width=

Na een armtierige eerste helft van VVSB kant tegen Jong Almere City FC, riep Jack Honsbeek, Sonny ten Hoope naar zich toe. ,,Je komt erin, ga je maar warmlopen”, of iets in die trant moet de Leidse trainer gezegd hebben. Ten Hoope maakte direct rechtsomkeert. Geen kleedkamerbezoekje, maar spieren warmdraaien, sprintoefeningetjes en wat spelen met de bal.

Het waren de eerste 45 minuten sinds lange tijd voor de gespierde verdediger annex middenvelder. In de voorbereiding kreeg de voetballer te maken met lichamelijk ongemak. Nadat hij in z’n eerste weken in een paars-geel shirt een sterke indruk had gemaakt, brak hij in een oefenwedstrijd tegen Ter Leede zijn middenvoetsbeentje. ,,Zeven weken lang heb ik bijna elke dag wel wat gedaan, om zo snel mogelijk terug te komen.”

Dun bezaaid
Ten Hoope kreeg zodoende al relatief snel groen licht van de doktoren om weer te gaan spelen. Waar normaal zes tot tien weken voor revalidatie van de breuk stond, mocht de voetballer uit Noord-Holland na een week of vier, vijf alweer spelen. ,,Wat mij betreft had ik drie weken geleden dus alweer op het veld gestaan”, knipoogde Ten Hoope in de catacomben van het stadion van Jong Almere City FC. Toch was z’n nieuwe ploeg voorzichtig met hem.

VVSB leek wel lang te smachten naar de terugkeer van Ten Hoope. De 25-jarige voetballer stond bij z’n oude club, Noordwijk, op de rechtsbackpositie, maar blonk in de oefencampagne uit op de ‘6-positie’. Een plek die vanwege onder andere het pensioen van Vladimir Jozic bij VVSB vrij was gekomen deze zomer. Na het gedwongen stoppen van nieuwkomer Timo Ruigrok bleek die plek nog dunner bezaaid in Noordwijkerhout.

,,Als een buitenspeler of een andere middenvelder z’n mannetje laat lopen, dan wil ik dat graag oplossen.”

De afgelopen weken stond Patrick Batist op het wedstrijdformulier als verdedigende middenvelder. Toch werd de potige voetballer van Westlandia in de zomer gehaald om in de verdediging de concurrentie aan te gaan met Tomas Arroyo en Jordy Zwart. Een noodverbandje dus.

Missing link
Met de terugkeer van Ten Hoope op de ‘6-positie’ leken even alle puzzelstukjes in elkaar te vallen. Vanaf dat moment oogde het Noordwijkerhoutse elftal wat meer in balans. In de eerste fase van de tweede helft in Almere gaf de ploeg alleen vlak na rust een dot van een kans weg, om daarna de deuren gesloten te houden. Toch ging het alsnog fout zo’n tien minuten voor tijd. Eindresultaat: een 3-2 nederlaag in het Yanmar Stadion.

Wel kon de conclusie worden getrokken dat het een groot deel van de tweede helft het er op het middenveld goed uitzag bij de Noordwijkerhouters. Was Ten Hoope dan de ‘missing link’ waar VVSB de afgelopen weken naar zocht?

,,In mijn natuur zit het werken. Ik ben geen ‘nummer 6-voetballer’ die constant tussen de linies gaat lopen, een bal gaat ophalen en continue het spel verlegt. Als een buitenspeler of een andere middenvelder z’n mannetje laat lopen, dan wil ik dat graag oplossen. Als ik daarmee kan dienen voor de ploeg, om zo die punten binnen te slepen, dan doe ik dat graag.”

,,Maar de trainer eruit? Daar ben ik het totaal niet mee eens.”

,,Middenvelders als Danny Bakker en Kevin Brands zijn meer de voetballers, laat hun dat maar doen. Het moet voor hen dan ook een lekker gevoel zijn, dat wanneer ze de bal een keer verspelen, dat ze weten dat er nog een slot op de deur zit. Dan kunnen ze zelf misschien ook vrijuit spelen. “

Wankele positie
Hoewel de balans in Almere even terug leek, ging de ploeg van Jack Honsbeek alsnog de bietenbrug op. Met twee punten uit acht wedstrijden staat VVSB nu stijf onderaan in de Tweede Divisie. En dan wordt de positie van een trainer wankel. Toch waakt de nieuweling voor gekke acties in Noordwijkerhout.

,,We moeten hard trainen, elkaar goed aankijken en strijden voor elkaar. Je kan wel elkaar dingen gaan verwijten, maar daar schiet je geen (…) mee op. Je moet met elf man en de trainers punten pakken. We zijn allemaal volwassen en moeten dit met elkaar oplossen. Als ik mij ergens aan had geërgerd of ik zou het idee hebben dat de trainer iets verkeerds zou doen, dan zou ik dat tegen hem zeggen. Maar de trainer eruit? Daar ben ik het totaal niet mee eens.”

Foto: Hans Schalk

Bekijk ook: ‘Één-tweetje: ,,Vladimir Jozic moet een Kevin Wintertje doen”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Wie maakt de meeste goals?

Programma & Uitslagen

Za. 23 feb.
Scheveningen14.30VVSB
Noordwijk14.30ASWH
Jong FC Groningen14.30FC Lisse
DSO14.30Valken '68
VVSB (zat.)14.30Van Nispen (zat.)
Kagia14.30Koninklijke HFC
Quick Boys15.00Harkemase Boys
De Dijk15.00SJC
Jong Vitesse15.30Katwijk
Rijnsburgse Boys15.30Spakenburg
Zo. 24 feb.
Hillegom14.00Zaanlandia
ROAC14.00Teylingen
Foreholte14.00ESTO