Van Nispen (zat.)-aanvoerder Sven van Hensbergen had in de loop van de week het zaadje al gepland in de hoofden van z’n teamgenoten. Via een ‘whatsappje’ benadrukte de doelman de importantie van het treffen tegen de nummer twee van de competitie, Be Fair. Het berichtje werkte. Zaterdagmiddag rond de klok van half vijf was de directe opponent met 3-1 verslagen en het gat op de ranglijst vergroot naar tien punten.

,,We keken allemaal wel uit naar dit potje”, erkende Michiel Polman, die met twee treffers een belangrijk aandeel had in de overwinning op de bezoekers uit Waddinxveen. Die ploeg begon overigens voortvarend aan het duel, door binnen de minuut te scoren.

,,Dat had zelfs nog eerder gekund, na zo’n dertig seconden ongeveer. Tien seconden later lag de bal alsnog in het mandje”, zag Polman. ,,In het begin dacht ik echt ‘effe’: ‘wat gebeurt hier?’. Toen ik na een minuut of 25 op de klok keek, zat ik er al een beetje doorheen. Zo fel begonnen die gasten. Op het middenveld hadden ze zulke goede voetballers staan, die klapten er bovenop.”

,,Laten we het zo zeggen: de makkelijkste heb ik nog gemist.”

Omdat de zaterdagtak van Van Nispen de 0-1 lang op het scorebord kon houden, begon de voortvarende start van Be Fair langzaam weg te ebben. Koren op de Zilkse molen: ,,We kregen steeds meer grip op het duel.” Nog voor rust bogen de Zilkers de 0-1 achterstand om in een 3-1 voorsprong. ,,In de tweede helft moesten we nog steeds veel verdedigen, maar echt in de problemen, kwamen we niet meer.”

Een ‘bijna hattrick’
Twee van de drie treffers van de koploper kwamen van de voet van Polman. De derde goal kwam op naam van Pieter Koen van der Plas. ,,En ik zat nog dicht tegen een hattrick aan. Laten we het zo zeggen: de makkelijkste heb ik nog gemist. Maar m’n teammaten kwamen na afloop al naar mij toe dat wanneer ik een hattrick zou maken, het wel iets te gek zou worden.”

Marijn de Kok houdt de bal vast met een tegenstander in z’n rug

Met de 3-1 overwinning bracht Van Nispen (zat.), Be Fair de eerste nederlaag van het seizoen toe. ,,Is dat zo? Dat vind ik wel een mooi weetje. Ik heb niet zo heel veel naar de ranglijst gekeken de afgelopen tijd, maar ik wist wel dat we dit duel echt moesten winnen.”

Nu de Zilkers begin februari met tien punten voorsprong fier aan kop gaan in de Derde Klasse, mag volgens Polman het woord ‘kampioenschap’ voor het eerst wel worden gebruikt. ,,We hebben tijdens het tripje in de winterstop naar Lissabon wel tegen elkaar gezegd dat we lekker voor die Tweede Klasse moeten gaan. En als we daarin voetballen, dat we ook zo hoog mogelijk moeten eindigen. We zien, als we die klasse halen, vanzelf wel hoe realistisch die doelstelling is.”

,,Als wij niet gefocust zijn, dan kunnen we van iedereen verliezen.”

Maar dat er überhaupt gesproken gewordt over de Tweede Klasse, is veelzeggend. ,,Maar de eerstvolgende twee potjes zijn echt nog ontzettend belangrijk. Als wij niet gefocust zijn, dan kunnen we van iedereen verliezen”, wil Polman z’n teamgenoten duidelijk maken.

Spelsystemen
Mocht Van Nispen (zat.) ook de komende weken goed overleven, dan mag er serieus gedroomd worden over de Tweede Klasse. De vraag is alleen of het Zilkse team met de vrijblijvendheid waarmee het nu voetbalt, de Tweede Klasse kan overleven. ,,Conditioneel zal het best pittig worden, maar een extra keer trainen gaat voor ons echt niet uitmaken hoor.”

,,Ik bedoel: we spelen op de training toch alleen maar partijtjes. Ik heb nog nooit het oefenen op nieuwe spelsystemen ontdekt op onze trainingen”, grapt Polman tot besluit.

Foto: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘Kagia raakt niet van de leg van een gelijkspel’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen