Een 1-5-verlies in een thuiswedstrijd. Die klap kwam zondag heel hard aan bij de trouwe aanhang van SJC en trainer Marcel IJzendoorn.

En dan nog wel tegen een laagvlieger als De Zouaven. Nu vraagt dat laatste wel om nuancering omdat de ploeg na veel blessureleed na de winterstop weer compleet werd en inmiddels drie wedstrijden op rij wist te winnen. Waarbij de bezoekers op de Lageweg lieten zien dat ze wel degelijk tot goed voetbal in staat zijn .

Na afloop vroeg iedereen zich af hoe dit nu allemaal had kunnen gebeuren. Kennelijk was er niet de juiste instelling want het wedstrijdverloop en met name de manier waarop De Zouaven in de gelegenheid werd gesteld om te scoren, toonde dit wel aan.

Dat bevestigde na afloop trainer Marcel IJzendoorn met nadruk. Kort na het laatste fluitsignaal liep de zichtbaar teleurgestelde trainer leeg. “Ik heb mijn ploeg van te voren nog zo gewaarschuwd, op het bord in de voorbespreking stond met grote letters: ‘Gemakzucht is vanmiddag dodelijk’. Daarnaast heb ik ze nadrukkelijk gewezen op het gevaar van de verre inworpen die zij hanteren. Maar ook die waarschuwing is in de wind geslagen. Al na twee minuten viel hun eerste treffer uit zo’n verre inworp waarbij simpelweg mijn advies om dan gestaffeld opgesteld te staan werd genegeerd.”

Gebrek aan concentratie
De reactie van de trainer was begrijpelijk, want het ontbrak SJC simpelweg aan concentratie en de juiste scherpte. Waardoor duels werden verloren  en op beslissende momenten verkeerde keuzes werden gemaakt. Tegengoals in de tweede minuut en binnen de minuut na rust waren vooral kenmerkend. Zoals ook  de manier waarop een vrije trap vanaf de zestien zomaar langs de muur ver buiten bereik van doelman Lex Hoogervorst kon worden verzilverd. Dat was zonder meer knullig.

IJzendoorn had kort daarvoor zijn ploeg vanuit de dug-out nog opgeroepen om eindelijk eens een keer oorlog te maken. Maar zo’n oorlog kwam er simpelweg niet omdat feitelijk niemand het gewenste niveau aan de dag kon leggen.

SJC – nog steeds zonder Nick Lim en Tom Duindam die beide met een zeer onwillige knie  te maken hebben – was geen moment in goeden doen. De enige tegentreffer kwam via verdediger Sven Wisselink na een goed genomen corner: 1-2. Verder waren er beperkte mogelijkheden maar zeker geen grote kansen te noteren. Dat routinier Jordy Groot bij een 1-5-stand nog tegen een rode kaart opliep, was nog weer een extra tegenvaller. Hij zal een schorsing van twee wedstrijden tegemoet kunnen zien waardoor er opnieuw verdedigend aanpassingen nodig zijn.

‘Zeer teleurstellend’
IJzendoorn liet na afloop nog weten: “Dit was mijn slechtste dag in drie jaar SJC. Ik ben enorm teleurgesteld,, maar nu boos worden heeft geen zin. Hopelijk durven mijn spelers zichzelf in de spiegel te bekijken. Zij hebben mijn inbreng niet ter harte genomen. We hadden niet de juiste instelling, niet de juiste inzet en we haalden niet ons niveau. Dat is gewoon zeer teleurstellend.” De trainer vervolgend: “We zitten nu voorlopig in de wachtkamer. Nu eerst alles analyseren, mogelijk relativeren en kijken hoe we de goede lijn weer op kunnen pakken. Als staf realiseren we ons dat we thuishoren tussen plek vier en plek zeven. Maar als er kansen zijn op een hogere klassering, dan willen we die natuurlijk pakken.”

Het is duidelijk dat ook bij de trainer de klap heel hard is aangekomen. Toch zal hij SJC weer aan het voetballen moeten krijgen. Donderdagvond is een bekerwedstrijd tegen zaterdagtweedeklasser FC Oudewater daar een eerste gelegenheid voor.

Tekst: Wim Siemerink
Foto: Johanna Oskam

Lees ook: Jordy Groot plakt er nog een jaartje aan vast: ‘Kunt mij altijd wakker maken voor een potje voetbal’


POPULAIRE BERICHTEN