Rob Jonkman is duidelijk over de uitgangspositie van Teylingen voor de laatste twee speelronden. De trainer ziet het niet meer fout gaan voor zijn ploeg. “Dit gaan we niet meer weggeven, dat moet je ook durven uitspreken”, vertelt hij. “Als ik zou zeggen dat we nu nog twijfelen, ben ik ook niet serieus te nemen. En mocht het zaterdag niet lukken, dan is er geen man overboord en hebben we volgende week nog een tweede kans.”

Sinds zaterdag einde middag is het verschil met runner-up FC Oegstgeest vier punten. De concurrent verloor voor eigen publiek met 0-1 van Meerburg, terwijl Teylingen met 2-7 won bij Sporting Leiden. Zo werd het een droommiddag voor de Sassenheimers, die zelf wel wat moeite hadden om op te starten.

“Je merkte dat er wat spanning op stond, het liep in de eerste helft niet helemaal zoals we kunnen spelen”, stelt Jonkman over het duel in de Sleutelstad. “Zo bizar. We maakten vlak voor rust 1-2 en ineens leek alle last van de schouders. In de tweede helft was de ene aanval nog mooier dan de andere en datzelfde geldt voor de goals. Soms zijn dingen onverklaarbaar. Neem bijvoorbeeld Roda JC afgelopen vrijdag tegen FC Groningen. Waarom vertonen spelers soms bepaald gedrag zodat het niet meer lukt? Al denk ik zelf dat we het stadium van de grootste spanning  nu wel voorbij zijn. Ook omdat we twee kansen hebben.”

‘Hoog niveau’
Jonkman vindt Teylingen, op een korte periode na, een sterk seizoen spelen. “Het verhaal is dat we eigenlijk een heel goed jaar hebben. We waren ook zestien wedstrijden op rij ongeslagen. Natuurlijk zaten er ook wel mindere wedstijden tussen, maar we halen over het algemeen een hoog niveau.”

“Uit het niets kwam de klad er even in”, vervolgt Jonkman. “Ik moest toen meteen terugdenken aan twee jaar geleden, dat bleef maar boven mijn hoofd hangen. Teylingen is een levendige club, veel mensen willen meedenken en daarmee wordt ook de druk opgevoerd. Tot zaterdag hebben we dat met ons meegedragen. Nu kunnen we het klusje afmaken.”

Wat vindt Jonkman de kracht van Teylingen? “Echt het team”, antwoordt hij. “We hadden altijd veel dienende spelers, dat is aangevuld met jongens die wat extra’s kunnen brengen. Wat dit jaar beduidend beter gaat, is de verdedigende stabiliteit. Als het minder loopt helpen de verdediging en de keeper om de wedstrijd toch nog te kunnen winnen. In voorgaande jaren moesten we er altijd drie of vier maken.”

Opponent Woubrugge noemt Jonkman ‘een stugge tegenstander’. “Ik ken hun trainer (Joey Rietbroek, red.) goed en hem kennende zal hij met een speelwijze komen om het ons zo lastig mogelijk te maken. We moeten dus op onze hoede zijn, maar tegelijkertijd moeten we ze ook niet beter maken dan ze zijn. Met alle respect voor Woubrugge, maar als wij maar vijftig procent van ons niveau halen, maken we al kans tegen een type tegenstander als Woubrugge.”

Volle bak
Jonkman hoopt op een spannend duel, waarin zijn ploeg uiteindelijk aan het langste eind trekt. “Woubrugge heeft ook grote belangen, zij kunnen degraderen. Er komt veel publiek kijken en het mooiste zou zijn als we nog één keer volle bak moeten. Kampioen is kampioen, dat weet ik ook wel, en het draait natuurlijk alleen om de drie punten. Ik hoop alleen dat het een spannende pot wordt en het niet binnen no-time al 0-3 staat. Dat zou voor het publiek ook niet leuk zijn.”

Mocht het Teylingen onverhoopt niet lukken, dan wacht volgende week in eigen huis tegen MMO een herkansing. Bovendien is er ook nog een scenario mogelijk waarbij winst niet eens vereist is. “Het is niet zomaar gezegd dat FC Oegstgeest en Meerburg ook allebei winnen. De gehele top vijf komt tegen elkaar in actie. Dat is voor ons ook een lekkere gedachte.”

‘Trots als een pauw’
Mocht Teylingen de bloemen mogen ontvangen, dan neemt Jonkman met een hoofdprijs afscheid. De Sassenheimer doet komend seizoen vanwege een drukke werk- en privésituatie een stap terug, maar blijft wel betrokken in een aantal minder tijdrovende rollen.

“Mooier kan natuurlijk niet als het daadwerkelijk gaat lukken”, stelt Jonkman. “Dan ben ik zo trots als een pauw. Ik ben drie jaar geleden naar Teylingen gekomen om de club te helpen, om ze uit het dal van het amateurvoetbal te halen. We weten allemaal dat promotie uit de Vierde Klasse niet zomaar gedaan is. Het eerste jaar waren we dichtbij, maar gaven we het op de laatste speeldag op doelsaldo uit handen. Vorig seizoen was een tussenjaar, zo hebben we dat ook uitgesproken, om vervolgens dit seizoen te kunnen pieken. We zitten nu in een piekfase en het zou geweldig zijn om het zaterdag af te maken. Dat gaat ons lukken.”

Foto’s: Peer Compeer

Bekijk ook: De Vooruitblik #15: met Melvin van Stijn (Teylingen)

POPULAIRE BERICHTEN