Noordwijk is de onbetwiste koploper in de Hoofdklasse A. Als een stoomwals dendert de ploeg van Kees Zethof door de competitie. Na acht duels is de voorsprong al zes punten op de nummers twee Ter Leede en Achilles Veen. Die laatste ploeg komt zaterdag op bezoek op Sportpark Duinwetering.

,,Ze zullen wel gaan inzakken en loeren op de counter”, opent Noordwijk-aanvaller Denzel James. ,,Zo speelden ze vorig seizoen bij hun thuis ook en dat leverde nog een overwinning op ook.” Noordwijk ging uit met 1-0 onderuit, maar won thuis afgetekend met 5-2.

Ook nu is Achilles Veen een uitdager. Maar de ploeg lijkt iets minder sterk dan vorig seizoen.  ,,We zullen geduldig moeten blijven en in balbezit zorgvuldig zijn. Geen grote fouten maken en weinig standaardsituaties weggeven.”

Periode
Noordwijk is dit seizoen nog ongeslagen in de competitie. Een goed begin dus. Een heel verschil met de voorgaande jaren toen er na de winterstop een inhaalrace moest worden ingezet en de nacompetitie het hoogst haalbare bleek. Nu telt alleen de titel. ,,Klopt. Maar het speelt wel lekker als je al een periodetitel op zak hebt.” Bij een zege of gelijkspel is de eerste periodetitel een feit.

De kleine, behendige, flankspeler zit dit seizoen beduidend beter in zijn vel dan vorig jaar. Dat heeft ook te maken met zijn ‘nieuwe’ positie. Zethof gebruikt James weer ouderwets als linksbuiten, terwijl hij vorig jaar als rechtshalf werd geposteerd. ,,Daar heb ik altijd gespeeld. Ik moet het hebben van mijn rushes en acties. Op rechts is ook wel lekker spelen, maar nu ben ik weer echt aanvaller. Dat heeft er zeker mee te maken.”

,,Die beslissing heb ik puur op gevoel gemaakt. Ik vond dat het spelletje van Noordwijk beter bij mij paste als voetballer.”

Glas
James is de Arjen Robben van de Bollenstreek. De man van glas. Een broos gestel dat is gekoppeld aan ongekende explosiviteit. Toch is James nu al een tijd heel erg fit. ,,Ik had twee jaar lang alleen maar last van m’n hamstrings. Vorig seizoen ben ik pas weer helemaal fit geraakt. Ik doe nu aan yoga en ik word begeleid door goede fysio’s. M’n spieren zijn heel kort. In combinatie met m’n snelheid levert dat kwetsbare hamstrings op. Net zoals Robben, ja.”

Zethof wordt door iedereen genoemd als de ontbrekende factor in het Noordwijkse spel. James vind dat moeilijk te zeggen. ,,Hij heeft een duidelijke visie en handelt daar ook naar. Ik weet niet of het alleen aan de nieuwe trainer ligt. Het is ook zo dat we de groep bij elkaar hebben weten te houden en we hebben in vergelijking met vorig seizoen een goede zomerstop gehad. We begonnen fris aan het seizoen. Dat was vorig seizoen ook wel anders.”

Ambitie
James keerde twee jaar geleden na een hele korte periode bij Kozakken Boys terug bij Noordwijk. Heeft hij nog steeds de ambitie om de stap richting bijvoorbeeld de Tweede Divisie te maken? ,,Zeker. Maar ik ben ook zo nuchter; als het komt, dan komt het. En anders niet. Dan heb ik m’n best gedaan.”

Bijna was James dit seizoen overgestapt naar een andere club binnen de Bollenstreek. Eentje die op een hoger niveau acteert. Welke club dat was, zegt hij niet. Hij besloot echter te blijven. ,,Die beslissing heb ik puur op gevoel gemaakt. Ik vond dat het spelletje van Noordwijk beter bij mij paste als voetballer. Ik moet het hebben van verzorgd voetbal. Dat was bij die andere ploeg vorig seizoen minder het geval.”

Foto: Hans Schalk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 14.00Leonidas
Altior 14.00Hillegom
DOSR 14.00Foreholte
Wilhelmus 14.00Teylingen
Van Nispen (zon.) 14.00WVC