Bryan Iliohan keerde afgelopen zomer terug op het oude nest bij FC Lisse. Hij speelde er immers al tot de C-junioren, alvorens hij via Alphense Boys en AFC weer terug bij de Lissenaren kwam. Hij moest eerst maar eens afwachten hoe dat ging verlopen, maar hij werd met open armen ontvangen.

„Het voelde eigenlijk gelijk weer als vanouds’’, sprak de aanvaller blij. „Ik zag weer bekende gezichten, bewoog me in een vertrouwde omgeving en ik werd goed opgevangen door iedereen van de club. Tegelijkertijd keek ik er wel een beetje anders tegenaan dan destijds. In de jeugd was het natuurlijk lang leve de lol en kon je af en toe nog rustig voorin blijven staan.’’

Tijd
Nu is dat anders voor de 19-jarige speler. Bij de senioren is het hem er alles aan gedaan om een betere speler te worden. Het is allemaal een stuk serieuzer. Iliohan vindt het fijn dat hij de tijd krijgt om te rijpen en beter te worden.

„Ik word heel rustig gebracht’’, zegt hij, iets wat de buitenspeler als prettig ervaart. „Ik moest aan het begin van mijn periode toch weer wennen aan mijn teamgenoten en het niveau. Ik wilde uiteraard gelijk al in het eerste spelen. Tijdens de derby tegen Noordwijk stond ik vanaf de kant wel te popelen om ook op het veld te staan, maar het frustreerde me niet.

„Als we nu gaan bouwen aan een talentvolle jonge groep, kan er over een aantal jaar natuurlijk wel een goed elftal op de been staan.’’

„Daarnaast wil ik mezelf ook de tijd geven. Ik sta liever in de basis als ik het gevoel heb dat ik er klaar voor ben. Natuurlijk wil ik spelen als ik de kans krijg, maar daarom is het wel belangrijk dat ik rustig word gebracht. Dan kan ik het namelijk niet verpesten, zodat ik bijvoorbeeld daarna weer een tijdje uit beeld ben.’’

Zijn eerste speelminuten kwamen vervolgens op 3 november in de uitwedstrijd tegen ONS Sneek. Volgens de aanvaller een goed moment voor zijn allereerste invalbeurt. Twee weken later scoorde hij zijn eerste goal in de thuiswedstrijd tegen Jong FC Groningen. 

Eigen jeugd
Sindsdien zit de student commerciële economie regelmatig bij de wedstrijdselectie en maakt hij geregeld minuten in het eerste. FC Lisse richt zijn blik vanaf volgend seizoen nog meer op spelers uit de eigen jeugd of voetballers die naar de mening van de club goed bij de Lissenaren passen. Daarom moeten spelers als Justin Valk en Leroy Oehlers bijvoorbeeld na dit seizoen verkassen naar een andere vereniging. 

„Dat zijn keuzes van de club. Als we nu gaan bouwen aan een talentvolle jonge groep, kan er over een aantal jaar natuurlijk wel een goed elftal op de been staan’’, aldus Iliohan, die tegelijkertijd benadrukt dat spelers als Lars Rauws, Erik Cummins en Rik Vermeulen daarin wel heel belangrijk zijn met hun ervaring. 

„Het zou mooi zijn als ik dit jaar nog mijn basisdebuut kan maken.’’

„Zij kunnen iedereen goed neerzetten en zijn ontzettend belangrijk in de coaching. Als het tijdens de training echt even stil moet zijn, kunnen ze dat ook even duidelijk laten merken. Daarnaast is Rik (Vermeulen, red.) bijvoorbeeld ook een verlengstuk van Robbert de Ruiter. Als hij iets wil, legt Rik het soms wel is uit.’’

Basisplaats
Van de ervaren spelers leert Iliohan zelf ook genoeg. Vorig jaar zei de aanvaller dat hij binnen drie jaar een basisplaats wilde afdwingen bij FC Lisse. Het is lastig om te zeggen voor hem op hoeveel procent de jongeling daar nu van verwijderd is.

„Het zou mooi zijn als ik dit seizoen nog mijn basisdebuut kan maken. De laatste weken heb ik veel minuten gemaakt, dus daar ben ik hartstikke blij mee. Maar ik moet nog een hoop dingen verbeteren om echt een basisspeler te worden. Ik ga bijvoorbeeld vaak buitenom vanwege mijn snelheid. Om meer verrassing in mijn spel te brengen, wil ik proberen om ook wat vaker via de binnenkant te gaan.”

Foto: Hubert Habers

Lees ook: ‘Blessures gaven voor Prijs de doorslag om te stoppen bij Lisse’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)