Joe van der Sar is terug op de Nederlandse velden. De Noordwijker verbond zich onlangs aan Kon. HFC, de nummer vier van de Tweede Divisie. Van der Sar verbleef de afgelopen jaren in de Verenigde Staten, maar besloot dicht(er) bij huis te willen spelen.

Van der Sar kwam zaterdagmiddag als één van de laatste spelers uit de kleedkamer op Nieuw Zuid. De stemming bij Kon. HFC was uitgelaten. De Haarlemmers hadden zojuist Quick Boys met 1-2 verslagen en behielden daardoor hun ongeslagen status dit seizoen op het hoogste amateurniveau.

‘Vorige week speelden we met de wissels tegen Katwijk en zaten mijn vader en opa op de tribune. Dat zijn toch speciale momenten die je hebt gemist.’

Voor Van der Sar betekende het niet alleen een terugkeer in de Bollenstreek, maar ook het weerzien met een aantal oud-teamgenoten van ADO Den Haag. In de rust praatte hij even bij met Nigel Ogidi Nwankwo. “Nigel natuurlijk, maar ook Jesse Reinders. Een Noordwijker die ook bij ADO heeft gezeten. En verder ken ik ook Timon Fikkert, wij waren leuke keepersconcurrenten bij ADO, en de keeperstrainer van Quick Boys (Gianni Kamperveen, red.)”

‘Speciale momenten’
Dat Van der Sar terug zou keren, lag aanvankelijk niet in de lijn der verwachting. Lange tijd was het plan dat hij zijn verblijf in de States zou verlengen. “Het was de bedoeling dat ik naar een school dichtbij Boston zou gaan”, vertelt hij. “Maar er is natuurlijk een en ander gebeurd in de zomer. Daarvoor kreeg ik ook al steeds meer het gevoel dat het lekker is om weer thuis te zijn. Vorige week speelden we met de wissels tegen Katwijk en zaten mijn vader en opa op de tribune. Dat zijn toch speciale momenten die je hebt gemist.”

Afgelopen zomer kreeg vader Edwin – voormalig international van Oranje en kort daarvoor na ruim een decennium gestopt als directeur bij Ajax– een bloeding bij de hersenen. Speelde dat ook een voorname rol in zijn beslissing om terug te keren naar Nederland? “Ik wil niet zeggen dat dat de hoofdreden is. Maar wat ik net ook al zei: als je twee jaar weg bent geweest, mis je ook wel veel. Als familiemens voelt het fijn om wat dichterbij te zijn.”

joe van der sar privé jet

Voor zijn vertrek naar de Verenigde Staten maakte Van der Sar al deel uit van de A-selectie van een andere tweededivisonist: Noordwijk. Waren de bewoners van Duinwetering – of een andere Bollenstreekclub – onlangs nog in beeld?

“Ik heb de beslissing heel laat genomen. Ik heb heel lang getwijfeld, wel of niet, en had eigenlijk al bepaalde afspraken met een universiteit in Amerika. Dat werd voor onbepaalde tijd uitgesteld, maar op gegeven moment moet je toch een keuze maken. Toen ik besloot om in Nederland te blijven, was de voorbereiding hier eigenlijk al voorbij.”

‘Als mijn lichaam een beetje meewerkt, hoop ik zo lang mogelijk dit spelletje te spelen en wie weet een mooie carrière neer te zetten.’

Gelukkig was er nog ruimte in de selectie van Kon. HFC. “Ik heb een mooie uitdaging om met deze groep mee te gaan. We zijn fantastisch begonnen”, vertelde Van der Sar.

Mogelijkheden als eerste keeper?
De opdracht om basisspeler te worden is ogenschijnlijk geen eenvoudige. Onder de lat bij Kon. HFC staat Mitchel Michaelis, een zeer ervaren pion. Ziet Van der Sar mogelijkheden om tot eerste keeper uit te groeien? “Dat vind ik daarin allemaal nog te vroeg, ik zit er echt pas net en ben hier gewoon om te concurreren. Dan heb je een mooi voorbeeld aan een keeper als Mitchel, die al een tijdje Tweede Divisie speelt en bij twee mooie clubs in het profvoetbal in Nederland heeft gezeten. We kunnen daarover mooi sparren en ik kan veel van hem leren.”

Hoe schaalt Van der Sar zijn eigen niveau in, is hij (op termijn) een keeper voor de Tweede Divisie? “Dat gevoel heb ik wel, ook bij Noordwijk al. Het was wel een mindere en lastige periode met een gebroken vinger, Covid en ook goede concurrentie. Dat laatste is hier hetzelfde, maar daar probeer ik me niet voor te verstoppen, dat zoek ik juist op. Maar als ik kijk naar mijn teamgenoten en het niveau waarop ik in Amerika heb gespeeld, wil ik zeker proberen hier door te stromen.”

Met zijn 25 jaar heeft Van der Sar nog heel wat voetbaljaren voor zich, zeker als keeper, en hoeft hij niet ongeduldig te zijn. “Mijn vader heeft tot zijn veertigste gespeeld. Als mijn lichaam een beetje meewerkt, hoop ik zo lang mogelijk dit mooie spelletje te spelen en wie weet een mooie carrière neer te zetten.”

Hoofdfoto: Orange Pictures
Foto in artikel: PR

Lees ook: Joe van der Sar terug op Nederlandse velden
Check ook: Van der Sar beleeft de American Dream: “Dat was wel een ‘once in a lifetime-ervaring’


POPULAIRE BERICHTEN