Katwijk versterkte zich afgelopen zomer met Joey Jongman. De verdedigende middenvelder verruilde sportpark De Bongerd voor kampioen Katwijk waar hij direct een basisplaats wist af te dwingen. Aan dat succes wil Jongman door het zetten van zijn handtekening in ieder geval minimaal één seizoen toevoegen. ,,Hoewel er wel een flinke maar in het geding is”, vertelt Jongman.

,,Met mijn keuze voor Katwijk ben ik bijzonder tevreden. Laat ik dat vooropstellen. Vanaf het begin heb ik alles gespeeld en dat is voor een nieuwkomer natuurlijk fantastisch. Zelf wilde ik dolgraag doorgaan en dat gold ook voor Katwijk. Ik werk echter in de Rotterdamse haven en heb daar inmiddels een leidinggevende functie gekregen. Daar ben ik blij mee, maar dat houdt wel dat in dat ik ook voor overuren beschikbaar moet zijn. Normaal was ik altijd ‘s middags om vier uur klaar met werken, maar dat kan in de toekomst anders zijn.”

,,Hoe het straks in de praktijk gaat, zal de tijd ons leren. Werkt het niet, dan werkt het niet.”

,,In hoeverre het dan mogelijk is om altijd tijdig op de training aanwezig te zijn, is dus even de vraag. Zelf heb ik er lang over nagedacht of ik wel zou bijtekenen. Ik stelde me de vraag of mijn privéleven niet teveel onder de nieuwe situatie zou gaan lijden. Uiteraard heb ik hierover ook uitgebreid met Katwijk gesproken. We zijn allebei tot de conclusie gekomen dat we het gewoon gaan proberen. Hoe het straks in de praktijk gaat, zal de tijd ons leren. Werkt het niet, dan werkt het niet.”

Weerslag
Het dilemma waar Jongman (28) voor stond – werk, privé en voetballen in combinatie met de nodige reistijd tussen zijn woonplaats Spijkenisse en Katwijk – is dus alsnog omgezet in een contractverlenging met de middenvelder die dit seizoen samen met Omar Hamdi en Kay Blokland alle tot nu gespeelde duels van zijn club in Tweede Divisie vanaf de aftrap meemaakte. ,,Drie spelers, dat zegt ook iets over de roerige periode die we achter de rug hebben. Tal van langdurige blessures, schorsingen door een aantal rode kaarten en een trainerswissel maakten het onrustig. We speelden daardoor nooit echt in een vaste formatie, integendeel. En dat heeft toch zijn weerslag op het voetbal en de resultaten gehad.”

Jongman afgelopen zaterdag in actie tegen koploper AFC

Toch sluit Jongman de eerste competitiehelft met een tevreden gevoel af. Als de winterstop er straks opzit doet Katwijk nog volop mee in de titelstrijd en als de selectie weer zo goed als compleet is, kan het in zijn ogen alleen maar beter. ,,Het gelijkspel van afgelopen zaterdag in de topper bij koploper AFC was terecht en daar kunnen we blij me zijn. Het kan nog alle kanten op. Met nog achttien wedstrijden te gaan, moeten we ons in ieder geval nog volop kunnen mengen in de titelstrijd, hoewel er met IJsselmeervogels zich nog een andere ploeg tussen ons en AFC op de ranglijst bevindt. Het zou natuurlijk prachtig zijn als we straks aan het einde van de rit met de schaal op het bordes staan, dan zijn die eerste lastige maanden helemaal vergeten.”

Niet te vergelijken
Jongman die zich als een box-to-boxspeler over het veld beweegt en daarnaast veelal de man van de spelhervattingen is, scoorde tot nu toe tweemaal. Een aantal dat wat schril afsteekt tegen de vijftien goals die hij vorig seizoen in dienst van Barendrecht produceerde. ,,Natuurlijk had ik er graag nog een paar meer voor mijn rekening genomen. Maar je kunt het moeilijk spiegelen aan het aantal doelpunten van vorig seizoen. Als verdedigende middenvelder is dat natuurlijk niet gewoon.”

,,Na maandagavond hebben we vrij tot 3 januari. Dan gaat de focus weer helemaal op het voetbal. Nee, de selectie gaat begin januari niet op trainingskamp naar een ver, warm oord. Er is in het eerste weekend van 2019 een trainingskamp in de buurt van Eindhoven belegd. Daar bereiden we ons voor op de tweede competitiehelft.”

Foto boven: Orange Pictures
Foto onder: Peter Teunissen

POPULAIRE BERICHTEN