Wie de geschiedenis er op na had geslagen bij Kees Zethof, had het al aan kunnen zien komen. De trainer van SJC hield het als trainer vrijwel nooit langer dan drie jaar vol bij een voetbalclub. Er gaat dan iets knagen aan de Noordwijker. Maar het huwelijk tussen de bollenboer en SJC leek vaster dan ooit. Een trainer die als een vader voor zijn spelersgroep was, een club die zich in de handjes wreef met de oefenmeester. Daar hoefde toch niks tussen te komen?

Maar toch. Kees Zethof zou Kees Zethof niet zijn als hij niet naar zijn eigen gevoel zou luisteren. Maar dat zelfs het thuisfront van zijn beslissing schrok, zegt voldoende. ,,Ik kreeg thuis op m’n kop dat ik stop bij SJC”, lacht Zethof. ,,Het doet ook wel pijn om hier weg te gaan. Maar het is goed zo. We hebben met de club iets unieks gedaan, de Hoofdklasse gehaald. Ik heb de grove stappen kunnen zetten, nu gaat het om details. Niet dat ik voor die kleine dingen wegloop, maar dat is gewoon niet zo mijn ding.”

,,De manier waarop je bij een club weggaat, moet meer zeggen dan hoe je er binnen komt.”

De gedachten speelden al langer bij de Noordwijker, hoe moeilijk hij het besluit uiteindelijk ook vond. Zo werd hem vorig jaar door het bestuur van SJC een tweejarig contract aangeboden, maar stemde de Noordwijker met één jaar in. Met in het achterhoofd de gedachte niet veel langer door te gaan op de Lageweg. Ook toen Zethof onlangs las dat Robbert de Ruiter zijn contract verlengde bij FC Lisse dacht de oefenmeester van SJC maar aan één ding: dat zal hem dit jaar niet gebeuren.

Geen gedoe
,,En toch voelt het net alsof je afscheid neemt van je familie. Ook de selectie en de mensen daar omheen bij SJC reageerden teleurgesteld. Maar als ik bij een club ben, wil ik altijd van twee dingen zeker zijn. Als ik uiteindelijk niet bij de club pas, of het functioneert niet, dan moeten ze gelijk van mij af kunnen. Geen gedoe met geld ofzo. Ik moet iets toevoegen en anders mogen ze me direct wegsturen. En twee is dat de manier waarop je bij een club weggaat meer moet zeggen dan hoe je er binnen komt.”

,,Ik haal diegene wel zo snel mogelijk bij de selectie. Ik neem ‘m dan mee in de mailwisseling die ik met selectie heb.

De deur kan op een goede manier dicht volgens Zethof, die dus toe zegt te zijn aan een nieuwe uitdaging. Wat het gaat worden, dat weet hij nog niet, of vertelt hij in ieder geval niet. Ook houdt hij zich niet bezig met zijn opvolger. Daar zijn mensen binnen de club capabel genoeg om daarvoor te zorgen, vindt de Noordwijkse voetbalcoach.

,,Het grote voordeel van het zo vroeg naar buiten brengen van mijn beslissing, is dat de club alle tijd heeft om de juiste persoon te vinden. En wees daar maar niet bang voor. Er hangt nu zo’n positieve sfeer om de club heen, dat lokt wel trainers naar De Lageweg. Ik bemoei me er niet mee wie het wordt, maar ik betrek diegene wel zo snel mogelijk bij de selectie. Ik neem ‘m dan mee in de mailwisseling die ik met de selectie heb. Dat heb ik voorheen ook met Marcel IJzendoorn gedaan bij Foreholte. Ik ga hem niet voor de voeten lopen.”

Focus
Genoeg gepraat over Zethof, vindt de coach. ,,Wat mij betreft verandert er de komende maanden niks. Ik blijf gewoon de groep trainen zoals ik altijd heb gedaan. Het was nu even schrikken voor mensen. Er hebben meerdere mensen mij gebeld, de klik met de club is er. Maar mijn keuze zakt bij iedereen in de loop van de tijd wel weer. Laten we het snel weer over de eerstvolgende wedstrijd hebben.”

Foto: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude