Het was een moedig streven van de lokale reporter van Silvolde TV. Hij probeerde uit alle macht toch een doelstelling te ontlokken over de tweede seizoenshelft bij Kees Zethof. Op zijn beurt herhaalde de trainer dat hij zich daar niet aan gaat wagen. Om er daarna die machtige beeldspraak er nog maar een keer uit te gooien: SJC is de Idefix in het verhaal van Asterix en Obelix in de Hoofdklasse.

Het eigenzinnige hondje beleeft in de vorm van het voetbalelftal uit Noordwijk een wonderlijke reis door de Hoofdklasse. En geheel volgens een eigen ideologie. Zonder concessies te doen. Uitgaande van de eigen kracht. Toegegeven, Zethof had Silvolde eerder aan het werk gezien. De ploeg uit het gelijknamige dorp, dat luttele kilometers van de Duitse grens ligt, had eerder in het seizoen een zaterdagavondwedstrijd gespeeld tegen ADO’20.

Een prima moment om in Heemskerk even op bezoek te gaan dacht de trainer van SJC. En waar de oefenmeester normaliter zonder wedstrijdanalyses werkt, of een scoutingsrapport van de tegenstander, wist hij in dit geval precies wat hij moest doen. Niet dat SJC nu met een pakket aan opdrachten het veld inging. Integendeel: gewoon weer voetballen zoals er bij SJC in de boekjes staat en niet naar de maatstaven van Silvolde.

,,Er moet heel wat gebeuren willen de spelers mij overtuigen van het feit dat we het anders moeten gaan doen.”

De koploper van de Hoofdklasse ontving in SJC een ploeg met exact dezelfde manier van denken. Inzet, kracht en passie. Waar de kaarten dus de gehele wedstrijd open lagen, bleek SJC de meest slimme ploeg van de twee. Het gaf amper kansen weg en kwam er zelf vaak gevaarlijk uit via de sterke tandem: Martijn Walter en Sten Goosen.

De twee heren zorgden dan ook voor twee van de drie treffers op de druilerige decembermiddag meer dan 200 kilometer van huis. David Verweij completeerde het drietal doelpunten dat SJC maakte in Silvolde. Vooral Walter kende een ijzersterke middag. Bij de 0-2 zorgde hij voor de splijtende assist naar Goosen en zelf gaf hij zijn wedstrijd een uitroepteken met een streep die de 0-3 betekende.

Kerst
Als de kerstkalkoen wordt gesneden in huize Zethof kan de trainer in ieder geval met een glimlach achterover gaan zitten. Hij heeft zijn ploeg met verve door de eerste seizoenshelft geloodst. Een prima achtste plek, meedoen in de top van het klassement en slechts vier punten verwijderd van de koppositie.

,,We hadden voorafgaand aan dit seizoen afgesproken met elkaar dat we op dezelfde wijze door zouden gaan als in de Eerste Klasse. Dat heeft ons toen de nodige successen gebracht”, legt de Noordwijkse trainer uit.

,,Rond Kerst zouden we dan evalueren hoe we er bij staan. Ik heb nog geen wedstrijd kunnen ontdekken dat we onder deden voor de tegenstander, ondanks dat we niet altijd als winnaar van het veld af lopen. Er moet heel wat gebeuren willen de spelers mij overtuigen dat we het anders moeten gaan doen.”

David Verweij loopt juichend weg nadat hij SJC al vroeg op 0-1 heeft gezet

Verdediger David Verweij is het in dat geval met veel dingen eens met zijn coach, behalve één heikel puntje. ,,We mogen de lat best wat hoger voor onszelf gaan leggen. Als je kijkt naar de kwaliteit van de spelersgroep dan mogen we gewoon een doelstelling gaan uitspreken, ook al doet Kees daar niet aan. Onderling hebben we het er wel eens over. Ik vind dat we net te weinig punten hebben voor wat we kunnen. SDO, Dieze West en MSC, die wedstrijden hadden we moeten winnen.”

,,Als we daar net als vorig jaar lering uit kunnen trekken, dan kunnen we in de tweede seizoenshelft nog flink verrassen.”

De kopsterke verdediger pikte in het oosten van het land nog een goaltje mee uit een corner, maar was voornamelijk, samen met zijn kompaan achterin, Mike Verhoek, heer en meester op de eigen helft. In de tweede helft probeerde Silvolde met vier kopsterke mannen alle ballen naar voren te pompen. Het leverde de thuisploeg slechts één kans op, de rest werd onschadelijk gemaakt door de twee lantaarns achterin bij de Noordwijkers.

Ervaring
,,Als je terugkijkt op de eerste seizoenshelft, dan mogen we toch trots zijn op onszelf”, resumeert Verweij tot slot. ,,Als promovendus hebben we een mooie eerste seizoenshelft neergezet. Maar ik denk dat we als team nog kunnen groeien. Dat we meer punten hadden moeten hebben. Maar dat is ook de ervaring die je op moet doen. Als we net zoals vorig jaar daar lering uit kunnen trekken, dan kunnen wij in de twee seizoenhelft nog flink verrassen.”

Silvolde – SJC 0-3 (0-2) 14. Verweij 0-1, 45. Goosen 0-2, 62. Walter 0-3

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek, Verweij, Bosma, Ruigrok, Al Tamimy, Van der Zalm (73. Van Heijningen), Van Dijk (76. Barkel), Walter, Goosen (65. Van Duyn)

Samenvatting Silvolde – SJC (Beelden Silvolde TV)

Interview Kees Zethof (Beelden: Silvolde TV)

Foto’s: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS14.00SJC
Districtsbeker
Hillegom14.00HBC
ROAC14.00Foreholte
Teylingen14.00VUC
Van Nispen (zon.)14.00REMO