Met Adrie Poldervaart en Wilfred van Leeuwen stonden bij Barendrecht – VVSB de laatste twee winnaars van de Rinus Michels Award – de prijs voor beste amateurtrainer van het jaar – tegenover elkaar. Wie op basis daarvan hoopte een hoogmis van technisch en tactisch verfijnd voetbal te aanschouwen, werd een illusie armer. Na een wedstrijd met een weliswaar onverwachte wending op het einde kon iedereen wel leven met 1-1. 

Als er een jury aan te pas had moeten komen, dan was Van Leeuwen waarschijnlijk op punten als winnaar uitgeroepen. Zijn gehavende ploeg had het lange tijd organisatorisch prima staan, ondanks een overvolle ziekenboeg. Het kwalitatief betere Barendrecht beet zich een groot gedeelte van de wedstrijd stuk op het verdedigende vijfmansblok van VVSB.

Kip zonder kop
Toen er elf minuten voor tijd eenmaal een bres in de Noordwijkerhoutse verdediging was geslagen, leek Barendrecht erop en erover te gaan. Maar de ploeg zakte op onverklaarbare wijze ver terug en liep opeens als een kip zonder kip naar voren, zonder daarbij oog te hebben voor de verdedigende stellingen.

,,Dan krijg je een heel ander spelletje dan nu. Ik wil andere jongens er niet mee tekort doen, want die hebben allemaal de ballen uit hun broek gelopen, maar een verschil is het wel.”

Dat Barendrecht de rekening voor die vrijgevigheid niet gepresenteerd kreeg, mocht VVSB zichzelf aanrekenen. Diverse overtalsituaties werden kinderlijk eenvoudig om zeep geholpen, en daarbij redde doelman Marc van Splunter op inzetten van Maikey Parami en invaller Olaf Schell. ,,Ik denk dat Barendrecht heel graag wilde winnen”, stelde Van Leeuwen na afloop vast. ,,Zij hadden op gegeven moment zoveel mensen voor de bal…Wij hadden wel een goaltje in de omschakeling mogen maken, vind ik.”

Blunder
De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat een Noordwijkerhoutse zege wellicht iets teveel van het goede was geweest. Natuurlijk VVSB kreeg genoeg kansen, maar vaak was geklungel van Barendrecht daar de aanleiding van. Zo kon Parami al in de eerste minuut profiteren van een verkeerde pass in de opbouw, maar hij stuitte vrij voor het Barendrecht-doel op Van Splunter. Het was de eerste van in totaal drie grote kansen die de bekerheld van vorig seizoen zou missen. Bovendien kreeg Parami geen cadeautje van Van Splunter zoals Bekooij in de achtste minuut. De goalie maakte het wel heel bont door een absoluut houdbaar afstandsschot door zijn vingers te laten glippen: 0-1.

Pas halverwege de tweede helft kwam de voorsprong van VVSB serieus onder druk te staan. Barendrecht zette aan, en VVSB overleefde een aantal hachelijke situaties. Dat de gelijkmaker – een kopbal uit een corner – in de 79e minuut viel was verdiend en op dat moment een logisch gevolg van de verhoudingen op het veld.

Daarna zakte Barendrecht echter als een plumpudding in elkaar en had VVSB de zege naar zich toe moeten trekken. ,,Het is zonde dat je hier punten verspeelt”, baalde Van Leeuwen. ,,Aan de andere kant moet ik ook zeggen dat Barendrecht gewoon een goede ploeg heeft. Als zij het een aantal keer beter uitspelen, krijgen wij het ook lastig. Ik denk dat een punt wel verdiend is.”

‘Ballen uit de broek’
Dat VVSB voetballend niet uit de verf kwam en vooral loerde op de counter, dat weet Van Leeuwen aan zijn uitgedunde selectie. Op de Bongerd keken linksback Jelmer Vijlbrief en aanvallers Giovialli Serbony, Tomas Tavilla en Guido Pauw geblesseerd toe.

,,We hebben wat moeten schuiven, daar ontkwamen we niet en dat is onze vastigheid niet ten goede gekomen. We hebben drie geblesseerde centrumspitsen en moeten daardoor met Frans (van Niel) in de spits spelen. Die vult dat naar behoren in, maar is natuurlijk geen spits. Normaal hebben we Gio als sterk aanspeelpunt in de spits, klapt Jelmer er op links overheen, en zoekt Tim vanaf het middenveld de diepgang. Dan krijg je een heel ander spelletje dan nu. Ik wil de andere jongens er niet mee tekort doen, want die hebben allemaal de ballen uit hun broek gelopen, maar een verschil is het wel.”

Barendrecht – VVSB 1-1 (0-1). 8. Bekooij 0-1, 79. Aerts 1-1

VVSB: Valk, Fecunda, Zwart, Van der Slot, De Rijk, Kraaijvanger, Ruigrok (85. Broekhuizen), Jozic, Parami, Van Niel (80. Schell), Bekooij.

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude