Het had afgelopen zomer weinig gescheeld of SV Hillegom had nu in de Tweede Klasse op zondag gespeeld. De formatie van de huidige trainer Stefan Teeken, die Arend Jan Kranenburg opvolgde, was bijna gedegradeerd. Maar dankzij het nodige ‘geluk’ mocht de ploeg nog een jaar Eerste Klasse spelen. En dat doen de Hillegommers naar behoren.

Nagenoeg hetzelfde verhaal gold voor de tegenstander van aanstaande zondag, FC Boshuizen, dat onder leiding staat van voormalig Foreholte-trainer Marcel IJzendoorn. De Leidse club staat met drie punten meer dan Hillegom alleen aan de leiding in de Eerste Klasse A (West I). Vorig seizoen ontsnapte Boshuizen, dat destijds werd getraind door Jasper de Muijnck (oud-Quick Boys), ternauwernood aan degradatie.

,,Ik geloof dat ze derde van onder geëindigd zijn. Het is dat Kocatepe uit de competitie werd genomen, anders had het er nu heel anders uit gezien. Wat dat betreft is Hillegom daarin ook goed weggekomen.”

,,En ze hebben ook kwaliteit met spelers als Jeroen Dedel, Niels van Veen en Frank de Groot.”

‘Het voetbaldier’ IJzendoorn kent Hillegom nog uit zijn tijd bij Foreholte, toen beide clubs uitkwamen in de Tweede Klasse. ,,Ik ken natuurlijk niet alle spelers, maar de meeste clubs hier uit de regio ken ik wel goed. Hillegom is een gezonde vereniging met een mooi complex. Los daarvan, hebben ze een redelijke ploeg. Hun snelheid voorin is het gevaarlijkste. En ze hebben ook kwaliteit met spelers als Jeroen Dedel, Niels van Veen en Frank de Groot.”

Tegentreffers
De Leidse oefenmeester waarschuwt zijn team voor de omschakelmomenten van Hillegom. ,,Wij proberen dominant te voetballen, maar niet ten koste van alles. Het betekent tegelijkertijd dat je veel ruimte laat. Daar lag vorig seizoen het probleem van FC Boshuizen, ze kregen 64 tegentreffers om te oren en moesten vier doelpunten maken om een wedstrijd te winnen”, vertelt IJzendoorn, die op dit moment extra geniet van de goede prestaties.

De ex-doelman van onder meer Rijnsburgse Boys en VVSB verloor onlangs zijn 81-jarige vader Joop. ,,Hij kwam altijd iedere thuiswedstrijd kijken van de teams die ik trainde, dat is een ontzettend gemis. Gelukkig kan ik m’n verdriet kwijt bij m’n familie en vrienden, maar alles gaat door. Ik heb het voetbal ook gelijk weer opgepakt. Wat betreft is de hele familie en m’n eigen gezin altijd liefhebber geweest van voetbal. Maar het maakt het gemis er niet minder om.”

,,Het zegt allemaal niet zoveel en er is voor ons nog een lange weg te gaan.”

Na het verlies van z’n vader probeert IJzendoorn zich weer langzaamaan te focussen op FC Boshuizen. ,,Op dit moment gaat het ontzettend lekker, maar we zijn pas net onderweg. Twee keer verliezen en je staat weer in middenmoot. Het zegt allemaal niet zoveel en er is voor ons nog een lange weg te gaan.”

Oude bekenden
Bij de huidige koploper in de Eerste Klasse zijn overigens een aantal oude bekenden uit de Bollenstreek actief. Zo speelt voormalig Katwijk-verdediger Michael Owel samen met Sjoerd Winkelman (ex-Warmunda) achterin, terwijl Younes Seghrouchni (in het seizoen 2016/17 nog uitkomend voor VVSB) voorin gevaar sticht.

,,Deze ploeg is een mooie mix”, vindt IJzendoorn. ,,Ik ben benieuwd of we het vol kunnen houden, ook hoe we presteren tegen Hillegom bijvoorbeeld. De wedstrijd van zondag is eigenlijk een clash van de ‘lucky losers’.”

Archieffoto: Jeannette Dijkstra

Lees ook: ‘Rijnsburgse Boys pakt door: twee verdedigers verlengen hun contract’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC