Met de openingsgoal in de twaalfde minuut en een loepzuivere hattrick na de thee had Ivailo Staal een groot aandeel in de zevenklapper die FC Rijnvogels tegen degradatiekandidaat Nootdorp produceerde. Spelend met rugnummer vier, gaf de middenvelder zijn kwartet aan goals op De Kooltuin nog meer cachet door alle doelpunten met het hoofd te scoren. 

Vier kopgoals in één wedstrijd. Het zal weinig voetballers gegund zijn. Op de middag dat maar liefst acht spelers afscheid namen van het thuispubliek, toverde de naar Quick Boys vertrekkende Staal dit huzarenstukje uit de hoge hoed. Met dank aan zijn medespelers die zich tegen het tegen degradatie strijdende Nootdorp van hun beste kant lieten zien.

Hoewel de bezoekers via de pijlsnelle Marcley Manuela al snel de eerste mogelijkheid kregen, De Ruiter pareerde knap, was het vanaf  de aftrap FC Rijnvogels dat de maat sloeg. Binnen het kwartier was het tweemaal kort achter elkaar raak. Jaap van Duijn vond uit een hoekschop het hoofd van Staal, waarna Joey Lahouh nog geen zestig tellen later het leer op een presenteerblaadje aanbood bij Robbin van Dijk (2-0). Vervolgens verzuimde de thuisploeg om in het restant van het eerste bedrijf het duel vroegtijdig te beslissen. Een handvol mogelijkheden was niet besteed aan de ploeg van Jimmy Simons. Het apathisch ogende Nootdorp stelde daar nog een kans voor Jeffrey Flohr tegenover. De Ruiter bleef ook dit keer de situatie meester.

Onze verdienste
,,Vanaf het begin hebben we uitstekend druk gezet. Zij hadden vandaag alle belang bij een goed resultaat, maar zover hebben we het niet laten komen. Ze kwamen nooit  aan voetballen toe. Dat was echt onze verdienste Die snelle 2-0 betekende een mentale klap voor Nootdorp. Alleen hebben we er daarna niet van geprofiteerd voor de rust”, blikte Staal terug op het eerste bedrijf.

Na de thee leek het zowaar nog spannend te worden toen Maurice Kerkhof een diepe bal oppikte om even later De Ruiter met een diagonale schuiver het nakijken te geven (2-1). Nootdorp dupeerde zichzelf kort hierna echter ernstig in de persoon van Yannick Blom. De centrale verdediger ging, nota bene op de vijandelijke helft, hard door op Pieter van der Breggen waarna zijn tweede gele prent een feit was. Met tien man was er geen houden meer aan voor de Nootdorpers, die zich op alle fronten lieten aftroeven.

Alle vertrekken spelers namen na de laatste thuiswedstrijd afscheid van het publiek.

,,Natuurlijk hielp het daarna mee dat hun centrum  verzwakt was door die rode kaart,” verstelde Staal breeduit lachend. ,,We waren daarna heer en meester en het siert de ploeg dat we tot de laatste snik zijn doorgegaan.” Invaller Arno Dijkstra velde kort na zijn entree het definitieve vonnis door voor de 3-1 te tekenen. Daarna was het de beurt aan Staal. ,,Op aangeven van Joey en Romano (red: Lahouh en Van der Stoep) knikte ik er  daarna nog twee binnen. Toen dacht ik dat ik daarmee voor deze middag wel klaar was met scoren. Integendeel, het werd nog mooier.”

Daar waar de Nootdorp-goal al ruim een halfuur tot schiettent was omgebouwd, mikte Staal in de 81e minuut ook nummer vier met het hoofd achter goalie Augustinus. ,,Wanneer ik voor de laatste keer vier keer in een wedstrijd met het hoofd heb gescoord? Nee, zover is het nog nooit gekomen en het zal ook wel niet zo snel meer gebeuren, vrees ik”, vertelde Staal met een knipoog.

Dat Jaap van Duijn zijn graantje op de valreep ook nog meepikte door een vrije trap aan de zijkant van de zestien tot de 7-1 te promoveren, maakte het afscheidsfeestje  compleet. FC Rijnvogels preses Peter Plug had het er direct na afloop dan ook maar druk mee om alle afscheidsnemers op De Kooltuin in de bloemen te zetten. Waaronder Staal die met de wedstrijdbal en een een fraai boeket zijn afscheid van het thuispubliek vierde.

,,Maar echt bang ben ik er niet voor. Ik ga ook die uitdaging graag aan.”

,,Toen ik bij Quick Boys tekende heb ik me voorgenomen om hier door de voordeur te vertrekken. Dat is aardig gelukt. Persoonlijk heb ik een goed seizoen gedraaid. Alleen jammer van alle perikelen in de eerste seizoenshelft. We hebben ons echter goed hersteld, waarbij het missen van de tweede periodetitel toch wel een domper was. Daar staat tegenover dat we als zesde kunnen eindigen en dat zag er in november heel anders uit.”

Waarna Staal ook nog even vooruitblikte richting Nieuw Zuid. ,,Hopelijk heb ik de lat met mijn optreden van vandaag niet iets te hoog gelegd voor mezelf,” aldus een glimlachende Staal. ,,Maar echt bang ben ik er niet voor. Ik ga ook die uitdaging graag aan.”

FC Rijnvogels – Nootdorp 7-1 (2-0). 12. Staal 1-0, 13. Van Dijk 2-0, 53. Kerkhof 2-1, 63. Dijkstra 3-1, 66. Staal 4-1, 74. Staal 5-1, 81. Staal 6-1, 86, Van Duijn 7-1.

Bijzonderheden: 54. Kerkhof (Nootdorp) rood (2x geel)

FC Rijnvogels: De Ruiter, Ampong, Rifai (70. Soomer), Van der Breggen ,Wijmer (64. Spierdijk), Rifai, Van der Stoep, Slegt, Staal, Lahouh, Van Dijk (60. Dijkstra), van Duijn.

Foto’s: Wim Ros.

Lees ook: Technische mankementen voorkomen Katwijkse gang naar rode loper (plus video)


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude