Ze is geboren en getogen in Abbenes, voetbalde in de streek bij VV Kagia en Ter Leede, behaalde landskampioenschappen en KNVB-bekers met ADO Den Haag en FC Twente en werd deze maand Europees Kampioen met de Oranje Leeuwinnen. Renate Jansen leeft momenteel haar droom, eentje die steeds mooier wordt en maar niet op lijkt te houden. 

Net zoals alle andere speelsters uit het Nederlands elftal heeft ook Jansen het de laatste tijd druk. De telefoon staat roodgloeiend. Interviewtje hier, interviewtje daar. Afgelopen week vierde Jansen feest bij de huldiging in Utrecht en was ze diezelfde avond te zien in het praatprogramma van Eva Jinek. Kortom, het leven van een Europees Kampioen is drukker dan menigeen denkt.

,,Sinds het einde van het toernooi heb ik aardig wat activiteiten gehad, ja”, opent de aanvalster. ,,Na de huldiging en de tv-show van Jinek zijn we gaan stappen, met families en vrienden erbij. Verder had ik de afgelopen week nog wat feestjes en natuurlijk een huldiging in Abbenes. Aardig druk dus.”

,,We hadden met z’n allen het doel om kampioen te worden. Dan zet je je individu ‘gewoon’ aan de kant.”

Een succes heeft een begin. Vanaf het moment dat bekend werd gemaakt dat het EK voor vrouwen in Nederland zou worden gehouden, heeft Jansen zich volledig gericht op het toernooi. Dit deed de oud-speelster van Kagia bij haar club FC Twente. In Enschede wilde Jansen zich klaarstomen voor het toernooi.

,,Bij Twente heb ik mezelf geprobeerd te ontwikkelen, samen met mijn teamgenoten. Natuurlijk focuste ik me bij Twente gewoon op de club, maar bij het nationale team waren we al snel bezig om onze formatie te verbeteren. We gingen vooral met onze wapens aan de slag. Daar heeft onze bondscoach, Sarina Wiegman, een belangrijke rol in gespeeld.”

Foppe
,,Zij heeft er voor gezorgd dat we top konden presteren”, schetst de 26-jarige speelster een beeld van het proces dat ze met de Oranje Leeuwinnen heeft ondergaan. ,,We waren topfit en haar tactisch inzicht speelde ook een sleutelrol. Natuurlijk moesten wij het op het veld laten zien, maar de organisatie om het team heen was echt fantastisch. Iedereen had zijn aandeel. Ook Foppe de Haan had een belangrijke rol in dit proces.”

Renate Jansen wordt gehuldigd in Abbenes

Op het EK kwam Jansen viermaal in actie. Meestal werd ze kort voor tijd binnen de lijnen gebracht. Net als de andere reserves maakte ze daar geen probleem van, want het team had namelijk maar één doel: Europees Kampioen worden.

Als een teleurstelling zag de aanvalster haar reserverol dus niet. ,,Ik had me er van tevoren al op ingesteld. We hebben namelijk een hele goede voorhoede en daarom kende ik mijn plek in het team. Ik denk dat ik altijd m’n best heb gedaan en dat ik daarom ook zo vaak mocht invallen. Ik heb er ook geen probleem van gemaakt, want we hadden met z’n allen het doel om kampioen te worden. Dan zet je je individu ‘gewoon’ aan de kant.”

,,Hoe dichterbij je bij die titel komt, hoe meer geloof je er als team in gaat krijgen.”

Het Europees Kampioenschap was een roes. Maar de ex-speelster van Kagia en Ter Leede heeft tijdens het toernooi bewust genoten van het succes.

,,Al die volle stadions en al die mensen die zo enthousiast waren, dat was echt iets nieuws voor ons. Het was natuurlijk ook leuk dat de media er zoveel aandacht aan heeft geschonken. Of ik me heb afgezonderd van social media? Nee hoor, ik heb er gewoon naar gekeken, maar ik heb niet alles kunnen lezen. Ik denk dat ik binnenkort iedereen even ga bedanken voor alle steun.”

Besef
Naar mate het toernooi vorderde werd de favorietenstatus voor de Oranjedames steeds groter. Dat besef kregen de vrouwen zelf ook. ,,We merkten ook dat we echt sterk waren en het hielp natuurlijk ook dat we in een goede flow zaten. Hoe dichterbij je bij die titel komt, hoe meer geloof je er als team in gaat krijgen. Toen bekend werd dat we tegen Denemarken in de finale moesten spelen, had ik wel echt het besef dat we die finale zouden winnen. Dan is het natuurlijk fantastisch dat je in eigen land Europees Kampioen word!”

Foto: Ria Baars

POPULAIRE BERICHTEN