De rentree van Katwijk in de Topklasse leek op bezoek bij GVVV op een sof uit te draaien. Lang keek de ploeg tegen een achterstand aan. In de slotminuten werd alsnog een punt uit het vuur gesleept: 1-1. Invaller Robert Susan zorgde vanaf de stip voor de gelijkmaker.

De kampioen van de Hoofdklasse B draaide een soepele voorbereiding waarbij de ene na de andere tegenstander werd verslagen, maar terug op het niveau waar het thuishoort, kreeg de ploeg van Dick Schreuder direct te maken met de wetten van Topklasse-voetbal. GVVV profiteerde al na zeven minuten van slecht verdedigen van zowel linksachter Mitchell Bolck als Paul de Lange, die Adnan Alisic liet inkoppen.

,,Ik reken dat vooral De Lange aan. Die stond te slapen. Een voorzet kan gegeven worden. Daarna moet je scherp zijn”, vond Schreuder.

Gezien de grote selectie die de keuzeheer voorhanden heeft, moesten er enkele heikele knopen worden doorgehakt. Zo speelde Michiel van Dam rechtsback voor de niet geheel fitte Omar Hamdi en zat ook Robbert Susan op de bank, uit voorzorg na een liesblessure. Bennie van Noord vormde met Stefan Stam het centrale duo. Bolck, overgekomen van ADO ’20, kreeg de voorkeur boven Danny de Jel. Op het middenveld mocht Marciano Aalders voor even Susan doen vergeten en voorin had Sánchez Angulo een basisplaats gekregen.

Susan is de man die dit seizoen de aanvoerdersband zal dragen. Schreuder: ,,Wij denken door Robbert de band te geven dat hij bepaalde dingen nog meer gaat ontwikkelen. Dan heb ik het over nog meer praten en nog meer verantwoordelijk nemen.”

Afwachtend GVVV

Na de openingstreffer zakten de gastheren helemaal in op eigen helft en gunden ze Katwijk de bal. Iets wat Schreuder niet helemaal had verwacht. ,,Niet in die mate, nee. Daarvoor deden ze het ook al. Als je thuis speelt verwacht je dat zeker GVVV meer initiatief toont.”

Het vele balbezit deed de bezoekers allerminst goed. Geen initiatief en veel balverlies op hachelijke plekken zorgden ervoor dat er tot de rust niets te genieten viel. Als er al gevaar dreigde, kwam het altijd van de voet van de bedrijvige nieuweling Sánchez Angulo die zijn tegenstander een paar keer voorbijsnelde. Tot kansen leidde het niet. Schreuder rekende dat vooral zijn aanvalstrio voorin aan. ,,Jongeneelen, Mengerink en Van Oijen hielden moeizaam de bal vast, waardoor we niet lekker konden doorvoetballen.”

Het had voor de thee al beslist kunnen zijn, maar GVVV-spits Talsma faalde hopeloos voor een leeg doel. Na de rust met Hamdi in de ploeg voor de ongelukkige Van Dam en later Susan voor de ietwat tegenvallende Aalders kwam de schwung terug in het elftal. GVVV liep bijkans nog verder achteruit en riep het onheil over zichzelf af.

Dominostenen

Het viel vooral op dat sommige GVVV-spelers als dominostenen omvielen. Bij Katwijk leek de pijp minder leeg. Een slotoffensief bracht de bal bijna op de achterlijn, waar Van Oijen onhandig omver werd gelopen. Scheidsrechter Karremans wees resoluut naar de stip.

,,Het vertekende wel een beetje”, zei Schreuder over de ogenschijnlijke fitheid van zijn ploeg. ,,Bij ons had Van Noord ook last, terwijl die superfit is. Iedereen had last van de hitte. Dat is geen excuus, maar een constatering. Dat wij fit zijn weet ik. Iedereen is na een jaar gewend aan onze trainingen en weet wat er wordt verlangd. Het is niet dat wij zo lang trainen, maar meer de intensiteit. Die is heel hoog.”

Uiteindelijk was het dus Susan die Katwijk terecht naast de thuisploeg zette. Schreuder zei na afloop dat de kennismaking met de Topklasse hem niet tegen was gevallen. Toch mag het allemaal nog wel wat scherper bij de oranjehemden. Vond ook de aanvoerder Susan. ,,De ploeg kon wel wat power gebruiken.”

GVVV – Katwijk 1-1 (1-0). 7. Alisic 1-0, 89. Susan 1-1 (strafschop)

Katwijk: Koroglu, Van Dam (46. Hamdi), Van Noord, Stam, Bolck, De Lange, Aalders (58. Susan), Jongeneelen (73. Plat) Sánchez Angulo, Mengerink, Van Oijen.

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Orange Pictures

Beluister hier de reactie van Robbert Susan in gesprek met mediapartner RTV Katwijk

Klik hier als je de app gebruikt

Beluister hier de reactie van GVVV-trainer Erik Assink in gesprek met RTV Katwijk

Klik hier als je de app gebruikt

REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude