Voor Jeroen Ketting breken zijn laatste weken als voetballer aan. De spits van Quick Boys stopt aan het einde van dit seizoen met voetballen en hoopt afscheid te kunnen nemen met de felbegeerde promotie naar de Topklasse. Voor de oud-prof, die jarenlang furore maakte in de Eerste Divisie, gaat de focus op zijn maatschappelijke loopbaan en gezin. VIDB blikt met Ketting terug op zijn carrière en de spits bekent dat hij best wilde overwegen nog een jaar op Nieuw Zuid te blijven voetballen.

,,Het zit er bijna op”, weet Ketting. ,,Ik speelde natuurlijk al langer met het idee om te stoppen. Op een gegeven moment kom je op een leeftijd waarbij je jezelf ieder jaar afvraagt of je er nog een seizoen aan vast moet plakken.”

Ketting volgt op dit moment een fulltime opleiding tot fysiotherapeut. Als profvoetballer kreeg hij daar nooit de kans voor. Nu het moment nadert dat de Haarlemmer zijn schoenen definitief aan de wilgen hangt, wil hij daar zijn beroep van maken. ,,Ik ben er erg druk mee bezig. En natuurlijk ook met mijn gezin. Ik wil mijn tijd daar de komende tijd voor gaan inzetten.”

De spits is tot dusver niet van plan om in een lager elftal te gaan voetballen. ,,Daar zijn nog geen plannen voor. Er is mij ook nog niks gevraagd. De komende tijd ga ik alles rustig op een rijtje zetten en dan zie ik wel wat er gaat gebeuren. Ik heb gewoon vrij, dus dat kan altijd nog.”

Frankie van der Elst

De lange carrière van de sympathieke Ketting begon bij AZ om vervolgens bij Haarlem, FC Volendam en Cambuur Leeuwarden uit te groeien tot een van de betere spitsen in de Jupiler League. Als balvast aanspeelpunt gekoppeld aan een uitstekende koptechniek boezemde Ketting angst in. Het leverde hem een transfer op naar KVSK in Lommel, waar hij in drie seizoenen maar liefst 59 keer scoorde. In Lommel had hij als trainer een van de beste Belgische voetballers aller tijden: Frankie van der Elst. Ketting bewaart aan hem de beste herinneringen. ,,Een hele goede trainer. Hij kon een elftal smeden en daarnaast was hij ook tactisch sterk onderlegd.” In totaal scoorde Ketting in 290 duels in het betaalde voetbal 115 keer.

,,Ik heb bij hele mooie en leuke clubs gespeeld. Vanaf mijn 13e jaar, toen ik in de Nederlandse jeugdselecties zat, tot hier bij Quick Boys heb ik het eigenlijk altijd naar mijn zin gehad. Met de Ajax-jeugd heb ik hele mooie toernooien in het buitenland gespeeld bijvoorbeeld. Ik heb een paar nacompetitie gespeeld en een kampioenschap meegemaakt.”

Dat laatste vormt het hoogtepunt in de loopbaan van Ketting. Met PEC Zwolle promoveerde hij in het seizoen 2011/2012 naar de Eredivisie. Helaas bleef de bijdrage van de altijd hardwerkende en nimmer verzakende aanvaller door een blessure beperkt tot twee duels, waarin hij een keer scoorde. ,,Dat is het enige wat er aan ontbrak. Maar als er 30.000 mensen op het plein staan en je toezingen, ben je dat alweer een beetje vergeten.”

Niet zeuren

Bij Quick Boys hoopt Ketting nog een keer een feestje te kunnen vieren. Promoveren naar de Topklasse zou de cirkel rondmaken. ,,Dat is wel waarvoor ik naar de club ben gekomen.” Dit seizoen heeft Ketting vaak genoegen moeten nemen met een rol achter nieuwkomer Yordi Teijsse. Door een zware enkelblessure van laatstgenoemde mocht de Haarlemmer toch weer opdraven in de basis. Toch zat Ketting zaterdag weer op de bank tegen Kloetinge omdat Teijsse weer helemaal wedstrijdfit is. ,,Dat is nu de situatie. Ik wil natuurlijk wel spelen, maar vooral zo goed mogelijk afsluiten. En dat is met promotie. Ik ben nooit een jongen geweest die veel zeurde en dat zal ik nu in die laatste weken ook niet gaan doen.”

Over het huidige seizoen is Ketting duidelijk. ,,We zijn niet stabiel genoeg geweest. Dat we nu al twaalf duels niet meer hebben verloren zegt wel dat we daarin stappen zetten. We zijn nu in betere doen dan voor de winterstop. Alleen verliezen we te veel punten tegen kleinere ploegen. En dat was vorig jaar ook al zo. We staan er nu wel goed voor en zijn een aardig op weg wat betreft de tweede plaats. De nacompetitie zou een mooi toetje zijn en dan weet je het nooit.”

Zo komt er een einde aan een imposante carrière. Toch had Ketting stiekem misschien nog wel een jaar door willen gaan. Als de keuze er was geweest. ,,En die was er niet echt. Ik heb al vroeg in het seizoen aangegeven dat ik zou stoppen, maar we hebben op trainingskamp nog een keer met elkaar gezeten. Toen bleek dat er best wel een basis was om er nog een jaartje aan vast te plakken. Alleen heb ik daarna niets meer van de club vernomen. En ik ga op mijn leeftijd niet meer achter mensen aanlopen. Dan hou ik de eer liever aan mijzelf.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)