ploeg. Een nieuwe leider die de ploeg op sleeptouw zou nemen. Als ze dan geen type-Jozic zelf aan konden trekken, waarom zou er dan geen type-Jozic opstaan in de ploeg? ,,Ook op dat gebied kijk ik eerst zelf in de spiegel. Had ik zelf dingen anders kunnen doen?”

Honsbeek probeert zijn visie over te brengen aan doelman Ruben Valk

,,Maar ik had van sommige spelers ook wel een bepaalde discipline verwacht. Als er leiders waren opgestaan, dan waren types als Tommy Bekooij of Danny Bakker ook meegezogen in dat niveau en hadden ze meer gerendeerd dan ze al deden. Dat heb ik gemist. Vergeet niet dat we bijna elk duel gescoord hebben, hè? Je kan ons moeilijk ‘angsthazenvoetbal’ verwijten. We misten alleen de kwaliteit en ervaring om duels over de streep te trekken.”

,,Je kan niet zeven keer op voorsprong komen tegen onder andere De Treffers, AFC of Kozakken Boys. Ik las in het Leidsch Dagblad een stuk waarin stond: ‘Honsbeek had met Jozic in het linkerrijtje gestaan’, dat weet iedereen. Ook achter de schermen zeker.”

Mankementen
De realiteit toonde echter een heel ander beeld. Geen type voetballer zoals de gestopte Jozic stond er op het veld. En een dag na de nederlaag tegen De Treffers kreeg Honsbeek z’n congé. Daarop besloten Alan Campfens (assistent-trainer), Ton Snip (keeperstrainer), Jeffrey Stolk (scout) en Ton Nieuwenburg (materiaalman) zich solidair te verklaren aan de Leidenaar.

,,Dat zegt iets over hoe we met elkaar omgingen als staf. Ik heb tegen allen gecommuniceerd dat wanneer zoiets als nu ons zou overkomen, dat niemand per se met mij mij hoefde. Toch hebben ze dat gedaan.”

Nu Honsbeek even ‘clubloos’ thuis zit, is het moment van overdenken begonnen. Natuurlijk is hij VVSB dankbaar voor de kans die hem is geboden. En had het succes van vorig seizoen, toen de club prima in de middenmoot belandde, de mankementen van de huidige ploeg niet al overstemd?

,,Voor mij is het nu een paar keer met mijn kop schudden en weer doorgaan.”

,,Ik blijf het zeggen. Daar is niet goed op ingespeeld. En daar komt de spiegel weer, die houd ik mezelf eerst voor. Maar ik heb al mijn ziel en zaligheid in de club gelegd. Ik heb zoveel energie gestoken in de groep om ons maar op dat gewenste niveau te krijgen. Dat is niet gelukt. Voor mij is het nu een paar keer met mijn kop schudden en weer doorgaan.”

Honsbeek zag in de afgelopen weken een parallel tussen zijn VVSB en het FC Lisse van Robbert de Ruiter. Daar waar VVSB zwichtte na de zoveelste nederlaag, bleef FC Lisse relatief rustig na de 9-1 oorwassing tegen DVS’33 in Ermelo. ,,Toen las ik een interview met Robbert waarin hij zei dat wanneer je daar onrustig van wordt, je geen visie hebt.”

,,Dat vond ik mooi. Voorzitter Leon Annokkee kon zich daar wel in vinden. We weten allemaal dat Robbert een goede trainer is. Dat proces en hoe hij omgaat met tegenslagen vind ik mooi om te volgen, maar wel vervelend voor hem en voor de club.”

Conclusie
Honsbeek besloot om zijn collega ook nog even een Whatsappje te sturen. Ook sprak hij met (ex-)collaga’s als Arie Lagendijk, Paul van der Zwaan, Adrie Poldervaart of Fons Groenendijk. ,,In de afgelopen weken heb ik 483 whatsappjes beantwoord. Negen van de tien trainers hadden ook tv gekeken, VVSB zien voetballen. Ik heb met Jan Zoutman nog een uurtje gekletst, met Niek Oosterlee gesproken. Allemaal gerenommeerde trainers.”

,,Allemaal zagen ze in welke situatie wij verkeerden. Ze hebben allemaal potten van ons gezien. De conclusie was dat alles valt en staat bij het opereren als één team. Dat heb ik wel gemist.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Broekhof: ,,We hebben geen kiekeboe gespeeld”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 22 jun.
Oefenwedstrijd
Jong ADO Den Haag17.00Rijnsburgse Boys