De reacties rond zijn komst waren lovend. Op social media werd technisch manager Cees Bruinink bedankt om z’n visie. Joey Jongman is volgend seizoen voetballer van vv Katwijk. De boomlange middenvelder, 1 meter 92 om precies te zijn, is na zes jaar Barendrecht toe aan een nieuw hoofdstuk in zijn voetballoopbaan.

De 27-jarige middenvelder klinkt hoorbaar opgetogen over de goede ontvangst voorlopig van de speler in Katwijk. En toch verbaasde het hem niet. ,,De afgelopen twee, drie jaar dat ik met Barendrecht in Katwijk voetbalde, hoorde ik dat soort geluiden ook al”, lacht Jongman.

,,Dan liep ik als speler van Barendrecht de kantine in en werd ik gewoon aangeklampt met de vraag: ‘wanneer kom je bij ons voetballen?’ Het is best fijn om te weten dat je positief wordt opgevangen, al vanaf het begin.”

Verlammend
Hij moest en zou het eens gaan proberen. Na zes fijne seizoenen onder de rook van Rotterdam had hij zich daar opgewerkt tot aanvoerder. Die zekerheid van waardering en een basisplek kan een prettig gegeven zijn voor elke voetballer, maar tevens verlammend werken.

,,Zo’n identieke situatie heb ik bij Spijkenisse, m’n eerste club, ook meegemaakt.”

,,Ik ken iedereen in Barendrecht en heb er nog steeds een fantastische tijd. Maar ik vind het juist wel fijn om weer op nul te beginnen. Na zes jaar is er toch onbewust routine ingeslopen. Dit kan een opleving zijn voor mijn eigen carrière.” En die wilde hij maar al te graag in de Bollenstreek ervaren.

,,Katwijk is één van de grootste en mooiste amateurclubs van het land. En de afstand tussen mijn woonplaats Spijkenisse en Katwijk is nog te overbruggen. Sportief gezien wilde ik wat nieuws. Die ambiance en de beleving in de Bollenstreek was voor mij een van de redenen om naar Katwijk te vertrekken.”

Jongman wordt als Barendrechter op de huid gezeten door Katwijker Paul de Lange

Ook zijn voormalig teammaatje Kilian Berkhout speelde daarin een positieve rol. De twee speelden in Barendrecht een paar seizoenen samen, voordat Berkhout naar Excelsior Maassluis en uiteindelijk naar Katwijk vertrok. ,,We hebben wel eventjes contact met elkaar gehad. Uiteindelijk heb ik de keuze zelf gemaakt na een paar goede gesprekken.”

Contact
Dat Katwijk hem al langer wilde bleek uit het feit dat hij twee jaar geleden al bijna werd benaderd door Bruinink. Net op dat moment had Jongman al een krabbel gezet onder een tweejarig contract in Barendrecht. De technisch manager had in z’n agenda het moment gezet dat er weer gepraat kon worden met Jongman over een overgang. Bruinink wachtte nog even het duel tussen Katwijk en Barendrecht af dit seizoen en hing gelijk aan de telefoon.

Het sterkte de middenvelder alleen maar meer om naar Katwijk te gaan. Het vertrouwen dat hij direct al voelt maakt hem sterker. Als controlerende middenvelder met diepgang lijkt hij samen te gaan spelen met ‘mister Katwijk’ Robbert Susan.

,,Als controleur probeer ik vaak dicht bij de goal van de tegenstander te komen. Ik wil graag het spel bepalen.”

Spelbepaler
Zonder aarzelen legt de twintiger uit wat zijn sterke en mindere punten zijn en wat hij kan toevoegen aan het Katwijkse spel. ,,Met mijn 1.92 lijk ik een goede kopper, maar ik ben nooit kopsterk geweest. Daar kan ik mijzelf nog in verbeteren. Maar als controleur probeer ik vaak dicht bij de goal van de tegenstander te komen. Ik wil graag het spel bepalen. En ik heb een aardige trap in mijn benen en schiet graag van afstand.”

Vlak na de winterstop komen de twee elftallen elkaar weer tegen in Barendrecht. Het duel zal een iets specialer tintje krijgen dan normaal voor Jongman, die vooral in het verleden juist genoten heeft van de duels in Katwijk tussen de twee elftallen. ,,Spelen voor veel publiek is het allermooiste dat er is. Als er 1500 Katwijkers tegen je zijn, omdat je bij de tegenstander voetbalt, hoef je niet gemotiveerd te worden. Dan wil je laten zien wat je kan. Maar om er straks zelf te voetballen lijkt me alleen nog maar mooier.”

Lees ook: ‘Katwijk haalt ervaren middenvelder van Barendrecht’

Foto’s: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)