width=

Het zal vast een leerjaar worden voor de zaterdagtak van VVSB in de Derde Klasse. Prima, vinden ze dat in Noordwijkerhout. Dat het nieuw opgerichte team in die klasse speelt, is al een cadeautje op zich. In het eerste jaar na de oprichting van ‘de landingsplek voor de jeugd van VVSB’, werd het team direct kampioen in de Vierde Klasse. En dat was eigenlijk sneller dan gepland.

De 3-3 van het team van Rob Jonkman tegen de zaterdagtak van Sporting Leiden vertelde eigenlijk een dito verhaal. In één wedstrijd zagen de paars-gelen het hele leerproces voorbij komen. Van een 2-0 voorsprong naar een 2-3 achterstand en een uiteindelijk 3-3 gelijkspel. Fadil Sukurica (twee keer) en Stefan Immerzeel scoorden voor de Noordwijkerhouters.

Jargon
De puntendeling zorgde uiteindelijk bij Jonkman zelf ook voor vraagtekens. Want had zijn ploeg niet alsnog in de tweede helft de driepunter in Noordwijkerhout kunnen houden? ,,Hoe moeten we deze pot tegen Sporting Leiden nou kwalificeren? Is het nou goed dat we de 3-3 maken en moeten we balen dat het maar bij 3-3 is gebleven?”

In de drie wedstrijden, waarin VVSB (zat.) vier punten wist te vergaren, concludeerde de trainer alvast één ding. In elke wedstrijd bleken de Noordwijkerhouters veruit de fitste. In z’n trainersjargon klinkt z’n oude leermeester, Wilfred van Leeuwen, ook nog een beetje door.

,,Als je boerenkool eet, dan pas je hier tussen. Nuchter, hard werken. Doe je dat niet, dan pas je niet in dit team.”

,,Wij periodiseren wel. We hebben een spelersgroep met de gemiddelde leeftijd van ongeveer 23, 24 jaar. Wij trainen met die jongens best pittig. Als je kijkt naar andere teams uit de competitie, die zijn wat ouder. Die teams kunnen op dinsdag op de training een beetje inhouden om er op donderdag weer vol tegenaan te gaan. Bij ons moet je gelijk dinsdag er weer staan om aanspraak te maken om zaterdag weer in de basis te staan.”

Mentaliteit
Van de achttien jongens die in de zaterdagtak zitten, kunnen volgens Jonkman ook achttien in de basis staan. De verder homogene groep lijkt in ieder geval uit te stralen die concurrentie van elkaar te accepteren. Na het duel tegen Sporting Leiden zat de selectie van ‘VVSB 1 en 2 zaterdag’ gebroederlijk in de kantine een biertje te drinken en een patatje weg te eten. En dat beeld, sprak ook Jonkman aan.

,,Ik zeg altijd: in Noordwijkerhout moet je boerenkool eten. Als je boerenkool eet, dan pas je hier tussen. Nuchter, hard werken. Doe je dat niet, dan pas je niet in dit team. Dit team wil ook hard trainen. Als we op dinsdag een keer rustig aan doen, dan balen ze gewoon. Qua mentaliteit bij de eerste achttien zit het gewoon goed.”

,,De stap naar het ‘zondagteam’, VVSB 1, is te groot. Die spelen semi-prof.”

Ondertussen probeert de club het elftal van Jonkman ook een podium te geven binnen de vereniging. ,,Alle randzaken zijn uitstekend geregeld. Nu was het podium wel veld 4 deze zaterdag. Maar het gaat wel steeds meer leven. Maar er komt een fase dat we op het hoofdveld gaan spelen. Er zitten een paar spelers bij in dit elftal die ook hoger kunnen voetballen, maar die het leuk vinden om het hier in Noordwijkerhout te doen. Op misschien wel een steeds hoger podium.”

Semi-prof
Echte keiharde ambities om gelijk verder door te stoten met dit VVSB (zat.) heeft Jonkman (nog) niet. Zolang er spelers bij hem blijven doorbreken, is hij tevreden. ,,De stap naar het ‘zondagteam’, VVSB 1, is te groot. Die spelen semi-prof. De wissels van het eerste, zouden bij ons de absolute toppers zijn.”

,,Ik ben tevreden als spelers beter worden in voetballen. Ik wil ze opleiden. Ze mogen fouten maken, vallen en opstaan, maar moeten wel een bepaalde gretigheid tonen. Dan word je beter. Dan kan een speler een stapje hoger. Als dat bij VVSB is, is dat bij VVSB. Als dat ergens anders is, kan je ook weer trots zijn als trainer dat diegene uit heeft gemaakt van deze groep.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘VVSB laat kans om van de laatste plek te komen ‘schandalig liggen’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Wie maakt de meeste goals?

Programma & Uitslagen

Za. 23 feb.
Scheveningen14.30VVSB
Noordwijk14.30ASWH
Jong FC Groningen14.30FC Lisse
DSO14.30Valken '68
VVSB (zat.)14.30Van Nispen (zat.)
Kagia14.30Koninklijke HFC
Quick Boys15.00Harkemase Boys
De Dijk15.00SJC
Jong Vitesse15.30Katwijk
Rijnsburgse Boys15.30Spakenburg
Zo. 24 feb.
Hillegom14.00Zaanlandia
ROAC14.00Teylingen
Foreholte14.00ESTO