Een kapelaan die een vereniging opricht met de naam Sint Jeroens Club, wellicht is alleen het Vaticaanse voetbalelftal roomser. Het was afgelopen 26 september 95 jaar geleden dat kapelaan Braakman het initiatief nam tot het oprichten van SJC. Dat werd gisteren feestelijk herdacht met een aantal festiviteiten. Hoofdact was de wedstrijd van het vlaggenschip tegen Olympia. Het team van Kees Zethof gaf het feestje op het SJC-terrein extra cachet door met liefst 5-0 te winnen. Maar zoals verdediger David Verweij na de wedstrijd zei: ,,Als we alle kansen hadden benut, hadden we de dubbele cijfers kunnen halen.”

De katholieke dadendrang kwam na de schoolwet van 1917 in een stroomversnelling. De verzuiling van Nederland nam grote vormen aan met eigen scholen, ziekenhuizen en natuurlijk sportclubs. In de jaren twintig en dertig was dit ook terug te zien in de Bollenstreek, waar katholieke voetbalclubs als paddenstoelen uit de grond schoten. Onder andere de oprichting van Teylingen, VVSB en Van Nispen komt voort uit die jaren. En zo ook SJC, genoemd naar Jeroen van Noordwijk.

Sloos                                    Nieuwkomer Marvin Sloos tekende voor de derde SJC-goal

Ruim 95 jaar later zijn de katholieke veren voor een groot gedeelte afgeschud. Het afwerken van wedstrijden op zondag is de bekendste erfenis. Rondom de wedstrijd had het bestuur van SJC enkele festiviteiten gepland. Zo speelde de E1 een voorwedstrijd tegen de leeftijdsgenootjes van Feyenoord en was er naderhand een groot feest in de kantine. Maar het belangrijkste wapenfeit waren de drie punten die de Noordwijkers overhielden aan de ontmoeting met Olympia.

Op de 5-0 overwinning viel niets aan te merken. Vanaf het eerste fluitsignaal was SJC de ploeg die het spel dicteerde. De gasten uit Gouda reageerden vooral fysiek op de heersende Noordwijkers met enkele rare overtredingen. Vanaf het moment dat Dandy Steenvoorden de 1-0 in het net frommelde, was het gedaan met de tegenstand. Na rust bouwde SJC snel de voorsprong uit en noteerde het uiteindelijk vijf doelpunten op het wedstrijdformulier.

Vd Zalm                         Stef van der Zalm, de maker van de 2-0, op snelheid langs zijn tegenstander

De van de zondagtak van FC Lisse overgekomen Verweij speelde achterin een solide wedstrijd en begreep niet wat er de tweede helft gebeurde met de opponent. ,,Het leek wel of ze in de rust slaapmiddel hadden gedronken. Vervolgens gingen ze na die 3-0 ook nog achterin 1 op 1 spelen, waardoor wij nog meer ruimte kregen. Een verdediger van de tegenstander zei nog tegen me ‘ik begrijp het ook niet. Met zijn vieren achterin krijgen we al veel tegendoelpunten, laat staan wat er nu gaat gebeuren’.”

Verweij was blij dat zijn team de nul hield. ,,Een paar weken geleden speelden we tegen SVDPW (3-1) ook een goede pot, maar toen kregen we in de 88ste minuut nog een doelpunt tegen. Dit maakt de overwinning nog mooier.”

Met de omschakeling van de Tweede naar de Eerste Klasse heeft Verweij weinig moeite. ,,Ik ben in een prima ingespeeld team terechgekomen. We hebben zestien spelers die allemaal in aanmerking komen voor een basisplaats. Maar ik krijg nu de voorkeur van de trainer.’’

SJC – Olympia 5-0 (1-0). 34. Steenvoorden 1-0, 52. Van der Zalm 2-0, 54. Sloos 3-0, 80, Walter 4-0, 86. Steenvoorden 5-0

SJC: Schelvis, Verweij, Van Duyn, Sloos, Zonneveld (76. Brinkman), Groot, Ruigrok (66. Van Dijk), Van der Zalm, Walter, Goosen (83. Van Heijningen),  Steenvoorden

Tekst: Matthijs Snepvangers