Samen met spelers als Ouassim Bakiri, Emre Peker, Özkan Özmen en trainer Ayhan Gargili kwam hij van buitenaf naar Warmunda. Necmettin Imac besloot eind vorig seizoen na een belletje van Gargili toch door te gaan met selectievoetbal. De middenvelder nam veel bagage met zich mee naar Warmond en brengt dat nu over op de jonge spelers.

„Het bevalt me uitstekend hier’’, zegt Imac met een lach, ondanks de mindere resultaten. „Ik ben niet iemand die hier voor een jaartje is komen voetballen. Ik wil daadwerkelijk wat neerzetten. Zoals we eerder al hebben uitgesproken met elkaar, kunnen we met deze selectie in de top zes eindigen. Ik snap dat dat nu nog een beetje onwerkelijk is, maar neem van mij aan dat dat gaat lukken.’’

„Ik heb een winnaarsmentaliteit en wil die graag overbrengen aan de ploeg.’’

Cultuurswitch
Top zes is een doelstelling waar het bestuur van Warmunda zelf ook nog even aan moest wennen, toen de nieuwkomers stuk voor stuk binnendruppelden, zo erkent ook Imac.

„Toen ik hier in het begin kwam, trof ik een club aan die niet zo ambitieus was. Als ze niet degradeerden, vond iedereen het prima. Zo zit ik niet in elkaar. Als een club dat naar buiten toe laat merken, dan krijgen de spelers van eigen jeugd dat ook mee en zit dat automatisch in hun karakter. Ook al wil je nog zo graag winnen, indirect speelt dat mee bij de jongens in hun prestaties. Ik zie daar nu verandering in komen.’’

Die cultuurswitch is langzaam aan het komen. Als je naar Imac zelf kijkt, zie je dat hij een echte winnaar is. Balend als hij zelf een bal verkeerd speelt of een teamgenoot onnodig balverlies leidt. Juist die mentaliteit probeert hij aan de jonge jongens over te brengen.

„Ik heb er soms moeite mee dat het niveau wat lager is, maar ik heb dat inmiddels geaccepteerd. De volgende stap die je als aanvoerder moet zetten is dat je de andere gasten gaat helpen. Ik heb een winnaarsmentaliteit en wil die graag over brengen aan de ploeg. Er moet een juiste mix ontstaan in het team. De jonge spelers moeten accepteren wanneer er iets gezegd wordt door mij, maar tegelijkertijd moet ik ook beseffen dat het niveau niet zo goed is waarop ik ooit gespeeld heb. Alleen dan kunnen we stappen gaan maken.’’

„Voorlopig hebben wij nog vier à vijf wedstrijden nodig om eruit te halen wat er in ons team zit.’’

Leider
Zelf vindt de aanvoerder van Warmunda dat hij zijn spel ook nog moet verbeteren, want zijn niveau ligt veel hoger dan dat hij nu laat zien. Dat kan ook helpen in het feit dat de spelers nog meer gaan luisteren naar de 31-jarige voetballer.

„Ik ben natuurlijk een ervaren speler die al wat heeft meegemaakt de afgelopen jaren. Maar ik snap heel goed als een grote onbekende jou even komt vertellen wat je moet gaat doen, dat je dat niet zomaar accepteert. Als ik zelf beter ga spelen, dan dwing je respect af. Daardoor zullen ze mij sneller zien als een echte leider en naar mij gaan luisteren. Dat doen ze nu al overigens, maar het kan altijd beter.’’

Het moet zeker beter als de Warmonders  in de top zes van de competitie willen eindigen. Maar waar haalt hij dat vertrouwen vandaan? En hoe gaan ze laten zien dat deze woorden niet zomaar van de hoge daken worden geschreeuwd?

„De veranderingen naar resultaatvoetbal zijn langzaam aan het landen bij de club en de spelers. Maar verandering is gewenning en dat lukt niet zo snel. Voorlopig hebben wij nog vier à vijf wedstrijden nodig om eruit te halen wat er in ons team zit. Daarin moeten we onze puntjes sprokkelen. Ik zie in trainingen dat iedereen een hoger niveau heeft dan in de wedstrijden. Hoe je dat dan uiteindelijk eruit laat komen in de wedstrijden? Door veel te spelen en uiteindelijk onze punten te pakken. Daardoor krijgen we vertrouwen en dan kan een team gaan lopen.’’

Tekst: Roy van der Meij

Archieffoto: Jeannette Kloet

Lees ook: ‘Tactische zet Gargili komt net te laat voor Warmunda’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Wie maakt de meeste goals?

Programma & Uitslagen

Za. 23 feb.
Scheveningen14.30VVSB
Noordwijk14.30ASWH
Jong FC Groningen14.30FC Lisse
DSO14.30Valken '68
VVSB (zat.)14.30Van Nispen (zat.)
Kagia14.30Koninklijke HFC
Quick Boys15.00Harkemase Boys
De Dijk15.00SJC
Jong Vitesse15.30Katwijk
Rijnsburgse Boys15.30Spakenburg
Zo. 24 feb.
Hillegom14.00Zaanlandia
ROAC14.00Teylingen
Foreholte14.00ESTO