width=

Vladimir Jozic wimpelde een flirt van z’n oude club enkele weken geleden van zich af. Hij had vorig seizoen nou eenmaal weloverwogen besloten te stoppen met amateurvoetbal op het hoogste niveau. Dit najaar deed het kwakkelende VVSB een ultieme poging. ‘Vla’ moest z’n oude ploeg gaan redden. In welke hoedanigheid dan ook. Op het veld, misschien? Had hij op sportief gebied het redmiddel kunnen zijn voor de club waar hij nog altijd verliefd op is?

Jozic dacht na, maar wist eigenlijk wel dat een terugkeer op het veld niet tot de mogelijkheden zou behoren. Hoe lief hij de club ook had, of nog steeds heeft. Thuis was hij als kersverse papa even veel harder nodig. Z’n familie, z’n vriendin, hadden vaak genoeg naar de pijpen van ‘Vla’ gedanst. Hij had vaak genoeg z’n avonden opgeofferd voor zijn VVSB.

,,De focus lag bij mij juist op het feit dat ik klaar was met voetbal, dat ik nu tijd kon besteden aan mijn gezinnetje en naar VVSB kon. Jullie begonnen er zelf een week geleden nog over hè, dat VVSB mij moest polsen? En ook Willem van Zuilen zei iets in die trant. Je mag nu best weten, dat er inderdaad iets gespeeld heeft. Ik heb eerlijk gezegd dat ik er weinig voor voelde.”

Tussenpaus
VVSB kwakkelde verder. Verloor wedstrijd na wedstrijd, tot het afgelopen zondag genoeg was voor het bestuur in Noordwijkerhout. Na de zevende nederlaag op rij (1-3 tegen De Treffers) werd trainer Jack Honsbeek geslachtofferd. Het uitzicht op herstel was te troebel.

,,Het is voor twee weken. In die tijd willen ze een nieuwe trainer aanstellen.”

Na het Noordwijkerhoutse besluit werd de gashendel op bestuurlijk vlak flink open gedraaid. Voor de derde keer in de clubhistorie werd oud-voetballer Jan van den Berg naar voren geschoven als tussenpaus. Die kroop linea-recta in de telefoon om het nummer van Jozic op te zoeken.

,,Daarna is het snel gegaan”, legt Jozic zelf uit. ,,Aan het einde van de dag benaderde Jan mij. Hij zei: ‘Jij kent deze groep nog zo goed. Tachtig procent van de jongens waarmee jij hebt gespeeld, voetbalt er nu nog in. Jij kent ze beter dan ik’. Hij vroeg of ik toch nog alsjeblieft zou willen helpen, als clubman.”

Twee weken
Opnieuw werd de Noordwijkerhouter aan het denken gezet. Het deed Jozic oprecht pijn om z’n club zo te zien spartelen in de Tweede Divisie. Dat het nu ging om een noodgreep, trok de ex-middenvelder uiteindelijk over de drempel. ,,Het is voor twee weken. Langer kan het ook niet voor mij, omdat ik voor mijn werk verplichtingen heb. In die tijd willen ze een nieuwe trainer aanstellen.”

Vladimir Jozic loopt recht in de armen van z’n ouders bij z’n afscheid van VVSB eind mei

Jozic zal in de veertien dagen die er voor hem liggen een ondersteunende rol gaan aannemen bij de hekkensluiter van de Tweede Divisie. ,,Eigenlijk is deze situatie ook heel nieuw voor mij. Maandag ben ik voor het eerst weer op de club geweest en hebben we wat gepraat met spelers. We zijn een plannetje gaan verzinnen voor aankomende zaterdag, als we tegen Koninklijke HFC spelen.”

Ineens klinkt de trainer door in z’n stem. Gaat het over dat de prioriteit op het team ligt en absoluut niet op hem. Dat hij het telefoontje prima snapt, maar dat het erom draait dat VVSB zaterdag een goed resultaat neerzet. ,,Voor mij is een toekomstig trainerschap helemaal nog niet aan de orde”, stelt Jozic gelijk vast.

,,Dat is ook gek hè? Namen we een paar maanden geleden nog samen afscheid bij VVSB. Nu staan we tegenover elkaar. Het kan raar lopen.”

,,Dat het nu zo afgebakend is, maakt alles wat makkelijker. Ik ondersteun ‘mijn club’ graag. Maar of een toekomstige rol in de staf of iets dergelijks überhaupt bij mij past, dat weet ik helemaal niet eens. Ik ben pas zo kort gestopt. Als je mij een paar weken geleden gevraagd had naar mijn toekomst rondom het voetbal, dan had ik er niks zinnigs over kunnen zeggen.”

Peet
Nu het eind oktober is, zit hij zaterdag plots in Haarlem op de bank. De rechterhand van coach Van den Berg. De schakel tussen de spelersgroep en van wat er van de technische staf over is gebleven. Na het ontslag van Honsbeek verklaarden Alan Campfens (assistent-trainer) en Ton Snip (keeperstrainer) zich solidair.

‘Vla’ zit ineens weer in een bus naar Haarlem, bedenkt ineens weer plannetjes om winnend te vertrekken van de Spanjaardslaan en is ineens weer ‘tegenstander’ van Peet van der Slot, z’n maatje, Peet. ,,Dat is ook gek hè? Namen we een paar maanden geleden nog samen afscheid bij VVSB. Nu staan tegenover elkaar. Het kan raar lopen.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: ‘Broekhof: ,,We hebben geen kiekeboe gespeeld”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen