In navolging van Nino Roffelsen uit Voorhout en ex-Noordwijk voetballer Guy Smith werd een week geleden duidelijk dat ook Joe van der Sar de overstap maakt naar het belofteteam van ADO Den Haag. De 19-jarige doelman en zoon van ex-recordinternational, Edwin van der Sar, gaat na zijn ervaringen bij  vv Noordwijk, Manchester United en Ajax nu het avontuur aan in de hofstad.

Na een lang en vermoeiend seizoen is Van der Sar, vlak voor het begin van alweer een nieuw avontuur, energie aan het bijtanken in het zonnige Miami. Het seizoen van de sluitpost ging met vallen en opstaan. De 19-jarige Noordwijker zat dit seizoen vaker op de bank dan hem misschien lief was en moest vertrekken bij Ajax.

,,Van daaruit wil ik proberen om door te stromen, maar dan zal ik het eerst moeten afdwingen.”

Minuten maken is voor de doelman nu het belangrijkst en daarom vertrekt hij uit de hoofdstad. ,,Bij Jong Ajax is het op dit moment gewoon vol qua keepers en de concurrentie is altijd hoog, zeker bij de beste club van Nederland”, vertelt de Noordwijker over zijn vertrek bij de Amsterdammers. ,,Bij een club als Ajax zijn alle posities dubbel én goed bezet en op deze leeftijd moet ik vooral minuten speelminuten maken, want dat is het allerbelangrijkste.”

De doelman is, ondanks dat hij een stap terug doet, nog steeds ambitieus en wil alsnog doorbreken in het betaald voetbal. Om dat te bereiken zal hij alles moeten geven. ,,Ik ga maandag beginnen bij Jong-ADO Den Haag en daar wil ik hard trainen en ervaring op doen. Van daaruit wil ik proberen om door te stromen, maar dan zal ik het eerst moeten afdwingen en weer ritme moeten krijgen.”

Hereniging met een vriend
Naast Van der Sar maakt ook Voorhouter Roffelsen de overstap naar Den Haag. Roffelsen komt over van Feyenoord en is een goede bekende van Van der Sar. De twee kennen elkaar al van kinds af aan en hadden ook de laatste weken contact met elkaar. Met name over hun nieuwe bestemming: ADO Den Haag.

,,Nino kom ik natuurlijk al jaren tegen in het veld als we met Ajax tegen Feyenoord speelden, maar ik ken hem al veel langer. We hadden al contact toen ik nog in Manchester woonde. Ik heb ook met Nino gesproken over een overstap naar Den Haag, maar daarin probeerde die me niet te sturen. We weten namelijk allebei wat het beste voor onze carrières is. Het is natuurlijk leuk dat ik nu samen met hem kan spelen, maar het had geen invloed op mijn beslissing.

Beste voorbeeld
Wie de naam Van der Sar op z’n rug draagt en ook nog eens keepershandschoenen aan heeft, moet een bepaalde druk voelen. Voor de zoon van de ex-international is het iets waarmee hij vanaf jonge leeftijd mee heeft leren leven. 

,,Ik hoop dat ik op een dag naar zijn niveau kan toegroeien.”

,,Toen ik jonger was voelde ik die druk wel. Dan krijg je ook vragen van: ‘Ben je net zo goed?’  Dat heeft toen veel invloed op me gehad, maar nu heb ik dat niet meer. Het brengt wel een bepaalde spanning met zich mee.”

Vader Van der Sar bekleedt tegenwoordig een belangrijke functie bij Ajax, maar dat weerhoudt hem niet om een goed en vaderlijk advies te geven aan zijn zoon. ,,Ik kan me geen beter voorbeeld wensen, maar in dit soort situaties geeft hij me ‘gewoon’ een vaderlijk advies. Ik hoop dat ik op een dag naar zijn niveau kan toegroeien, maar eerst gaan we het maar stap voor stap doen bij ADO.”

Foto: Petra Dofferhoff

Lees ook: ‘Joe van der Sar vindt nieuwe club’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO2-2SJC
Foreholte 4-0VV Wilhelmus
Hillegom 4-0HMSH
Teylingen 0-0HVV
VVH/Velserbroek 4-1Van Nispen (zon.)