width=

Stiekem kondigde het zich al aan: Jack Honsbeek tekende een dag voor Kerst een contract bij VVSB die hem nog eens anderhalf jaar aan de club verbindt. Nu niet als assistent-coach, maar als hoofdtrainer. Hij nam als interim-coach het stokje over van Mark Schenning in november na diens ontslag. VVSB kreeg z’n blos op de wangen weer terug onder de Leidenaar. Hij mag de Noordwijkerhouters nu het zelfvertrouwen teruggeven dat het de afgelopen jaren kreeg onder Wilfred van Leeuwen.

In een gesprek met verschillende journalisten de afgelopen dagen hield de VVSB-trainer z’n mond over z’n toekomst, maar viel er uit zijn uitspraken wel op te maken dat hij en de leiding van de club in gesprek waren over zijn toekomst. Er gingen ook amper tot geen namen rond als mogelijke topkandidaten voor de vacante functie.

Gaaf
Uiteindelijk besloot het Noordwijkerhoutse bestuur het hoofdtrainerschap door te schuiven naar de man die van de zomer als assistent van Van Leeuwen naar De Boekhorst kwam. Honsbeek kreeg daarmee het mooiste kerstgeschenk wat hij zich maar kon wensen.

,,Het zijn drukke dagen zo”, lacht Honsbeek bij het begin van het gesprek. Zoals gebruikelijk gaat ook de trainer de familiebezoekjes af, maar heeft hij tegelijkertijd een telefoon die sinds 24 december wanhopig zoekt naar een moment van rust.

,,Maar dit is hartstikke gaaf”, zegt de nieuwe VVSB-trainer er gelijk bij. ,,Hoe vaak gebeurt het nou dat een trainer die vorig jaar nog voor een eersteklasser stond nu zes of zeven maanden later door welke omstandigheden dan ook ineens voor de groep staat bij een tweededivisionist? Ik wil mezelf niet voor de borst kloppen, maar ik koester het gegeven wel.”

Ervaring
Het is voor de Leidenaar een persoonlijk hoogtepunt in z’n nog relatief jonge trainerscarrière. Een loopbaan die hem via Argon en Legmeervogels een plekje in de staf opleverde in Noordwijkerhout. Toch kleefde er voor VVSB geen risico aan het gebrek aan ervaring op het hoogste amateurniveau als oefenmeester, laat voorzitter Arjan Broekhof weten.

,,Anders hadden we hem toch niet aangesteld?”, kaatst de preses met een glimlach de bal terug. ,,Wij hebben alle vertrouwen in hem. We hebben ook om de mening van een heel aantal spelers gevraagd. Hij heeft op ons een positieve indruk achter gelaten. En z’n gebrek aan ervaring? Je kan het ook anders zien. Hij heeft als trainer genoeg voor een groep gestaan en als spelers ook op het hoogste niveau gespeeld.”

Toch was Honsbeek zelf ook verbaasd over de anderhalf jaar die de club aanbood. ,,Ik ging er wel langzamerhand vanuit dat ik het jaar mocht afmaken, maar anderhalf jaar? Daar sprak vertrouwen uit.”


,,Misschien is het raar dat je het daar van te voren over hebt, maar je moet altijd een plan B hebben. Ik verwacht ook niet van mensen dat ze zich conformeren aan mij, mocht het fout gaan.”

Jack Honsbeek


Juist het ontbreken van vertrouwen vanuit de spelersgroep en uiteindelijk het bestuur kostte de vorige trainer de kop. Is het dan niet raar dat de assistent-trainer onder Schenning daarna de eindverantwoordelijkheid krijgt? Had de Leidenaar zich moeten conformeren aan de vertrekkende coach uit Hilvarenbeek?

,,Daar hebben we in het begin van het aanstellen van Mark over gesproken. Wat als? Gaan we dan allemaal? Mark zei gelijk dat we dat niet moesten doen. Misschien is het raar dat je het daar van te voren over hebt, maar je moet altijd een plan B hebben. En voor mij geldt hetzelfde. Ik verwacht ook niet van mensen dat ze zich conformeren aan mij, mocht het fout gaan.”

Als de naam Schenning valt let Broekhof duidelijk op z’n woorden. Hij heeft geen zin meer om oude koeien uit de sloot te halen. Toch zag ook hij dat Honsbeek onder de Brabander ook even moest wennen. ,,Toen Wilfred onze coach was, hebben we Jack echt gehaald als een assistent-trainer met veel verantwoordelijkheden. Hij zou de veldtraining gaan verzorgen.”

Hoofdtrainer
Het verhaal is bekend. Van Leeuwen kon de lokroep van FC Eindhoven niet weerstaan, waarna Schenning de touwtjes wat steviger in handen nam. Honsbeek moest zich schikken naar een wat minder actieve rol. ,,In die tijd kwamen we er wel achter dat Jack meer een hoofdtrainer is”, geeft Broekhof toe.

,,Dan is het zijn van een assistent ook een apart vak. We hebben ook uit die tijd vertrouwen geput dat Jack het aan kan om eindverantwoordelijk te zijn. En waarom bied je hem dan geen contract voor anderhalf jaar aan? Het zou naar allebei niet fair zijn om in april weer weer aan tafel moeten te gaan zitten.”

,,Niet voor Jack omdat de meeste clubs dan überhaupt alweer een nieuwe trainer hebben voor het komend seizoen. Niet voor de club, omdat we dan in hetzelfde schuitje terecht komen als afgelopen zomer. Het bestuur heeft volmondig en unaniem besloten om met Jack door te gaan.”

Toekomst
En dus wil de Leidse coach met VVSB werken aan een stabiele toekomst. ,,VVSB is heel open in wat voor middelen ze ter beschikking hebben. Dat is minder dan bij verschillende andere clubs in de Tweede Divisie. Maar ik bij Argon eerder aangetoond met minimale middelen het maximale eruit te kunnen halen.”

,,Ik wil de positieve gedachte waarmee we de eerste seizoenshelft hebben afgesloten vasthouden. Mijn trainerscarrière is misschien niet eentje van de geleidelijk weggeweest. Maar dit komt nu op mijn pad en daar wil ik niet voor wegstappen.”

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)