width=

Na de zevende nederlaag op rij tegen De Treffers bleef de kleedkamerdeur van VVSB weer ietsje langer dicht. Als die open ging herhaalde zich zo’n achttien keer hetzelfde beeld: een speler met gebogen hoofd naar buiten lopend. In de kantine waren de spelers van De Treffers feestend met eigen muziekbox het middelpunt. Alles wat paars-geel was, keek hoofdschuddend toe. Alles op de Boekhorst ademde crisis. 

Het euvel dat de crisis veroorzaakt heeft, is al een aantal weken helder: verdedigen. VVSB krijgt veel te veel doelpunten tegen en daardoor besloot trainer Jack Honsbeek voor het duel met De Treffers wat wijzigingen door te voeren. Zo stond centrale verdediger Jordy Zwart niet tussen de basiself. De routinier werd vervangen door Patrick Batist. Voor de verdediging speelde Honsbeek, net als tegen Almere City vorige week, weer met stofzuiger Sonny ten Hoope.

De verklaring die Honsbeek daarvoor gaf: ,,Wij zijn heel onzeker gebleken achterin, dus dan moet je wat veranderen. Dat is nu dit geworden. Ik hoop zo verdedigend met Sonny wat ondersteuning te bieden.”

‘Trainen wat je wilt’
Ondanks de nieuwe defensieve structuur, werden er zaterdagavond weer veel te makkelijk doelpunten weggegeven. Het opvallende was echter dat VVSB in de nieuwe organisatie zelfs niet heel even controle had. Het was de ploeg uit Groesbeek dat vanaf moment één de overhand had en kansen creëerde. De Treffers-spits Sjoerd Ars en diepe middenvelder Boy van de Beek waren vanaf het begin van de wedstrijd een plaag voor de Noordwijkerhouters.

VVSB kwam desondanks door een zwabberschot van Kevin Brands op 1-0 en kreeg daarbij wat hulp van de Groesbeekse doelman. De hoop dat de thuisploeg door die goal wat de wedstrijd in geholpen werd, was echter snel vervlogen. Tien minuten later was het Ars met de gelijkmaker.

De oud-spits van De Graafschap kon aannemen, makkelijk kappen en heel rustig binnenwerken. ,,Als je ziet hoe gemakkelijk zo’n doelpunt weer valt, dan kan je trainen wat je wilt. Dat we vandaag drie van simpele goals tegen krijgen, daar baal ik het meest van”, aldus Honsbeek.

,,Ik weet dat ik de afgelopen week dingen anders of beter had kunnen doen”

Tot de rust kreeg De Treffers nog een aantal mogelijkheden, maar was de echte ‘kansenregen’ even overgewaaid. Die kwam vlak na de onderbreking echter terug. Binnen vijf minuten moest keeper en aanvoerder Ruben Valk vier keer redding brengen, om uiteindelijk alsnog te capituleren.

Een verre inworp werd doorgekopt door de geheel vrijstaande Ars. Arda Havar was attent en schoot hard en laag binnen. Het meest pijnlijke om te zien, was misschien wel de berusting bij een aantal spelers na de 1-3 van Aleksander Jankovic. De echte VVSB-vlam, die bij oud-spelers als Vladimir Jozic, Bas Ruigrok en Stefan Kraaijvanger altijd bleef branden, was een klein vonkje geworden.

Trainer Honsbeek is een realist, weet dat deze resultaten zijn positie doen wankelen, maar wilde zelf van geen berusting weten. ,,Ik heb veel met spelers gesproken en ik weet dat er nog vertrouwen is. Ondanks dat er natuurlijk jongens zijn die teleurgesteld zijn omdat ze niet spelen, maar dat moet ook. Ik weet dat ik de afgelopen week dingen misschien anders of beter had kunnen doen, maar er is absoluut geen berusting”, zei de oefenmeester.

,,Ik denk dat Jack gewoon een goede trainer is”

Arno Dijkstra, die als spits meer verdedigend werk deed, was een van de weinige VVSB’ers die tot het eind al zijn energie eruit perste. Voor de spits is de huidige situatie, waarin hij dus weinig aan aanvallen toekomt, erg frustrerend. Toch weigert hij zich erbij neer te leggen en sprak hij vertrouwen in zijn trainer uit.

,,Ik denk dat Jack gewoon een goede trainer is, laat ik dat voorop stellen. Natuurlijk staan we er niet goed voor en dan weet je nooit hoe het gaat in de voetballerij. Maar als je ziet hoe die doelpunten vallen, daar is niet tegenop te trainen. We zijn verplicht om keihard te blijven werken, dat verdient een club als VVSB.”

VVSB – De Treffers 1-3 (1-1) 12. Brands 1-0, 21. Ars 1-1, 67. Havar 1-2, 84. Jankovic 1-3.

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Baptiste, De Rijk, Ten Hoope (77. Felicia), Brands (88. Zwart), Bakker, Martins, Dijkstra, Bekooij.

Foto: Orange Pictures.

Lees ook: Inmiddels is een 4-0 overwinning voor Noordwijk ‘another day at the office’

Het volledige interview met Arno Dijkstra :


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 14 mei
FC Rijnvogels2-1DFS Opheusden
Za. 18 mei
Hoek14.30Noordwijk
ODIN'5914.30Quick Boys
FC Lisse14.30De Dijk
SJC14.30Ajax (ama.)
Zwaluwen14.30Ter Leede
FC Rijnvogels14.30Smitshoek
VELO14.30Valken '68
BSC'6814.30Van Nispen (zat.)
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
Kagia14.30SCW
Katwijk18.00Scheveningen
Rijnsburgse Boys18.00HHC Hardenberg
AFC18.00VVSB
Zo. 19 mei
Hillegom14.00AGB
Altior14.00Teylingen
Laakkwartier14.00Foreholte
Wanica Star14.00Van Nispen (zon.)
Warmunda14.00ASW