Noordwijk eindigde de laatste twee seizoenen eerst als zevende en vervolgens als negende. Prima klasseringen, wetende dat er aan de Duinwetering niet met de dikste portemonnee gewerkt kan worden. Toch is er voor komend seizoen een nadrukkelijke hoop op meer: Noordwijk wil een serieuze stap op de ranglijst maken. “Ik denk dat we er nu de groep voor hebben om dat extra stapje richting de top vijf te zetten”, stelt doelman Lars Jansen.

De goalie vindt dat de selectie van Noordwijk afgelopen zomer een impuls kreeg. “Ik denk dat we er sterker op zijn geworden, zeker in de breedte. Vorig seizoen speelden we veel met dezelfde namen. Nick van Staveren raakte na twee wedstrijden en drie minuten geblesseerd, dat was pech, en verder zaten er een hoop jonge jongens in de selectie. Die moeten leren, dat is ook niet erg, maar daar gaat wel tijd overheen. Ik denk dat er nu meer concurrentie is en dat maakt de eerste elf ook sterker.”

‘Kampioen worden’
Trainer Kees Zethof staat er om bekend zich liever niet aan doelstellingen te wagen, maar Jansen is daar wat uitgesprokener in. “Ik ga altijd voor het hoogst haalbare: kampioen worden. Je kunt je afvragen of dat realistisch is, maar je moet er in ieder geval voor gaan. Gedurende het seizoen kun je een doelstelling altijd nog bijstellen. Ik vind dat we in ieder geval de top vijf moeten aanvallen.”

‘Ik denk dat er iets in mijn spel zit opgesloten wat voor entertainment zorgt. Het nemen van wat extra risico in de opbouw bijvoorbeeld.’

Jansen gaat op voor zijn derde seizoen in het roodwit. De doelman maakte in zijn twee eerste jaren indruk onder de lat, maar blijft daarover zelf bescheiden. Over zijn spel vorig seizoen: “Het was niet verkeerd, maar ik ben zelf erg kritisch op mijn eigen functioneren. Ik had dingen anders en beter moeten doen en dan was ik van nog grotere waarde geweest.”

In VIDB Café, onze huispodcast die later vrijdag verschijnt, werd Jansen unaniem gekozen in het Elftal van de Bollenstreek. Daarmee geconfronteerd moet de keeper lachen. “Dat vind ik een mooi compliment”, vertelt Jansen, die wel begrijpt dat mensen bepaalde facetten in zijn spel kunnen waarderen.

“Ik denk dat er iets in mijn spel zit opgesloten wat voor entertainment zorgt. Het nemen van wat extra risico in de opbouw bijvoorbeeld. Uiteindelijk komen mensen naar het voetbal en de stadions om vermaakt te worden. Het is mooi als ze dan soms net even dat beetje extra’s te zien krijgen.”

Italiaanse manier van keepen
Jansen keept volgens de filosofie van Glenn Berkelaar, zijn oude keeperstrainer met wie hij ook een keepersschool runde. In een interview in februari 2022 met VIDB zei Berkelaar (tot afgelopen seizoen keeperstrainer bij Quick Boys) geïnspireerd te zijn geraakt door de Italiaanse manier van keepen. “Dat is keepen met risico. Lef durven tonen in je doelgebied, voorkomen in plaats van tegenhouden.”

Jansen nu: “Glenn heeft mij opgeleid en ik keep echt volgens zijn filosofie. Als je even goed googled, zijn er genoeg filmpjes waarop je kunt zien wat het precies inhoudt.”

Voor Jansen breekt ook naast het voetbalveld een spannende tijd aan. Hij wordt over een aantal maanden voor het eerst vader. “Fantastisch. We zitten nu op twintig weken, meer dan halverwege dus. Ik heb altijd gezegd dat ik voor mijn 25e vader wilde worden. Geweldig dat het gaat gebeuren en dan ook nog eens van een zoon. Natuurlijk is het spannend, maar het is denk ik het allermooiste wat je kan overkomen.”

‘Leuk dat we een paar keer hebben gewonnen en gelijkgespeeld, maar zaterdag gaat het om het ‘echie’. Dan moeten we er staan.’

Dat de combinatie van het aanstaande vaderschap in combinatie met het voetbal en zijn baan – Jansen is bemiddelaar in een bedrijf dat in de vaste planten zit – voor een drukke periode kan zorgen, houdt hem vooralsnog niet bezig.

“Nee, Dat is iets wat we moeten gaan ondervinden. Ik zit nu anderhalf jaar op mijn huidige werk, daar ben ik aardig gewend. Natuurlijk zorgt zo’n kleintje voor een ander ritme in je leven, maar misschien slaapt-ie wel hele nachten door. We zien wel wat er op ons pad komt.”

Ups en downs
Noordwijk opent zaterdag het nieuwe seizoen bij Kon. HFC met een ongeslagen status in de voorbereiding, maar Jansen weet als geen ander dat dat weinig tot niets zegt. “We hebben een redelijke voorbereiding gehad. Na vorig seizoen hebben we een groot gedeelte van de selectie behouden, maar het is altijd weer even wennen. Het kost tijd om op elkaar ingespeeld te raken, maar je weet ook dat die tijd er eigenlijk niet is.”

“We hebben in de oefenwedstrijden ups en downs gehad. Uit bij FC Rijnvogels (2-2) vond ik ons een heel sterk eerste halfuur spelen en tegen VVSB (4-1) speelden we een goede wedstrijd. Tegen FC Lisse (0-0) begonnen we goed, maar zakten we daarna wat in elkaar. Leuk dat we een paar keer hebben gewonnen en gelijkgespeeld, maar zaterdag gaat het om het ‘echie’. Dan moeten we er staan.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Gelijkspel bij FC Lisse – Noordwijk, alleen winst voor Rijnsburgse Boys van tweededivisionisten
Check ook: Jansen begint keepersschool met zijn (oude) trainer: ‘Er liggen kansen in deze streek’ 


POPULAIRE BERICHTEN