Naam: Atam Koroglu
Leeftijd: 36 jaar
Clubs: VVZA, UVV, FC Utrecht, Top Oss, HFC Haarlem, Turkiyemspor, AGOVV, MVV, FC Chabab, SDVB, Katwijk.

Ditmaal was het hengelen met de 36-jarige Atam Koroglu in Amersfoort, de woonplaats van Atam. Koroglu is nu zes jaar de keeper van topklasser Katwijk. Na een korte en interessante rondleiding door het centrum van Amersfoort streken we neer bij brasserie ‘Dichtbij’. Een locatie die ons gelijk aansprak en waar de koffie van een goed niveau is. 

Koroglu was er vroeg bij in zijn jeugd: hij begon op zijn vijfde bij VVZA. Een jaar later ging hij keepen, want dat vond hij toch leuker om te doen dan in het veld staan. Vervolgens ging hij in de B-junioren van UVV spelen, en na een jaar maakte hij de overstap naar FC Utrecht. Tot een doorbraak als professional kwam het niet, maar Koroglu heeft een glansrijke loopbaan in het amateurvoetbal.

Ik heb Simon Kistemaker gesproken. Hij vindt jou de beste keeper van de Topklasse en vindt ook dat jij eigenlijk bij een profclub zou moeten spelen.

,,Als iemand als Simon Kistemaker dat zegt, geeft me dat een goed gevoel. Ik ken hem goed als trainer en als mens, want ik heb jaren met hem samengewerkt. Een goede coach die je kon motiveren als de beste. In het begin moest ik wennen aan zijn werkwijze. Nadat ik die begreep, werkte zijn aanpak om me naar een hoger niveau te brengen. Ik heb veel respect voor deze man.”

Oud-keeper Jan Jongbloed stopte toen hij 44 jaar en negen maanden oud was. Dan heb je nog even te gaan.

,,Inderdaad. En dat ben ik ook van plan ook. Mijn streven is om tot mijn veertigste door te gaan. Ik voel me fit. Ik zit ook regelmatig in de sportschool. Ik ben dus veel met mijn vak bezig, want zo zie ik dat ook.”

Komt je vader nog weleens kijken als je moet spelen?

,,Hij doseert hoeveel wedstrijden hij bezoekt, want het wordt hem weleens te spannend. Ik vind het altijd mooi als hij komt kijken. Aan mijn vader heb ik veel te danken. Hij heeft me gevormd en stond altijd klaar om me naar de club te brengen om te trainen en te spelen. Ik heb een uitstekende band met mijn vader en de verdere familie.”

Je gaat weg bij Katwijk. Eigenlijk wel jammer na zo’n goede periode bij deze club.

,,Ja, dat vind ik ook. Ik zit zes jaar bij de club en heb hele mooie dingen meegemaakt. Ik voel me hier ook thuis. Een minpunt was de degradatie en dat was een grote kater voor iedereen. We zijn gelukkig weer terug op het niveau waar we horen. Maar jammer genoeg is het afgelopen na dit seizoen. Ik had graag hier mijn carrière af willen sluiten. Dat is niet gelukt helaas. Ik kreeg van de oude keeper van Katwijk, Jim Nederhand, nog een appje. Dat vond ik wel heel bijzonder en leuk.”

Al benaderd door clubs?

,,Ik ben benaderd door twee clubs, maar dat gaat in beide gevallen niet door. Dat heeft verder niets te maken met de betaling. Bij de ene club voelde het niet goed. Bij de andere voelde het wel goed, maar door miscommunicatie tussen stafleden waren ze ook met een andere keeper bezig. Dat was al in een dusdanig vergevorderd stadium dat het met mij niet doorging.”

Wat was voor jou de grootste teleurstelling in je voetbalcarrière? 

,,Dat was bij de club Manisaspor in Turkije. Ik had daar echt een goed contract getekend, voor drie jaar. De trainer was Mustafa Denizli, de Rinus Michels in die tijd in Turkije. Die wilde me graag inlijven. Uiteindelijk is dat niet doorgegaan omdat ik geen Turkse nationaliteit had. Ze dachten eerst dat ik een Turk was. Op het moment dat het contract getekend moest worden, kwamen mijn Armeense roots bovendrijven. Dat was geen probleem zolang ik maar de Turkse nationaliteit aannam, dus we hebben geprobeerd om dat alsnog te regelen. Maar dat ging vijf maanden kosten en dat duurde me te lang. Ik ben toen weer teruggekeerd naar Nederland.”

Van Simon Kistemaker komt weer een boek uit. Zou het niet mooi zijn als hij jou het eerste exemplaar zou overhandigen.

,,Ja, dat zou ik natuurlijk een hele eer vinden. Maar ik weet zeker dat ik dat boek ga kopen. Ik weet dat er een paar hele interessante passages in komen te staan en dat gaat natuurlijk over het voetbal.”

Atam, nog een grote wens?

,,Ja, dat heb ik zeker. We staan er goed voor in de Topklasse. Ik ben ervan overtuigd dat wij de tweede divisie gaan halen. Het zou helemaal te gek zijn als we ook nog de titel kunnen pakken. Alleen al voor de supporters zou dat te gek zijn. Zij hebben me al die jaren door dik en dun gesteund. Dat zou voor mij het ultieme afscheid zijn aan die gasten.”

Tot slot. Ga je straks Willem van Zuilen missen?

,,Of ik Willem ga missen, weet ik niet. Wat ik wel zeker weet is dat hij een vakman is. Hij is het gezicht van de Bollenstreek, wordt wel gezegd. Ik sluit me daar volledig bij aan.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)