Een derby tussen Rijnsburgse Boys en vv Katwijk heeft vooraf al de nodige verhalen, maar komende zaterdag zal er maar één verhaal van toepassing zijn. Als scheidsrechter Sander de Brito Roque na negentig minuten plus de bijbehorende blessuretijd heeft afgefloten, weten we wie van de twee Katwijkse clubs voorlopig mag aanhaken in ‘de kopgroep’ van de Tweede Divisie. Bij winst van de thuisploeg gaan zij over de oranjehemden heen en bij een zege van de bezoekers hebben de mannen van Jan Zoutman vier punten voorsprong op ‘de Uien’. Volgens Jeffrey Jongeneelen, die in het verleden succesvol was op De Krom, is het belang van de wedstrijd dan ook duidelijk: ,,Het is aanhaken of afhaken komende zaterdag.” 

Het is voor de aanvaller niet de eerste keer dat hij tegenover zijn oude liefde staat. De wedstrijd op Middelmors zal poging nummer vijf voor Jongeneelen & co. zijn om punten af te snoepen van Katwijk. Sinds de Rijnsburgers zijn gepromoveerd naar de Tweede Divisie is het de club nog niet gelukt om een resultaat te pakken tegen de oranje buurman. Doordat de creatieve buitenspeler al een aantal maal oog in oog heeft gestaan met zijn oude teamgenoten is het speciale tintje er langzamerhand wel vanaf.

,,Uit bij Katwijk hadden we gewoon drie of vier goals moeten maken. Dit seizoen beschikken we allebei over goede selecties en ligt het voor mijn gevoel dicht bij elkaar.”

,,Het blijft voor mij zelf wel een aparte wedstrijd om te spelen”, is hij eerlijk. ,,Ik kreeg deze week al een aantal keer de vraag of deze wedstrijd nog steeds bijzonder voor mij is. Weet je wat het is? Katwijk blijft wel de club waar ik succesvolle jaren heb meegemaakt en een hoop vrienden aan heb overgehouden. Dat maakt het enerzijds bijzonder, maar anderzijds gaat dit de vijfde keer worden dat ik tegen ze ga spelen.”

Vijf keer scheepsrecht?
En dit moet dan ook dé keer zijn dat de ploeg van Henk Wisman wél gaat winnen van het elftal van Jan Zoutman. De eerste van vier ontmoetingen in de Tweede Divisie eindigde in keiharde cijfers. Toen wonnen de oranjehemden met maar liefst 5-0 van de geel-zwarten. Daarna won de oude club van Jongeneelen drie keer op rij met 2-1. De laatste drie wedstrijden toonden aan dat beide ploegen qua niveau erg dicht bij elkaar liggen. Kan het dit seizoen dan wel raak zijn voor Rijnsburgse Boys?

,,Weet je wat het is? Dat dachten we vorig seizoen ook. Toen misten zij een aantal spelers waaronder Marciano Mengerink en toen hadden we echt het gevoel dat we konden winnen. Vorig seizoen waren we een aantal keer dichtbij. Uit bij Katwijk hadden we gewoon drie of vier goals moeten maken. Dit seizoen beschikken we allebei over goede selecties en ligt het voor mijn gevoel dicht bij elkaar. Misschien is dit ook wel het moment om van ze te winnen.”

Maar als de thuisspelende ploeg van komende zaterdag een resultaat wil pakken, dan moet het volgens de oud-speler van DHC wel kloppen. Daarnaast spelen er volgens hem meerdere factoren een rol in het kunnen winnen van Katwijk. ,,Het is een derby en dus zal het de doorslag geven wie er het beste met de druk en spanning kan omgaan. Als je de wedstrijden en interviews van Katwijk ziet, dan merk je wel dat ze wat wisselvallig zijn, maar dat zijn wij ook.”

,,Vorig seizoen kreeg ik een kopstoot en ging ik er dizzy van af.”

Een overwinning op de mannen van Zoutman zou wel een cruciaal punt in het seizoen kunnen zijn voor het elftal van Wisman. Volgens Jongeneelen kan zijn ploeg goede zaken doen op de ranglijst. ,,Dan gaan we over Katwijk heen en dan haken we toch aan bij de kopgroep. Daar zaten we de laatste weken al goed bij en daarom was de nederlaag tegen Koninklijke HFC (2-1, red.) ook enorm zuur. Wat dat betreft is het belang van de derby duidelijk: het is aanhaken of afhaken komende zaterdag.”

Littekenweefsel
De aanvaller zelf is ‘gewoon’ van de partij tegen zijn oude club. Tijdens de wedstrijd tegen IJsselmeervogels (1-1) liep de sterspeler van de Rijnsburgers een vervelende blessure op, die hem een aantal weken aan de kant hield. ,,Ik had last van littekenweefsel bij m’n hamstring. Dat is iets wat je oploopt door eerdere blessures. Ik had eigenlijk verwacht dat ik tegen Quick Boys weer mee kon doen, maar die week kreeg ik een terugslag. Sinds de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis ben ik weer volledig fit.”

Tijdens het duel in Haarlem tegen de Koninklijke deed de buitenspeler dan ook weer negentig minuten mee. Dat  hoopt hij komende zaterdag ook te doen. ,,Dat zou wel fijn zijn. Vorig seizoen kreeg ik een kopstoot en ging ik er dizzy van af. Ik ben op dit moment volledig fit, dus dat zal wel goed komen. Tegen HFC merkte ik dat al vrij snel op m’n oude niveau zat, dus hopelijk kan ik dat doortrekken.”

Foto’s: Hans Heemskerk en Peter Teunissen

Lees ook:‘FC Rijnvogels kampt met financiële problemen, grote veranderingen genoodzaakt”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)