Het kostte de nodige moeite, maar aan het einde van de wedstrijd waren er alleen maar blije gezichten op de Krom. Katwijk versloeg op eigen veld met 2-0 FC ’s-Gravenzande en zag de derby tussen FC Rijnvogels en Quick Boys eindigen in 2-2. Door de vijfde opeenvolgende zege en het puntenverlies van de concurrenten koestert de ploeg van Dick Schreuder al een marge van vijf punten. Robbert Susan en invaller Kevin Sterling waren trefzeker voor de oranjehemden.

De positieve ontwikkelingen konden een povere voetbalmiddag niet verbloemen. ,,Het was heel matig. Ik kreeg er soms hoofdpijn van”, aldus Schreuder. ,,De tegenstander kon ons geen pijn doen. Wij hadden wel de intentie om te voetballen en te scoren. Alleen was de uitvoering niet goed.”

De intenties van de bezoekers waren vanaf het begin duidelijk. Ver inzakken, zolang mogelijk tegenhouden en hopen op een counter om toe te slaan. Schreuder had Joost Leonard gepasseerd, voor hem speelde middenvelder Paul de Lange. Jeffrey Jongeneelen schoof daardoor op naar z’n vertrouwde stek op de rechterflank en Susan op tien kwam te spelen. Marciano Mengerink nam de plaats van Leonard in de spits over.

Mislukte acties

De wijzigingen pakten niet goed uit. Omdat de ruimtes klein waren en het spel zich hoofdzakelijk afspeelde op de vijandelijke helft, konden de drie snelle aanvallers zelden in stelling worden gebracht. Vooral Van Oijen en Jongeneelen gingen vaak voor de eigen actie, maar zagen het net zo vaak mis gaan. Laatstgenoemde was voor rust wel het dichtst bij de openingstreffer, maar Koning kon zijn inzet met de voet naast tikken.

Het tweede bedrijf gaf een zelfde spelbeeld. Katwijk probeerde een bres te slaan in de muur, maar mistte de vorm om dat te bewerkstellingen. De Katwijk-aanhang begon meer en meer te morren over het steeds slechter wordende spel en het eerste puntenverlies leek in de maak. Totdat Susan op het randje van buitenspel door Mengerink werd weggestuurd. De middenvelder faalde niet en schoof de bal beheerst onder Koning door: 1-0.

Reddende engel

Katwijk ging op jacht naar meer, maar kreeg daarvoor bijna de rekening gepresenteerd. In de slotminuut kreeg s’-Gravenzande een levensgrote kans om langszij te komen. Zoals zo vaak wierp Atam Koroglu zich op als reddende engel. De sluitpost kwam als winnaar uit de bus bij de een-tegen-een situatie met Rico Luijando, die sneller bleek dan Donny Rijnink.

In blessuretijd maakte Sterling aan alle onzekerheid een einde. Hij tikte de bal voor de handen van doelman Koning weg, omspeelde de sluitpost en zorgde zo voor opluchting aan Katwijkse zijde.

Schreuder erkende dat het beter moet in de toekomst.  ,,Er werd voorin te veel gelopen met de bal. Je moet deze wedstrijden winnen en dat hebben we gelukkig gedaan. Zo’n wedstrijd zit er soms tussen. Het moet voor de lange termijn op een andere manier, dat is duidelijk. In deze wedstrijden moeten we het publiek meer kunnen bieden.”

Katwijk – FC ’s-Gravenzande 2-0. 66. Susan 1-0, 90. Sterling 2-0

Katwijk: Koroglu, Hamdi (76. Rijnink), Spierdijk, Van Dam, De Jel, De Lange (68. Guijt), Lettinga, Susan, Van Oijen, Mengerink, Jongeneelen (68. Sterling).

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels