Ik weet, het is altijd een beetje tricky om een column te schrijven over een collega-doelman en zeker als die in het Nederlands elftal keept. En dan ga ik ook nog eens vertellen dat ik vind dat je die vrije trap tegen Frankrijk had moeten hebben en dat je er bij de derde goal er ‘ook niet goed uitzag’. En toch ga ik het doen. Niet om je af te zeiken, maar ik had gewoon meer van je verwacht. Je speelde een top WK. Ik had zelfs weddenschappen met vrienden afgesloten dat, als je een goed WK zou spelen, je de nieuwe keeper van Barcelona zou worden. Helaas voor mij (en ook wel voor jou) heb ik die weddenschap verloren. Maar even terug naar die vrije trap. Die zat er wel lekker in hoor. Hard, in de kruising, klein beetje effect erbij. Maar wel in de hoek waar jij dus zou moeten staan.

Ik las laatst dat Messi met zijn 22e directe goal uit een vrije trap dicht bij het record komt van Ronald Koeman, die in zijn Barcelona-periode 25 vrije trappen in één keer naar binnen kegelde. De bekendste was zonder twijfel in de Europacup 1 finale, waar hij Barcelona de eerste cup met de grote oren bezorgde. Ook hier stond Pagliuca in de goede hoek, maar deed net als jij een stapje naar links, op het moment dat Koeman schoot. Over dit stapje wil ik het dadelijk hebben. Eerst even terug naar Messi. Die heeft dus in dik 400 wedstrijden maar 22 vrije trappen gescoord. Ronaldo is ook beetje zelfde verhaal: die heeft bij Real Madrid in iets meer dan 300 wedstrijden ook maar 34 goals gescoord uit een directe vrije trap. Weliswaar ietsje beter, maar ook niet echt indrukwekkend. En Antoine Griezman? Die heeft in 212 wedstrijden welgeteld 6 vrije trappen gescoord. Nog een keer: 6 vrije trappen.

Waar ik dus bang voor ben is dat Cillessen beelden heeft gezien van Griezman. Die schoot vorige maand namelijk een vrije trap over de muur in kruising. Keeper kansloos en Atletico won weer eens met het kleinste verschil, zoals ze wel vaker doen. Dan is het inderdaad een logische gedachte dat hij dat weer zou proberen. En toch is dat precies wat mij verbaasd. Dat met alle technologie en begeleidingsteams van voormalig (top)voetballers, psychologen en diëtisten en nog veel meer waar ik geen weet van heb, er af wordt gegaan op één vrije trap die over de muur binnen wordt geschoten. Was dat dan de reden dat je een stapje naar links zette op het moment dat de bal geschoten werd? Ik kan eigenlijk niets anders bedenken dan dat je de bewuste vrije trap nog in je hoofd had. Ergens best wel logisch en begrijpelijk.

20151113_WAL_NED_Cillessen                             Jasper Cillessen stopt een penalty in een oefenduel tegen Wales (Foto: Jon Candy)

En dat is dus precies wat ik niet begrijp: we leven in een tijd waar tientallen miljoenen uitgegeven worden aan transfers, salarissen en aan weet ik wat allemaal nog meer. Wat is dan de reden dat er geen geld uitgegeven wordt aan een voetbal-statisticus. Die had je namelijk haarfijn kunnen uitleggen hoeveel vrije trappen Griezman heeft genomen. Hoeveel van deze vrije trappen op het doel waren, hoeveel van deze vrije trappen over de muur zijn geschoten, hoeveel in de hoek waar jij had moeten staan en hoeveel van deze vrije trappen erin zijn gegaan (niet zoveel dus). Die had je ook kunnen vertellen wat de optimale positie van de muur had moeten zijn, op welke positie jij het meeste kans had gehad om een vrije trap te redden en er op die manier voor te zorgen dat we niet binnen zeven minuten 1-0 achter waren gekomen tegen Frankrijk.

Ik hoop dus dat al het bovenstaande niet gebeurd is. Dan is er namelijk nog ruimte voor verbetering. In Nederland hebben we tegenwoordig namelijk niet meer spelers van Europese- of wereldklasse. Dus we zullen op andere manieren ervoor moeten zorgen dat we op eindtoernooien terecht komen. En de wetenschap lijkt me daar uitermate geschikt voor. Mocht bovenstaande wel gebeurd zijn dan maak ik me zorgen. Dan zie ik het Nederlands elftal de komende Europese- en Wereldkampioenschappen niet meespelen. Of hooguit meedoen als een of andere figurant, die na de voorronden leuk te hebben meegedaan, door een vrije trap of een dood spelmoment net niet de tweede ronde haalt.

PS Ik vind het heel vervelend dat Huntelaar je neus in brokken heeft geschopt. Statistisch gezien is de kans niet zo heel erg groot dat zoiets gebeurt. Maar daar heb je waarschijnlijk niet zoveel aan…

Foto: Kathi Rudminat

Thomas Waasdorp was als keeper van Ter Leede dertien jaar op het hoogste amateurniveau actief. Hij stopte in 2010 en speelt nu nog regelmatig mee als keeper van vierdeklasser LSVV in zijn woonplaats Leiden.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)